Räyhäkäs annos folk metalia – arvostelussa Verikalpan uutuusalbumi ”Tuomio”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 22.4.2024

Oulusta ponnistava Verikalpa on hyvää vauhtia nousemassa kotimaisten folk metal-yhtyeiden kuninkuusluokkaan. Vaikka yhtyeen kakkoskiekko jäi omissa kirjoissani hieman piippuun loistavan debyyttilevyn jälkihöyryissä, on Verikalpa puskenut viime vuodet eteenpäin sinnikkäästi ja hyvällä sykkeellä. Bändin kolmas täyspitkä ”Tunturihauta” oli erinomainen metallikiekko, eikä uutuuslevy “Tuomio” jää paljoa jälkeen.

Verikalpa jatkaa hyväksi havaitsemallaan linjalla. Tarjolla räyhäkäs annos folk metal -tykittelyä, josta voi kuulla kaikuja niin Finntrollin peikkohumpasta, Moonsorrowin jylhyydestä kuin Korpiklaanin hilpeydestäkin. Verikalpa lainailee musiikkiinsa joka yhtyeeltä tutun kuuloisia elementtejä kuitenkaan ketään selkeästi matkimatta. Ilmaisu pidetään myös miellyttävän kompaktina. Kappaleita ei venytetä monikymmenminuuttisiksi eepoksiksi, vaan ilmaisussa luotetaan perusasioihin, mikä on pelkästään positiivinen asia. “Tuomio” on tiukasti soitettu ja tuotantopuoleltaan vahvasti toteutettu julkaisu, joka on täynnä tarttuvia sävellyksiä sekä mukana hyräiltäviä melodioita – asiaankuuluvaa raskautta unohtamatta. Kun perusta on kunnossa, ei pakettia tarvitse kuorruttaa millään ylimääräisellä. Tästä ”Tuomio” on hyvä osoitus.

Puitteiltaan “Tuomio” on linjakas kokonaisuus, eikä tasavahva biisikattaus petä suuremmin sekään. Enimmät nurinat liittyvät lähinnä siihen, että osa kappaleista jää parempiensa varjoon, vaikka albumin kokonaisuudessaan mielellään lävitse kuunteleekin. Vahvoja kappaleita löytyy yllin kyllin. Hyvinä esimerkkeinä kiekon tykkivedoista toimivat muun muassa ”Arvon tuomari”, ”Laulava vainaja”, ”Sammalsynti”, ”Tulimerten taa” ja ”Maat hauraan hautaa”, jotka ovat erinomaisen viihdyttäviä kappaleita. Selkeitä huteja ei mukana ole kuin yksi, sillä ”Veritonttu”-biisin pilke silmäkulmassa toteutettu joululauluhenkinen rallattelu särähtää häiritsevällä tavalla korvaan muuten jämäkän suorittamisen keskellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienet puutteet eivät kuitenkaan pahemmin haittaa. Verikalpa takoo musiikkiaan niin suurella antaumuksella, että meiningistä on pakko nauttia. Jos yhtye ei jostain syystä ole vielä tuttu, niin viimeistään tässä kohtaa kannattaa virhe ottaa takaisin. ”Tuomio” on mainio lisäys tekijöidensä diskografiaan sekä julkaisu, jota yhdenkään folk metal -fanin ei kannata jättää välistä.

Kappalelista:

 1. Arvon tuomari
 2. Laulava vainaja
 3. Noijan sauna
 4. Sammalsynti
 5. Tuhkakruunu
 6. Tulimerten taa
 7. Hakkaa hakkaa
 8. Maat hauraan hautaa
 9. Eksyneet
 10. Veritonttu
 11. Kaunan valta
 12. Tuomio

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat