Retro-heavyn houkutus – Kadavar Nosturissa 8.12.2015

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 16.12.2015

kadavar5Viimeistä muutamaa vuotta on raskasta musiikkia leimannut alati kasvava retro-rock-buumi. Joka toinen uusi tai nouseva bändi tuntuu ammentavan inspiraationsa 60- ja 70-lukulaisista äänimaailmoista, efekteistä sekä universumin ja ihmisyyden saloja tutkivasta psykedeliasta. Stoner-jumala Kadavar on Saksan lahja 70-lukulaiselle proto-rockille, ja bändin nousu suuremman yleisön huulille edustaa juurikin tämän genren kasvavaa kysyntää. Kadavar on perustettu vuonna 2011, ja yhtye on jo lyhyen elinikänsä aikana kerännyt paljon positiivista pörinää. Mm. Pentagramin kanssa keikkaillut yhtye julkaisi tänä vuonna kolmannen kokopitkän levynsä nimeltään ”Berlin”,  joka onkin kerännyt miltei pelkästään positiivisia arvioita niin raskaaseen kuin valtamusiikkiinkin painottuvilta lehdiltä.

kadavar1Koleassa tiistai-illassa Nosturin salissa seisoi porukkaa, joka näytti siltä kuin olisi astunut suoraan aikakoneesta: 70-lukuista tyyliä edusti iso määrä farkkuliiveihin, nahkaan, leveisiin lahkeisiin pukeutuneita pitkätukkaisia ja parrakkaita ihmisiä. Yleisö oli hyvin selkeästi innoissaan tulevista keikoista ja syystä: Kadavar on viimeksi vieraillut Suomessa vuonna 2011, ja sitä on odotettu takaisin aina siitä lähtien. Kadavar kuljetti rundinsa myötä Helsinkiin liudan muitakin stoner-/protoakteja. Mukana rundilla ovat ruotsalainen Horisont sekä aina Amerikasta asti tulleet Satan’s Satyrs sekä The Shrine.

Viimeisenä lämppäreistä soittanut The Shrine vakuutti bändeistä eniten. Yhtye kuulosti Thin Lizzyn ja Hellacoptersin rässiseltä punk-pikkuveljeltä ja lämmitti jäisen suomalaisyleisön Kalifornian lämpöä hehkuvalla meiningillään. Nokkamies Josh Landau oli hallitun ylitsepursuavassa itsevarmuudessaan miltei kuin nuori Lemmy Kilmister.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

kadavar2Kadavar aloitti vahvasti käyttämällä intronauhanaan spagettiwesternistä poimittua musaa, joka asetti tunnelman pääesiintyjän vedolle. Lavalle oli asetettu kolme universumin suuria mysteereitä edustavaa valokolmiota, jotka vaihtoivat väriä biisien ja fiilisten mukaan. Intronauhan soitua loppuun bändi asteli iloisesti vilkuttaen lavalle, minkä jälkeen luvassa oli tajuttoman tiukkaa louhintaa.

Bändin musiikki on groovaavaa kuin kameli, ja bändissä vaikuttavat Lupus Lindeman, Simon “Dragon” Bouteloup sekä Tiger nauttivat selkeästi yhdessä soittamisesta. Solisti ja kitaristi Lupus Lindeman oli kuin hentoinen viikinki pitkien hiuksien peittäessä hänen hyvin parrakkaan naamansa. Hän veti hyvin ja tulkitsi biisit vaikuttavasti, vaikka paikoittain tuntuu siltä, kuin bändi olisi valinnut solistinsa pitkää tikkua vetämällä. Basisti Simon “Dragon” Bouteloup edusti bändin jäyhää ja staattista puolta. Vaikuttavinta bändin esiintymissä oli rumpali Tigerin suurieleinen rumpujen soitanta. Hänen keskeinen paikkansa lavalla oli selkeästi tietoinen päätös ja toi eloa trion muuten suht staattiseen (muttei missään nimessä tylsään) lavahabitukseen.

kadavar4Kadavar kulkee suurten heavy rockin legendojen kuten Black Sabbathin ja Led Zeppelinin viitoittamassa äänimaailmassa, ja yllätyksenä tulikin, kuinka hyvin bändi osasi toisintaa levyjensä äänimaailmaa live-vedossaan. Paikoittain hyvinkin äänekkääksi noussut soitto iski luihin ja ytimiin, kiitos loistavien kitarasoolojen ja jytäävien bassoriffejen. Erityismaininta on pakko antaa keikalla toimineelle äänimiehelle hyvin hallitusta solistin reverbistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Bändin soittama setti oli hyvin tasapainossa: oli juuri sopivasti uusia biisejä vanhojen hittien lisäksi. Positiivinen yleisö tuntuu ottaneen bändin uuden materiaalin hyvin vastaan. Täysin siemauksin pitkätukkien retroilevasta menosta nauttiva yleisö nyökytteli ja tanssi fiiliksissä musiikin tahdissa, ja kotibileistä tuttu tunnelma oli hyvin vahvasti läsnä koko keikan ajan. Kadavar todisti, että 70-luku on tulossa kovaa vauhtia takaisin.

Raportti ja kuvat: Ida Alina Immonen