Raskas sotakone liikkuu pistäen kaiken matalaksi – arviossa saksalaisen thrash-veteraanin Sodomin ep ”Out of the Frontline Trench”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 8.12.2019

Teutonirässiyhtye Sodom on pistänyt rattaat kiivaasti liikkeelle. Viimeisimmän kokopitkän ”Decision Day” (2016) jälkeen muutoksia on alkanut tapahtua kokoonpanossa. Vuodesta 1996 alkaen kitaristina toiminut Bernemann on vuoden 2018 aikoina siirtynyt sivuun, ja triona toiminut Sodom on siinä samalla muuttunut nelihenkiseksi. Lisäksi pienjulkaisuja on tullut liukuhihnalla pihalle, joista viimeisin on alkutalven aikana julkaistu ”Out of the Frontline Trench”.

Kolmella uudella teoksella sekä parilla ekstralisukkeella varustettu ep takaa vajaa puolen tunnin ajan raudanlujaa thrash-annosta Sodomin tyyliin. ”Genesis XIX” laittaa raskaan menon tyylikkäästi käyntiin. Kohta kuuttakymppiä lähestyvä Tom Angelripper ei herätä väsymisen merkkejä, vaan uhkuu karismaattista ja pirullista eloa koko sielunsa edestä. Yli kuuden minuutin pituinen ”Genesis XIX” on mainio teos, vaikka puolessa välissä hidastaa tahtia. Muuten ensipuraisu takaa lupaavan startin.

Kun alkupalasta on selvitty, ”Down on Your Knees” ja perässä tuleva ”Out of the Frontline Trench” syöksyvät tulilinjalle. Molemmat ovat ehdottoman hienoja soittoja, mitä nykyinen ryhmärämä on onnistunut työstämään. Missään kohti ei koidu väsymisen merkkejä, vaan mennään läpi tulen ja luotisateen.

Bonuksena klassikkoteoksesta ”Agent Orage” on nauhoitettu uusi, nykyisemmältä kuulostava versio. Yleensä suhtaudun nihkeästi uusiin versioihin, sillä koen niiden olevan aika turhia ratkaisuja herättää kuluttajien kiinnostusta. Ja muutenkin, miksi tekaista uudempi versio, kun vanhassa ei ole mitään vikaa? Joskus poikkeus vahvistaa sääntöä, sillä vuoden 2019 ”Agent Orange” ei kuulosta hassummalta. Soitosta puhkuu erinomaisesti energiaa ja potkua persuuksiin. Viimeisimpänä, muttei vähäisempänä syyskuussa 2018 Veltinis Areenalla soitettu ja tallennettu ”Bombenhagel” osoittaa viimeistään sen, ettei Sodomin tahti ole tippaakaan hidastunut. Soitto on myrskyisää ja antoisaa kuunneltavaa.

”Out of the Frontline Trench” vaikuttaa asialliselta pienjulkaisulta. Uudet kappaleet eivät tietenkään vedä vertoja vanhoihin, mutta tärkeintä on, että soitto kuulostaa Sodomilta. Ja erityisesti elävältä, vahvalta ja raivokkaalta!

8+/10

Kappalelista:

1. Genesis XIX
2. Down on Your Knees
3. Out of the Frontline Trench
4. Agent Orange (2019 versio)
5. Bombenhagel (live 2018)

Sodom Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa