Rentokiller – Humankaamos

Sain käsiini Rentokillerin uuden albumin ”Humankaamos”. En ollut koskaan ennen kuullut tästä bändistä (mahdollista sivistymättömyyttäni), mutta pienien taustaselvitysten perusteella voin todeta bändin olevan ruotsalainen. Lisäksi edellisestä täyspitkän albumin julkaisusta on vierähtänyt jo kymmenen vuotta. Itse musiikista tulee mieleen Converge, joskin rauhallisempi painos.

Avauskappale ”Boars-Now-Barrows” kertoo, mikä on homman nimi tällä albumilla: hallittu kaaos. Seuraava kappale ”Compass” on hallitun kaaoksen lisäksi tarttuva, ja se on noussut selkeäksi albumin suosikikseni. Kolmantena kuultava ”Man Cave (We Will All Die)” sen sijaan on päämäärätöntä kohkaamista ilman punaista lankaa ja sitä kautta selkeästi heikoimpia kappaleita albumilla.

Sielun Kaamos” on nimestään huolimatta englanninkielinen. Itse kappale on kolmeen ensimmäiseen verrattuna huomattavasti hidastempoisempi, mutta edelleen raskasta tavaraa. Tässä tarjoillaan myös puhdasta laulua pelkän huutamisen sijaan. Laulu ei mitään kaikkein laadukkainta ole, ja varsin vahvalla aksentilla mennään, mutta tämä jotenkin sopii albumin kaoottiseen ilmeeseen. Seuraavana kuultava ”Indoor Flight” onkin sitten balladi, joka tuo hetken rauhan keskelle kaaosta. Hetkellisen rauhan jälkeen vedetäänkin taas jo turpaan ”Insurrection” -nimisen kappaleen muodossa. Tätä seuraavat ”In Soon-to-be Ruins” ja ”Devout Servant of a Tyrannical Ritual” jatkavat kovalla tempolla ilman sen suurempia hidasteluja. Tässä on erittäin laadukas kolmen kappaleen rypistys.

En tiedä, mikä ”Animal”-biisissä mättää, mutta se kuulostaa vähän tylsältä. Voi olla, että kun kolme edellistä kappaletta on paahdettu kovalla tempolla, tähän kohtaan olisi tarvinnut viisun, joka olisi hidastanut tai ollut jollain muulla tavalla huomattavasti erilaisempi. Albumin päättävä ”Effort & Grace (2 Inches Too Short)” on sitten jo erikoisempi. Kappale alkaa melko hitaalla riffillä, joka odotuttaa, milloin päästetään menemään oikein kunnolla. Mutta yllättäen edetäänkin rauhalliseen väliosaan, jonka jälkeen vasta tulee viimeinen rykäisy. Kappale on toimiva lopetus albumille.

”Humankaamos” tarjoaa siis laadukasta hallittua kaaosta, poislukien pari kappaletta. Toivon, että seuraavan levyn julkaisuun ei mene kymmentä vuotta, kun bändi saa aikaan näin tasokasta materiaalia. Tämä albumi jää varmasti vielä joksikin aikaa soittimeen pyörimään.

8½/10

 

Kappalelista:

1. Boars-Now-Barrows
2. Compass
3. Man Cave (We Will All Die)
4. Sielun Kaamos
5. Indoor Flight
6. Insurrection
7. In Soon-to-be Ruins
8. Devout Servant of a Tyrannical Ritual
9. Animal
10. Effort & Grace (2 Inches Too Short)

https://www.facebook.com/Rentokiller

http://www.kamarillo.net/artist/rentokiller/

Kirjoittanut: Olli Norolahti

Kommentoi julkaisua