Riff Action Familyn Kirill Dmitriev: ”Älkää laiskotelko kotona vaan käykää niin monilla keikoilla kun pystytte”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 21.10.2017

Pietarilainen rockyhtye Riff Action Family on kiertänyt viime viikkojen aikana Suomea. Yhtye esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa ja vierailee kaikkiaan kymmenellä paikkakunnalla syksyn aikana. RAF esiintyi vakuuttavasti joensuulaisessa La Barre -ravintolassa ja yhtye vaihtoi muutaman sanan Kaaoszinen kanssa keikan jälkeen. Pietarilaisyhtyeen vokalisti Stas Gordeev ja rumpali Kirill Dmitriev kertoivat yhtyeen kuulumisista ja avarsivat ensi vuodeksi asettamiaan suunnitelmia. Herrat kertoivat myös millainen musiikki uppoaa venäläisiin tällä hetkellä ja kannustivat ihmisiä menemään keikoille katsomaan aitoa ja energistä rockia.

Moro! Olette nyt kiertueenne puolivälissä. Kuinka yleisö on ottanut teidät vastaan?

Rumpali: Niissä paikoissa joissa yleisöä on ollut on esiintyminen on ollut mukavaa. Etenkin edellinen keikka Vammalassa ja sitä edellinen keikka Tampereella olivat todella mukavia. Jälkimmäisessä tapasimme mukavia äijiä tamperelaisesta Seven-yhtyeestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka RAF:in tämä vuosi on yleensä sujunut?

Stas: Olemme juopotelleet ja juoneet lisää, hehe. Vakavasti ottaen meillä on hieno yhteisö Pietarissa yhtyeiden välillä ja teemme paljon tiedottamista toistemme puolesta. Viime elokuussa esiinnyimme neljän muun pietarilaisen ja viiden moskovalaisen yhtyeen kanssa festivaalilla. Tunnelma oli hyvä ja ihmisiä oli tuhansittain. Vuokraamme paikka oli maanalainen, entinen panimo jossa pistimme bändien kesken pystyyn kunnon bileet. Muuten olemme tehneet yhtyeeseen liittyviä asioita. Äänitämme uutta materiaalia, teemme musiikkivideoita ja juomme lisää sekä vietämme aikaa kavereiden kanssa.

Viimeisin albuminne ilmestyi vuoden 2016 syksyllä. Milloin saamme kuunneltavaksi uuden RAF-albumin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirill: Työstämme sitä parhaillaan, meillä on kolmetoista uutta kappaletta joihin olemme jo saaneet rumpujen raidat äänitettyä. Kunhan päätämme Suomi-kiertueemme jatkamme muiden instrumenttien äänittämisellä.

Stas: Meillä on oma studio, minkä vuoksi musiikin äänittäminen on helppoa. Meillä ei ole tällä hetkellä tuottajaa palkattuna, koska uskomme että pystymme tuottamaan albumin itse.

Musiikkianne on kuvattu rockin, metalin, grungen ja popin sekoitukseksi. Mitkä ovat suurimmat musiikilliset vaikuttajenne?

Stas: Aloitimme musiikkimme metallista mutta jokaisella meistä on oma musiikkimakunsa. Teemme juuri sellaista musiikkia kuin haluamme, emmekä kategorisoi sitä mihinkään tiettyyn lokeroon. Viimeisin julkaisumme ja sitä edeltänyt ”Crocodile”-albumi ovat enemmän metallia ja teimme ne yhteistyössä Alex Azzalli, joka on tuottanut muun muassa Dimmu Borgiria, Papa Roachia ja Behemothia. Hänen vaikutuksensa näkyy esimerkiksi ”Barbara”-kappaleen sanoituksissa, joissa ”Barbara” on tietenkin tytön nimi ja ”putanan” jokainen voi päätellä. Seuraava albumi tulee olemaan tyyliltään enemmän grungea, koska pidän siitä tyylistä ja haluaisin tehdä hyvän grunge-albumin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olette olleet lämmittelemässä monia isoja artisteja kuten Iron Maideniä ja Ozzy Osbournea. Voisitteko kertoa jonkun ikimuistoisen tapahtuman?

Stas: Korjaan sen verran että emme ole lämmitelleet heitä Riff Action Familynä, vaan erillisinä kokoonpanoina, koska meillä jokaisella on RAF:in ohessa sivuprojektimme. Mutta minä olen ollut yhtyeeni kanssa lämmittelemässä Black Sabbathia, Iron Maideniä ja Ozzy Osbournea. Juttelin Ozzyn ja hänen bändikaveriensa kanssa ja se kokemus oli uskomaton, koska olin vain pieni poika ja he olivat suuria miehiä helvetistä.

Suurista artisteista puheen ollen, mitä mieltä olette Dio:sta tehdystä hologrammista ja siitä, että hologrammista tehdään Dio-kiertue?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirill: En oikein tiedä, se on hiukan hämmentävä ajatus.

Stas: Olen nähnyt Dion kaksi kertaa enkä oikein ymmärrä miksi hänet haluttaisiin nähdä kuolleena lavalla. Kokemuksena sellainen voisi olla mielenkiintoinen, esimerkiksi Nine Inch Nailsin muodossa, mutta hologrammina heidän esityksensä koostuisi 99% teknisyydestä ja ainoastaan 1% jäisi vuorovaikutukselle. Yksi hologrammiesitys voisi olla kokeiluna mukiin menevä, mutta en usko että innostuisin siitä enempää. Mielestäni on eri asia editoida vanhoja livevideoita uudemmiksi edesmenneistä artisteista, mutta hologrammi on ei kiinnosta.

Kirill: Rockmusiikkiin kuuluu olennaisesti energia ja aito vuorovaikutus, enkä ymmärrä miten katsojat voisivat saada tämän katsomalla kuvaa lavalla. Teknisesti se voisi olla mielenkiintoinen, mutta muuten en ole innostunut ajatuksesta.

Olette ensimmäinen venäläinen yhtye jonka olen tavannut ja siksi minua kiinnostaisi kuulla, kuinka rock ja metal musiikki voivat Venäjällä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stas: Rock ja metal ovat enemmän underground-asemassa ja Venäjällä on ainoastaan kaksi yhtyettä, jotka ovat yleisesti tunnettuja. Nämäkin yhtyeet laulavat venäjäksi jonka takia niitä ei tunneta juurikaan ulkomailla. Me kuitenkin näemme mahdollisuuksia nostattaa metalin asemaa Venäjällä. Monissa länsimaissa varmaan ajatellaan, ettei Venäjällä tapahdu metalin ja rockin suhteen mitään.

Kirill: Länsimaissa varmaan luullaan että Venäjällä kävelee karhuja kadulla ja ihmiset soittavat vain balalaikkaa. Tämän takia laitoimmekin kiertueposteriin kuvaan maatuskan, jotta vahvistaisimme venäläisiä stereotypioita. Lisäsimme myös sloganin ”From Russia with love” koska se on naseva.

Eli Venäjällä on pinnalla jokin kevyempi musiikki. Onko se kenties pop tai räp musiikki?

Stas: Venäjänkielinen räppi on kovaa valuuttaa kotimaassamme.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä yhtyeellenne?

Stas: Ensi vuoden alussa aiomme lähteä Eurooppaan kiertueelle. Sen lisäksi meillä on suunnitelmia käydä Kiinassa soittamassa ja katsoa kuinka asiat lähtevät siellä pyörimään. Kesällä aiomme soittaa festareilla. Järjestämme myös oman festivaalin Moskovassa, joka tulee olemaan underground-tapahtuma, mutta johon on tarkoitus saada paljon kävijöitä paikalle. Festivaalilla ei pelkästään soiteta musiikkia vaan siellä on myös näytelmäesityksiä. Joka tapauksessa aiomme rokata teiltä sukat pois jaloista!

Kiitoksia haastattelusta Stas ja Kirill! Haluaisitteko laittaa terveisiä lukijoille?

Kirill: Älkää olko laiskoja vaan käykää kaikilla keikoilla joilla pystytte. Älkää vain maatko kotona ja katsoko tablettaja ja puhelimia. Teidän tulisi nauttia aidoista ja energisistä rock-keikoista eikä vain katsoa muovisia älylaitteitanne. Kiitos ja hei!

Riff Action Family Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen