Rane Rautiainen & Paha Kaksonen julkaisi uuden EP:nsä

Kirjoittanut Niko Kuusela - 20.10.2023

Ex-Rajuilma -solisti Rane Rautiainen ja seuraavana vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä jyväskyläläisbändi Paha Kaksonen, jatkavat suomenkielisen raskaan rockin ilosanoman levittämistä uudella ”Viimeinen mies pystyssä” -EP:llään.

Levy tanssahtelee huolettomasti heavy rockin ja muuten vain isokätisen rockin huteralla rajalla. Vaikka genren klassisesta peruskivistöstäkin on varmasti sävyjä kuultavissa, ei energisesti tamppaava ”Viimeinen mies pystyssä” todellakaan ole menneeseen jämähtänyttä retroilua. Kaiken kruunaa maestro Rautiaisen rehevä tulkinta, jolle saa Suomesta hakea vertaistaan.

”Viimeinen mies pystyssä” EP saa jatkoa ensi vuonna julkaistavalla sisarteoksellaan. Seuraavan viiden biisin sisältävän kokonaisuuden työstäminen on jo pitkällä.

”Digiaika on muuttanut ihmisten tapaa kuluttaa musiikkia. Vaikka olemmekin vannoutuneita albumimitan ystäviä, tuntui nyt järkevämmältä pistää ulos musiikkia useammassa erässä”, bändi kommentoi.

Kahden nyt julkaistun EP:n biisin tekemiseen on osallistunut vahvasti kuopiolaisen Mosfiten laulaja-kitaristi Antti Heikkinen.

”Antilla ja minulla oli 1990-luvun lopussa suomirockia soittava bändi, nimeltä Brutaali Magneetti ja olemme olleet ystäviä sieltä saakka. Laitan yleensä uusien biisieni demot aina Antillekin kommentoitavaksi. Tällä kertaa heitin läpällä, että teeppäs sinä näihin kahteen biisiin laulumelodiat ja sanat. Ja Anttihan teki! Hieman ne vielä muotoutuivat bändin käsittelyssä, mutta sen verran hyvää jälkeä tästä metodista syntyi, että yhteistyötä jatketaan ehdottomasti”, kitaristi Hässi kertoo.

– ”Kaikkia yks” on Ranen Rajuilmaa seuranneelle Alakoukku-bändilleen toissavuosikymmenellä tekemä biisi, jota olemme sovittaneet uusiksi. Videota voisivat vääräleuat varmasti kuvata suunnistusheviksi, kitaristi Otto J toteaa.

Jyväskyläläisen rockin kulttilegendaksi laskettavan Rajuilma-yhtyeen ex-laulaja Rane Rautiainen ja Paha Kaksonen -yhtye aloittivat yhteistyön vuonna 2016. Ennen uutta EP:tä yhteisestä diskografiasta löytyy mm. kaksi albumia, useampi EP ja minialbumi sekä läjä keikkoja ja musiikkivideoita.

Rajuilman rosoinen tarina on kerrottu Docendon syksyllä 2017 julkaisemassa Rautaratsun selässä – Rajuilman nousu, uho ja tuho -kirjassa. Kehutun bändihistoriikin on kirjoittanut Pahan Kaksosen kitaristi, toimittaja Juho ”Hässi” Hämäläinen.

Luetuimmat

Uusimmat