Raskas katsaus huonovointiseen Edenin puutarhaan – arvostelussa Curimuksen ”Garden Of Eden”

Kirjoittanut Tia Salmela - 29.10.2020

Curimus on loimaalainen yhtye, joka yhdistelee thrash metalin elementtejä death metaliin. Yhtyeen edellisen, ”Artificial Revolution” -lätykän julkaisusta on kulunut jo kuusi vuotta. Nyt bändi on saattanut maailmaan kolmannen albuminsa, joka kantaa nimeä ”Garden Of Eden”. Kurkataan ja ihmetellään, mitä Curimuksella on tällä kertaa tarjottavana.

Ensiksikin on pakko todeta, ettei vastaani ole vielä tullut sellaista albumin kansikuvaa, joka vääntäisi vatsani ylösalaisin. ”Garden Of Eden” saa jo kuitenkin melkein aikaiseksi laatoituksen tunteen… Toivotaan, ettei albumin sisältö vastaa tässä asiassa albumin kansikuvaa.

”Garden Of Edenin” korkkaa osuvasti auki instrumentaali-intro ”Eden Unveiled”, joka vie kuulijan mystisesti albumin syövereihin. Kun kappale lähtee kunnolla käyntiin, tulee väistämättä hyvä mieli ja fiilis siitä, että nyt tullaan kuulemaan jotain todella siistiä! Seuraavana kuullaan singlelohkaisu ”Ignite”, joka menee suoraan asiaan ja laittaa niskalihakset töihin. Samoilla linjoilla jatkaa myös ”72”, joka ei ”Igniten” tapaan kuitenkaan tarraa kuuntelijaa rinnuksista kiinni ja nosta seinälle. Biisi ei ole missään tapauksessa täyttä kuraa, sillä sen pelastaa eeppiset välipuheet, joiden välittäjänä toimii Hell-yhtyeen nokkamies David Bower.

Raidalla neljä majailee ”God Eater”, joka on yksi albumin neljästä musiikkivideokappaleesta. Vaikka kappaleen musiikkivideo on hassun hauska, niin biisi on itsessään aika peruskauraa, mikä saattaa usein olla huono juttu. Curimus on tällä albumilla nostanut riman kuitenkin niin korkealle, ettei peruskaurasta ole tässä tapauksessa haittaa.

Seuraavana vastaan tulee oma ehdoton lempparini: ”Eradication Manifest”. Biisissä on loksahtanut kaikki paikalleen, eikä voi muuta kuin nauttia. Myös ”Victims” hellii korvia sisältäen paikoin pieniä melodian tynkiä mutta myös koko albumin parhaimmat örinät. ”Catalyst” edustaa puolestaan albumin tasaisempaa puolta, johon kuuluu myös ”God Eater”. Vahvan kertsin sisältävä ”Hate The Progress” pitää huolen siitä, että hilsemylly jatkaa pyörimistään. Samoissa sfääreissä jatkaa kertsin tason osalta ”Eisegesis”. Pakko nostaa esiin Eisegesisin” diskokomppi, joka sai hymyn ainakin tämän epäonnistuneen rumpalin huulille. ”Garden Of Edenin” päättää albumin ensimmäinen maistiainen ”Absence”, joka nousee ”Eradication Manifestin” ohella albumin parhaimpien biisien timanttiliigaan.

Curimuksen ”Garden Of Eden” on nätisti kasassa pysyvä tiivis paketti. Ensimmäisellä kuuntelukerralla jää innostunut fiilis ja tekee mieli moshata pää irti. Missään vaiheessa ei aleta himmailla vaan aggressiivisen kovaa tempoa pidetään yllä läpi koko albumin. Odotan mielenkiinnolla, miten ”Garden Of Edenin” biisit toimivat liveympäristössä. Uskon, että yhtye räjäyttää kolmannella albumillaan tiensä suuremman yleisön tietoisuuteen. – Jos et jonkin oudon mielenhäiriön vuoksi ole vielä tsekannut Curimusta, tee se nyt! Heti!

9½ / 10

Kappalelista:
1. Eden Unveiled
2. Ignite
3. 72
4. God Eater
5. Eradication Manifest
6. Victims
7. Catalyst
8. Hate The Progress
9. Eisegesis
10. Absence

Curimus Facebooksissa
Curimuksen kotisivut

Kirjoittanut: Tia Salmela