Rammsteinin vastaava pyroteknikko kuvailee hikisiä työolosuhteitaan – ”polttoainetta kuluu noin 1000 litraa illalta”

Kirjoittanut Jaakko Nygård - 7.11.2021

Saksalainen metallijyrä Rammstein on varsin tunnettu tulta ja tuppuraa täynnä olevista live-vedoistaan, joissa käytössä on niin tavallista pyrotekniikkaa kuin myöskin kaikkea vähän erikoisempaa liekinheittimistä lähtien. Kyseessä onkin melkoinen vetonaula niille, jotka eivät välttämättä itse yhtyeen musiikista niin perusta. Ultimate Guitar -lehti on haastatellut Nicolai Sabottkaa, miestä joka toimii yhtyeen pyrotekniikka-asiantuntijana.

Nicolai aloitti uransa Rammsteinin kiertueiden tuotantovastaavana, mutta vuosien saatossa eteni ketjussa oman intohimonsa pariin – pyrotekniikkaan. Tällä hetkellä miehellä onkin vastuullaan kyseisen aiheen parissa mm. Kiss, Green Day ja The Weeknd.

”Yksi tärkeimmistä töistä on tarkastaa tulevien esiintymispaikkojen koko. Sitten suunnitella show tarkasti ja valita efektit sen verran viisaasti, että ne ovat helposti ”myytävissä” paikallisille viranomaisille”, Nicolai sanoo.

Pyrotekniikan alan kehittymistä on syytä seurata tarkalla silmällä lähes jatkuvasti

”Tehtäväni on pitää silmällä kaikkea uutta pyrotekniikan maailmassa, ja meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus tehdä yhteistyötä Evolution Pyrotecnicsin kanssa Columbuksessa, Montanassa. He valmistavat alan parhaita tuotteita. Tämän yhteistyön myötä pystymme valmistamaan tehosteita vaatimuksien mukaan. Toinen inspiraation lähde on oma tutkimus- ja kehitysostastomme, jossa työskentelemme jatkuvasti uusien juttujen parissa ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, bändi itse on melko aktiivisesti keksimässä aina jotain poikkeavaa show’hunsa.”

Paljonkos sitä ”petrolia” sitten kuluu per show? Siihenkin saamme vastauksen.

”Nykyinen järjestely kuluttaa polttoainetta noin 1000 litraa per show (noin 265 gallonaa)