Raunchy – Vices. Virtues. Visions.

Tanskalainen eri metallin tyylilajeja yhdistelevä Raunchy julkaisi uuden albuminsa ”Vices. Virtues. Visionsin.” 21. marraskuuta Massacre Recordsin kautta. 20 vuoden ikään ehtineen metalliyhtyeen kokoonpanossa tapahtui viime vuonna muutoksia, kun vokalistin tonttia vuodesta 2004 hoitanut Kasper Thomsen jätti yhtyeen ja hänen paikkansa täytti The HAARP Machinesta tuttu Mike Semesky.  Odotukseni olivat neljän vuoden julkaisuhiljaiselon jälkeen erittäin korkealla. Olisiko kuudes albumi uuden vokalistin kanssa edeltäjiensä kaltainen mestariteos?

Ensimmäinen kappale ”Eyes Of A Storm” alkaa hyvin tunnistettavilla Raunchy-soundeilla. Lähes puolitoistaminuuttisen alkusoiton jälkeen Semesky päästetään vihdoin irti, ja totuttua aggressiivisempi karjunta tavoittaa tärykalvot. Tämä todella toimii. Vaikka ajattelin, että Thomsenia saattaisi tulla ikävä hyvinkin herkästi, niin päällimmäisenä on ajatus siitä, että tämä on juuri sitä, mitä olen Raunchyn musiikkiin toivonut: lisää räjähtävyyttä. Kertosäkeistössä kajahtaa ilmoille ensin tuttu ja turvallinen kosketinsoittaja Jeppe Christensenin puhdas laulanta, minkä jälkeen Semeskykin pääsee esittelemään hienoa lauluääntään. Kokonaisuutena aloitusraita on albumin ehdotonta parhaimmistoa ”Anasthesia Thronen” ja ”The Castaway Crownin” ohella, vaikkakin jälkimmäisen kappaleen liian lujaa soivat elektroniset soundit vievät välillä liikaa huomiota. Myös ”Digital Dreamerille” on annettava erityistä tunnustusta loistavasta rumputyöskentelystä ja hienon kontrastin kappaleeseen luovasta kertosäkeistöstä.

Kaiken kaikkiaan ”Vices. Virtues. Visionsista.” on sanottava, että Semeskyn aggressiiviset karjunnat toimivat paremmin kuin hyvin ja kappaleet ovat yleiseltä äänimaailmaltaan mukavan tunnistettavia. Silti tuntuu, että päälle kuuden ja seitsemän minuutin mittaisiksi venyvät kappaleet meinaavat hieman puuroutua ja kaatua omaan suuruuteensa, sillä seuraavan raidan vaihtumista alkaa odottaa huolestuttavan innokkaasti. Lisäksi Raunchylle tähän asti ominaisia suhteellisen selkeitä kappalerakenteita on selvästi hajotettu ja kappaleet sisältävät nykyisin enemmän elementtejä kuin ennen. Toisaalta tämä on hyvä asia, toisaalta yksi syy edellä mainittuun puuroutumiseen ja hieman sekavaan vaikutelmaan joistakin albumin kappaleista. Vannoutuneelle Raunchy-fanille ”Vices. Virtues. Visions.” ei kuitenkaan tuota hieman erilaisesta uudesta tyylistä huolimatta minkäänlaista järkytystä vaan pikemminkin mukavan tuulahduksen uutta tunnistettavan tyylin kulkiessa edelleen uskollisesti mukana. Ihan parin viimeisen julkaisun tasolle uutukainen ei kuitenkaan mielestäni kokonaisuutena yllä.

8-/10

Kappalelista:
1. Eyes Of A Storm
2. Truth Taker
3. Digital Dreamer
4. Never Enough
5. The Castaway Crown
6. Anasthesia Throne
7. Luxuria
8. I, Avarice
9. Frozen Earth
10. Clarity
11. The Singularity Heart

Raunchy Facebookissa

Kirjoittanut: Jouni Lepistö