Retromusiikkia suoraan avaruuden syövereistä – arviossa Stealth Divisionin debyyttijulkaisu ”Bring Your Lazers, Please!”

Kitaristi Mikael Grönroosin työt ovat keskittyneet muun muassa helsinkiläisen power metal -yhtyeen Shearin riveihin sekä muihin musiikintekoprojekteihin. Erityisesti viime vuosien aikana kasariajan syntetisaattorimusiikki on iskenyt sen verran lujaa miehen tajuntaan, että uudenlainen työnimi on laitettu liikkeelle. Synth-/retrowave-genreä edustava on syntynyt. Uunituoreen projektin debyyttijulkaisu ”Bring Your Lazers, Please!” tarjoaa kasarin (ja miksei ysärin) täytteistä peli- ja elokuvamusiikkia.

Selvästikään projektin mainos ei pahemmin valehtele, sillä albumi on tuutin täydeltä makeita retromusiikilla revitettyä sulosävelmiä. ”Bring Your Lazers, Please!” -julkaisun kattaus kuulostaa omiin korviini ehkä enemmän peli- kuin elokuvamusiikilla. Tarkalleen arvioisin ajanjakson liikkuvan Super Nintendon ja Sega Megadriven välimaastossa. Kumminkin yleistunnelma on miellyttävä ja anti nostalgista.

Enimmäkseen kappaleet kuulostavat taustamusiikiksi sovitetuilta näytteiltä, mikä ei ole huono homma. Sävellykset kuulostavat ja tuntuvat erittäin piristäviltä ruiskeilta myös taustalla kuunneltaessa. Parhaimmillaan julkaisun kappaleet huokuvat taianomaista ja tarttuvaa tykitystä sekä kieroja melodioita. ”Bring Your Lazers, Please!”, ”Dance, Droid!” sekä ”A Dose of Divinity” ovat melkoisia korvamatoja, mutta positiivisella tavalla. Jos näistä kolmesta ei viimeistään herää nostalgista tunnesidettä tai edes hyvää mieltä, niin silloin saatat olla tylsimys tai umpikuuro.

Kaikki hyvä päättyy kuitenkin jossain vaiheessa. Levyn loppupuoliskolla on kaikki kudit käytetty, ja meno vaikuttaa hieman kädenlämpöiseltä. Tämä on onneksi vain pienoinen kompastus, joka ei kaada koko pakkaa kumoon. Hyvää jälkeä kaiken puolin!

”Bring Your Lazers, Please!” on ensipuraisuna todella positiivinen kuuntelukokemus. Mikäli Stealth Divisionilta on lisää tuotosta luvassa jatkossa ja taso pysyy samana tai nousee ehkä jopa asteen tai pari paremmaksi, saadaan Super Nintendon F-Zeron ja Mega Man X:n musiikeille haastaja.

8/10

Kappalelista:

1. The Mothership
2. 2-step From Hell
3. Sunset Glitch Getaway
4. Chasing Skylines
5. Bring Your Lazers, Please!
6. Miami Beach Extravaganza
7. Dance, Droid!
8. Spatial Agent X-1
9. Murder Waltz
10. A Dose of Divinity
11. Cult of the Black Star
12. Wintergalactic
13. Lunar Melody

Stealth Division Facebookissa
Stealth Division Bandcampissa

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua