”Raskaat ajat luovat raskasta taidetta” – Haastattelussa Destiny Inveiled

Kirjoittanut Juhani Mistola - 8.7.2022

Usein kesähelteillä ei jaksaisi tehdä oikein mitään. Onneksi turkulaista Destiny Inveilediä ei moinen ongelma haittaa, vaan bändi vain kiristää tahtia säiden lämmetessä. Bändin modernin metallin perinteestä ponnistava ilmaisu on jo kiinnittänyt tarkkakorvaisimpien metallipäiden huomion Turun seudulla, ja nyt onkin ensimmäisen singlejulkaisun vuoro.

Torstaina 7. heinäkuuta julkaistava debyyttisinkku tottelee nimeä ”Black and Hollow”. Destiny Inveiled tarjoilee matalalta ärjyvien kitarariffien ja äänijänteiden vastapainoksi melodisempia kertosäkeitä, ja tekstipuolella kartoitetaan ihmismielen synkimpiä syövereitä.

Yhtyeen taustajoukoista löytyvät Turku Rock Academyssä vaikuttavat ja yhtyeen uutuussinglen tuottaneet Mark Albert Bertényi, Tuomas Riihimäki ja Toni Ruohonen, miksaajana kappaleella on taas toiminut Joonas Parkkonen.

Kaaoszine jututti singlejulkaisun houkuttelemana bändiä, johon kuuluvat Tuomas Kapuinen (laulu, kitara, syntetisaattori, samplet), Julius Pinomäki (kitara), Lassi Kriikkula (basso) ja Leo Lintupuro (rummut).

Kesähelteiden siivittämänä pitää kysyä: Mitä kuuluu? Onko kuuma?

Destiny Inveiled: ON KUUMA. Keikkafiiliksissä ollaan jo. Maltamme tuskin odottaa Black and Hollow’n yhteislauluosuuksia yleisön kanssa.

Sehän on hienoa, että intoa riittää! Miten bändinne sai alkunsa?

Destiny Inveiled: Tuomas kysyi Juliukselta kesken illanvieton vuonna 2018, että soittaako hän vielä kitaraa. Pian soiteltiin alkuperäisen rumpalin kanssa covereita treeniksellä, johon liittyi mukaan myös sen aikainen basisti ja laulaja. Miehistönvaihdosten jälkeen Lassi liittyi yhtyeeseen vuoden 2019 alkupäässä. Tuorein jäsenemme Leo, myös iältään, liittyi samaisen vuoden kesä-heinäkuussa.

Onko teillä aiempaa bänditaustaa?

Lassi: Olen aloitellut bändihommat 2017-2018, myös soittokuntakoulutus löytyy.

Leo: Tämä kyseinen kokoonpano on ensimmäinen oikea bändini, jos ei yläasteen bändikerhoja lasketa.

Tuomas: Ensimmäinen bändini, pois lukien koulubändit, oli bilebändi Shameless, josta sitten tuli siirryttyä raskaampiin kuvioihin tämän bändin kautta.

Julius: Minulla ei ole ollut aikaisempaa totista kokoonpanoa, mutta satunnaisissa porukoissa on tullut oltua tuuraamassa, mm. edellä mainitussa Shamelessissä.

Tästähän sitä onkin hyvä aloittaa oman musan tekeminen. Mistä bändin nimi tulee?

Destiny Inveiled: Emme olleet vanhaan nimeen (Destinesia) tyytyväisiä, koska sillä löytyi jo [Googlen] hakutuloksia. Halusimme erottua joukosta ja tuotantoryhmämme kanssa pohdimme uusia nimiä, ja kaikista vaihtoehdoista syntyi lopulta Destiny Inveiled.

Tuo on nykyaikana ihan hyvä peruste bändin nimivalinnan puolesta. Jos et ole helposti löydettävissä, et ole olemassa. Tietämättömille tiedoksi, että Turku Rock Academy on Turun nuorisoasiainkeskuksen musiikkiprojekti, johon valittuja yhtyeitä aletaan valmentamaan mm. studiotyöskentelyssä, bändisoitossa ja muissa olennaisissa asioissa. Mm. W.A.S.P.-yhtyeen Douglas Blair ja Von Hertzen Brothersin jäsenet ovat tuttu näky Auran Panimolla Turussa erilaisten klinikoiden ja koulutusten myötä. Rock Academyn bändit pääsevät soittamaan Suomen suurimmille festareille ja keikkakokemusta kartutetaan myös monilla muilla tarjotuilla keikoilla. Turussa kehitetyn Rock Academy Finland -brändin alla vastaavaa musiikkinuorisotyötä tehdään myös Rovaniemellä, Kemissä, Raahessa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Jyväskylässä.

Missä välissä aloititte yhteistyön Turku Rock Academyn kanssa?

Destiny Inveiled: Haimme Turku Rock Academylle vuoden 2021 Bandstandin kautta. Siitä sitten pikkuhiljaa ruvettiin hommiin ja nyt ollaan tässä, ekaa sinkkua tarjoilemassa maailmalle.

Aiemmin oli tarpeen osallistua Turku Bandstand -kisaan ja sitä kautta päästiin mukaan, mites nyt?

Destiny Inveiled: Sama homma on edelleen. 2021 meidät valittiin mukaan kyseisellä kaavalla, joskaan kisasta ei taida enää olla kyse, vaan Bandstand on muuttanut hieman muotoaan.

Niinpä niin, Turun seudulla jo instituutioksi noussut bändikisa Turku Bandstand on yli parinkymmenen toimintavuotensa aikana nostanut lukemattomia turkulaisbändejä ja -soittajia parrasvaloihin. Aivan viime vuosina osallistujamäärät ovat valitettavasti kutistuneet siinä määrin, että nykymuodossa Turku Bandstand on bändikatselmus.

Ketkä ovat merkittävimpiä musiikillisia vaikuttajianne?

Destiny Inveiled: Bändin yleismaailmalliseen soundiin on tainnut vaikuttaa eniten Stam1na, VOLA, Lost Society sekä Devin Townsendin erilaiset projektit.

Entä miten Rock Academy on vaikuttanut bändin musiikilliseen linjaan?

Destiny Inveiled: Olemme hyvin vapaasti saaneet tehdä omaa juttua, lokerointia ei ole tapahtunut. Tottakai, tuotanto on tuotantoa, biisit muuttuu studiossa. Ja niin niiden kuuluukin, artistin on osattava ottaa kehitysideat vastaan. Yksinkertaisuudessaan homma menee niin, että me tarjoamme, jonka jälkeen katsotaan mitä tehdään.

No niin, antakaapa tiukka plussat ja miinukset -palaute Rock Academyn toiminnasta Destiny Inveiledin kohdalla. Mikä on helppoa/hyvää/mukavaa, mikä taas vaikeaa/puutteellista?

Destiny Inveiled: Yhteistyö tuotannon kanssa on äärimmäisen sutjakasta ja helppoa. Talossa tunnemme kaikki kuuluvamme joukkoon, mitään turhaa kilpailua bändien kesken ei ole. Ainoa “miinus” liittyisi aikatauluihin, mutta onhan tässä ollut kaikenlaista. Esimerkiksi muutama korona-aalto, jotka sotkivat suunnitelmia useaan otteeseen. On myös muistettava, että talossa on muitakin bändejä, jotka odottavat omaa julkaisuaan ihan yhtä paljon.

Lopputulos eli ”Black and Hollow” -sinkku kuulostaa erittäin pätevältä melodiselta metallibiisiltä, onnittelut siitä!

Kuka biisin teki ja mistä se kertoo?

Destiny Inveiled: Kiitos! Sävellystyön mitali on annettava Tuomakselle tässä kohtaa. Sovitukset olemme tehneet yhdessä tuotantotiimin kanssa.

Tuomas: Biisi syntyi erään korona-aallon paikkeilla turhautumisesta, kun ei päässyt kokemaan musiikkia livenä. Biisin kuitenkin tulkitkoon kukin haluamallaan tavalla.

Koska tulee jatkoa ja tähtäättekö täyspitkään?

Destiny Inveiled: Jatkoa varmasti tulee, emme osaa sanoa vielä milloin. ”Slow and steady”, niin kuin sanonta menee. Täyspitkä on kyllä tähtäimessä.

Onko hevimetallilla enää tilaa nykyajan musiikkikentässä?

Destiny Inveiled: Uskomme sen nousevan taas pintaan. Raskaat ajat luovat raskasta taidetta, ja sitähän me teemme!

Miten korona vaikutti bänditoimintaan teidän kohdallanne?

Destiny Inveiled: 2021 kun pääsimme sisään, ehdimme pitää yhdet PA-treenit Academyn tiloissa maaliskuussa ennen kuin korona sulki toiminnan. Sen jälkeen palasimme panimolle syksyllä ja siinä välissä olimme tietenkin treenanneet omalla treenikämpällä ja kirjoitellut biisejä. Taisimme tehdä jotain oikein, sillä saimme mahdollisuuden esiintyä Logomon 10-vuotisjuhlissa marraskuussa.

Miten aiotte juhlistaa sinkun julkaisua? Esiinnytte ainakin Sieravuoren Metallivuori-tapahtumassa 15.-16.7., mm. Finntrollin ja Turmion Kätilöiden seurassa, tutiseeko nahkahousun puntit isompien starojen seurassa?

Destiny Inveiled: Kyllähän se pistää pojat nöyriksi! On kertakaikkisen hienoa saada tehdä musiikkia ja jakaa sitä livenä, jo tällä tasolla, vaikka olemmekin nuori bändi. On myös loistava tilaisuus näyttää mistä nuoret klopit on tehty!

Mitä muita keikkoja on tiedossa lähiaikoina?

Destiny Inveiled: Muutamasta Turun sisäisestä keikasta on tällä hetkellä neuvottelut käynnissä, ilmoitamme mahdollisimman pian koska meitä näkee lisää livenä!

Laulatte englanniksi, aiotteko joskus päästä myös ulkomaille?

Destiny Inveiled: Kyllä. Englanti on universaali kieli ja meidän musiikki on tarkoitettu kaikille kansakunnasta riippumatta.

Destiny Inveiled – miksi teitä tulisi kuunnella? Parhautta on monenlaista, mutta miksi olette ainutlaatuisia?

Destiny Inveiled: Uusia genrejä on vaikea luoda nykypäivänä mutta tarkoituksemme on pysyä rehellisinä. Nauhalta, kuin myös livenä, meidän musiikista voi aistia intohimon ja kiitollisuuden musiikille. Se on auttanut meitä kaikkia hyvin vaikeiden asioiden läpi. Tarkoituksemme on antaa muille se fiilis, jonka me saamme musiikista.

Pakko kysyä Leolta erikseen: Kuka oli Tume Riihimäen mainitsema maineikas rumpuope? Tuottaja Tume vihjasi pohjakeskustelussa, että bändillä on yhteyksiä vieläkin suurempiin kuvioihin.

Leo: Tumen mainitsema rumpuopettaja on Kai Hahto. Olen käynyt useilla tunneilla kyseisen herran luona Vaasassa, ja uskallan jopa väittää, että meistä on tuntien kautta tullut ystäviä. Hän on minun tämän hetken suurin vaikuttajani ja uskon, että tulee loppuun asti olemaan. Kaitsua on helppo ihailla; hän on huippurumpali, nero sekä loistava persoona!

Varmasti, olen kuullut herrasta pelkkää hyvää!                            

Loppukysymyksenä: Mitä Destiny Inveiled haluaa jengin tekevän juuri tämän kesän aikana?

Destiny Inveiled: Helppo kysymys. Nauttikaa lämmöstä sekä hyvästä musiikista, esimerkiksi meidän ”Black and Hollow” on hyvä biisi ottaa haltuun tänä kesänä. Sitten sitä on helppo veisata mukana keikoilla!

Biisi saatavilla musiikkipalveluissa: https://fanlink.to/blackandhollow

Bändin Facebook

Bändin Instagram

Teksti: Juhani Mistola

Luetuimmat

Uusimmat