Re-Armed – Rottendam

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 12.1.2014

Kovassa seurassa on keravalainen Re-Armed Euroopan keikka- ja festivaalilavoja myllännyt. Kun kiertuetovereiden kavalkadi koostuu niinkin toisistaan poikkeavista yhtyeistä kuin Chimaira, Cryptopsy ja Suffocation, sopii pian jo 15 vuotta operoineen orkesterin olettavan hallitsevan vahvasti deathilla maustetun thrashinsa paremmin kuin hyvin. Sketsin varjolla nimetty toinen pitkäsoitto ”Rottendam” onkin ajoittaisesta monotonisuudestaan huolimatta varsin mukiinmenevä puolituntinen.

Tyylikkään intron jälkeinen nimiraita antaa bändistä oikeastaan juuri oikean kuvan: napakka ja moderni – joskin aavistuksen turboahdettu – soundimaailma kohtaa tiukan meloriffikoneiston. Tempolukemat pysyvät tukevasti pikajuoksutasolla, paikoin jopa grind-maisemissa, vaikka mistään aivan törkeästä runttauksesta ei olekaan kysymys. Vokalisti Jouni Matilainen hallitsee suvereenisti niin matalat murinat kuin korkeammat rääkynätkin. Taidon tai intensiteetin puutteesta herroja, sen enempää kuin videobiisi ”Freakshow”ssa vierailevaa Nimetön-kokoonpanon Inka Halmetta, ei missään nimessä sovi syyttää. Dead Shape Figuren deathimpi kaksosveli?

Levyn draaman kaari on siitä poikkeuksellinen, että varsinaiset huipputäkyt sijoittuvat kutakuinkin keskivaiheille. Groovaava ”Hedonist”, vimmainen ”SuperAnimal” sekä tarttuvan rytmin, melodian ja yleisönhuudatuskertosäkeen ristisiitos ”Putos Muertos” jäävät mieleen paitsi onnistuneina thrash’n’death-ralleina, myös todisteena Re-Armedin kyvystä olla yhtäaikaisen raskas ja paikoin jopa popahtava. Tai no, niin poppia kuin tällainen ulosanti nyt koskaan voi olla. Ainoa marmatuksen aihe on tietynlainen kasvottomuus, sillä vaikka bändiä on kohtalaisen vaikea kuvailla vaikutteidensa pohjalta, on vastaavaa arsenaalia kuultu monta monituista kertaa aiemminkin – niin meillä kotimaassa kuin muuallakin. Kuulijan tehtäväksi jääkin päättää, maistuuko modernimpi tykitys parinkymmenen vuoden takaista klassikkomateriaalia enemmän.

Itselleni hieman kylmäksi kokonaisuudeksi jäänyt ”Worldwide Hypnotize”-debyytti (2012) jää dynaamisuudessaan vuorenvarmasti ”Rottendam”in jalkoihin. Ja sehän kertoo vain oikeasta suunnasta.

7½/10

Kappalelista:
1. Dead Light District
2. Rottendam
3. Wracked
4. Hedonist
5. SuperAnimal
6. Putos Muertos
7. Apocalypse Postponed
8. Freakshow
9. Exiled

https://www.facebook.com/rearmed

Kirjoittanut: Tomi Salmi

Luetuimmat

Uusimmat