Raskaampi, tarttuvampi ja eheämpi – arviossa Scar Of The Sunin kolmas albumi ”Inertia”

”Aiempaa raskaampia melodioita, brutaalimpia lauluosuuksia sekä yhtenäisempi kokonaisuus.” Näillä sanoilla -yhtyeen vokalisti Terry Nikas kuvaili tulevaa ”Inertia”-albumia Kaaoszinen haastattelussa. Ja toden totta, 14. toukokuuta julkaistava ”Inertia” on soundiltaan huomattavasti raskaampi kuin Scar Of The Sunin aiemmat albumit. Uuden pitkäsoiton myötä kreikkalaisyhtyeen identiteetti on vahvistunut entisestään ja katse suuntautunut maailmanvalloitukseen yhä vahvemmin.

Jos Scar Of The Sun ei ole entuudestaan tuttu, kuuntelija ei voi tietää miten radikaalisti kreikkalaisyhtyeen soundi on muuttunut. Jo lyhyt tutustuminen edeltävään ”In Flood” -albumiin antaa kuitenkin osviittaa siitä mitä on tapahtunut. Siinä missä ”In Flood” loisti Nikaksen puhtailla lauluosuuksilla, modernilla ja eeppisellä äänimaisemallaan, on Scar Of The Sun ottanut ”Inertian” myötä useamman askeleen kohti melodista death metalia. Uudella pitkäsoitolla Nikas ei juurikaan laula puhtaita lauluosuuksia ja kappaleet ovat rakenteeltaan aiempaa aggressiivisempia, vaikka mahtipontisia piirteitä on edelleen löydettävissä.

Scar Of The Sunin kolmas pitkäsoitto alkaa kiinnostusta herättelevällä ”Hydrogen”-introlla, jonka jälkeen bändi päästää ilmoille raskaan mutta ilmavan nimikkokappaleen. Kertosäkeistöt ovat sävellyksen ehdoton valttikortti, mutta kappale etenee muutenkin itsevarmuutta puhkuen. ”I Am The Circle” jatkaa nimikkokappaleen linjalla, kun ”Torque Control” vastaavasti yllättää rauhallisuudellaan. Kytevästi soiva kappale etenee aluksi kiusoittelevan rauhallisesti ja kasvaa huippuunsa mahtipontisissa kertosäkeistöissä, joissa Nikaksen laulu saa jälleen ihastelemaan. Harmonisesta äänimaisemasta tulee raju tiputus, kun raivokas ”Singularity Collapse” vetää kuulijan maan pinnalle ja vielä sen läpi synkkiin syövereihinsä. Kappale on samalla kuin suora kannanotto siihen, ettei maapallo tule kestämään loputtomiin ihmiskunnan riistoa.

”Inertian” kovimmat paukut on selvästi sijoitettu albumin alkupuolelle, mutta ei levyn loppupuolikaan ole mitään tasapaksua puuhailua. ”Transition To Turbulence” on brutaali tykitys, jonka jälkeen ilmoille pääsee välisoittomainen ”Oxygen”. Kyseinen kappale on äänimaisemaltaan poikkeuksellinen harmoninen ja huipentuu Nikaksen ja hänen lauluopettajansa duettoon. ”The Fallible Expirement” lukeutuu jälkeen Scar Of The Sunin raskaampaan repertuaariin, jota seuraa instrumentaalipainotteisempi ”Thrust”. Ennen aggressiivista päätösraitaa kuullaan raskaampaa ja kevyempää soundia yhdistelevä ”Zenith The Minos”, jolla kuullaan albumin harvinaiset Nikaksen puhtaat lauluosuudet.

Scar Of The Sun on uudistanut soundiaan rohkeasti, ja Nikaksen laulutaidot ovat kehittyneet harppauksilla viisi vuotta aiemmin julkaistuun ”In Flood” -albumiin nähden. ”Inertia” kaappaa kuulijan huomion vaivattomasti ja pitää otteessaan, ja on kokonaisuutena yhtenäisempi sekä eheämpi kuin kreikkalaisyhtyeen kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa. Pitkäsoiton loppupuoli kärsii hienoisesta itsensä toistavuudesta, mutta siitä huolimatta, albumi pääsee kunnialla päätökseensä. Kaiken kaikkiaan ”Inertia” on mielenpainuva albumi, joka povaa Scar Of The Sunille valoisaa tulevaisuutta.

8½/10

Kappalelista:

 1. Hydrogen
 2. Inertia
 3. I Am The Circle
 4. Torque Control
 5. Singularity Collapse
 6. Transition To Turbulence
 7. Oxygen
 8. The Fallible Expirement
 9. Thrust
 10. Zenith To Minos
 11. Anastasis

Scar Of The Sun Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua