Rats Will Feast on ehdottomasti yksi kotimaisen hardcoren helmistä: arvostelussa monipuolinen EP ”Songs of a Racehorse”

Jyväskylästä ponnistava hardcore-yhtye Rats Will Feast nappasi huomioni vuoden 2019 mainiolla ja omintakeisella ”Scarcity”-albumillaan. Bändin musiikissa tuntuvat yhdistyvän hyvin perinteinen vihainen hardcore ripauksella jotain selvästi hyvin omalaatuista melodista ja tunnelmallista terää, joka tuo kokonaisuuteen paljon tarttumapintaa ja erilaisia tasoja.

Nyt yhtye on juuri julkaissut uuden lyhytsoiton ”Songs of a Racehorse”, joka tuntuu toisaalta jatkavan aikaisemmasta, mutta samalla se vie bändiä myös eteenpäin sekä soonisesti että laulunkirjoituksellisesti. EP:llä on mittaa 17 minuuttia ja se sisältää 5 kappaletta.

Julkaisu käynnistyy intro-kappaleella ”Everything Stays The Same”, jonka meluisa intro purskahtaa bändille ominaiseen sahalaitaisten kitaroiden äänivalliin ja karjuttuihin vokaaleihin, joiden uomissa lainehtii myös efektoitua kitaraa kokonaisuutta syventämässä. Tätä seuraa suoraviivaisemman riffin junttaaminen, jota rikotaan kuitenkin paikoitellen niin, että rummut fillailevat kaoottisesti omiaan, josta taas palataan suorempaan mättämiseen. Tätä kiertoa toistetaan niin kauan, että on seuraavan kappaleen aika.

The Forked Path” käynnistyy mielenkiintoisella ja pahaenteisellä melukitaralla, kunnes kappale siirtyy aggressiiviseen ja miltei death metal -henkiseen runttaukseen. Mukaan heitetään kuitenkin toimivasti erilaisia Earth Crisis– ja Integrity-henkisiä hardcore-hetkiä, jotka osoittavat bändin vankan selkärangan kyseisessä tyylissä. Kappale on kiivas pyörremyrsky, jossa yhdistyvät rautaisella otteella varhainen metallinen hardcore ja astetta modernimpi, hieman esimerkiksi At The Drive-Inin suuntaan kumartava äkkiväärä venkoilu.

Musiikkivideonakin julkaistu ”Racehorse” taas sisältää lähestulkoon Rage Against The Machine -henkisellä groovella pomppivan riffin, jota nuijitaan jälleen rankalla otteella ja efektikitarakuorrutteella. ”Jesus Mirror” puolestaan vie homman astetta psykedeelisempiin sfääreihin. Kappaleessa on yhdistelmä perustavanlaatuisesti runttaavia riffejä, joiden oheen bändi on myös punonut vinon pinon kulmikkaita kitarakudoksia ja epäsymmetristä paiskomista. Ohessa on myös efektoitua bassoa ja kitaraa, joiden alla rumpukomppi tamppaa eteenpäin kilkuttavasti ja kolisevasti aggressiivisuuden tai liian suoraviivaisen backbeatin sijaan. Päätöskappaleessa ”Let Your Fingers Bleed” palaa jälleen pintaan At The Drive-In -henkinen lähestymistapa ripauksella Propagandhia ja Shellacia. Kyseisestä kappaleesta löytyy ”Racehorsen” ohella eniten crossover-potentiaalia erinomaisen kitarakuvionsa ansiosta.

”Songs of a Racehorse” on kutkuttava julkaisu täynnä valtoimenaan räiskyvää energiaa, kouriintuntuvaa aggressiota ja ihailtavan monipuolista äänimaailmaa. Rats Will Feast omaa todella selvän ja persoonallisen tyylin, jossa kuulee ehdottomasti potentiaalia myös laajemmalle suosiolle, mikäli sellainen bändin tavoitteissa on. Kappaleet ovat vielä paikoitellen suoraviivaisia ja rujoja, mutta tämä kaikki juontaa juurensa puhtaasti vain bändin hardcore-pohjasta, joka saa koko paketin tuntumaan orgaanisemmalta ja autenttisemmalta. Mukana on sopivasti kokeilumielisyyttä niin kitarasoundien kuin myös riffien ja komppienkin osalta, joten kuuntelukokemus pysyy myös mielenkiintoisena. Jään seuraamaan innolla bändin valoisaa tulevaisuutta.

8/10

Kappalelista:

  1. Everything Stays The Same
  2. The Forked Path
  3. Racehorse
  4. Jesus Mirror
  5. Let Your Fingers Bleed

Kommentoi julkaisua