”Riitti” on pitkäsoitto, joka halkoo suomalaiselle folk-musiikille uusia uria ulkomaille – arviossa Hurja Halla -duon debyyttialbumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.7.2022

Liisa Haapasen ja Janne Ojajärven muodostama Hurja Halla on poikkeuksellisen taidokas duo, joka on herättänyt huomiota aina Saksaa ja Japania myöten (”Riitti”-kappaleen musiikkivideo on valittu voittajaksi niin Münchenin musiikkivideokisoissa kuin Tokion kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla). Eipä toisaalta ihme, sillä niin itse kappaleesta kuin ”Riitti”-albumista huokuu autenttisen folk-musiikin olemus, joka ei voi olla herättämättä huomiota.

”Riitti” on vajaan puolen tunnin mittainen musiikillinen matka, joka kuljettaa kuulijaa puhuttelevissa äänimaisemissa. Hurja Halla luottaa musiikissaan pääasiassa instrumentaaliseen ulosantiin, mutta muutamalla kappaleella (”Kuura” ja ”Kuolinruno”) kuullaan hieman lauluakin. Vastaavasti ”Rommi”-kappaleella lauluosuuksia kuullaan jo siinä määrin, ettei sitä voi kutsua pelkästään instrumentaaliseksi – se ei toki tee kappaleesta muita teoksia huonompaa.

Lauluosuudet ovat kuitenkin vain harkittu lisä duon äänimaisemassa, ja ulosannin keskiössä ovat Haapasen sello sekä Ojajärven instrumentit, joihin lukeutuvat niin huuli- ja munniharput, didgeridoo, harmonikka kuin yläsävelhuilut. Tähän kun lisätään vielä molempien muusikoiden käyttämät perkussiot on sanomattakin selvää, että Hurja Halla -duon äänimaisema on monisävyinen. Ja se nousee myös edukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokonaisuutena ”Riitti”-albumia voi luonnehtia harmoniseksi matkaksi, jota rytmittävät ”Kuura”-, ”Jäänala”- ja ”Mårranfest”-kappaleiden kaltaiset reipasotteiset poljennat sekä verkkaisemmat teokset, jotka kaappaavat kuulijan huomion väkevästi. Tällaisiksi lukeutuvat runsaasti laulua sisältävä ”Rommi”, melankolinen ”Riitti” sekä kolkosti kumahteleva ”Kuolinruno”. Kappaleiden väliset kontrastit ovat hallittuja, mutta avartavat silti rohkeasti eri perspektiivejä, ja niin kuulijan kiinnostus pysyy vaivattomasti yllä.

Hurja Halla -duon debyyttialbumi on taidokas ja persoonallinen, ja siitä välittyy kuva oman äänensä löytäneestä kokoonpanosta. Kokonaisuus on jouheva ja hienosti jaksotettu eikä se pitkästytä kuulijaa, mikä on erityinen saavutus, kun ottaa huomioon pitkäsoiton instrumentaalipainotteisuuden. ”Riitti” povaa valoisaa ja erityisesti mielenkiintoista tulevaisuutta duolle, joka toivon mukaan saa seuraavasta albumistaan aikaan vieläkin väkevämmän ja puhuttelevamman. ”Riitti” on albumi, joka halkoo suomalaiselle folk-musiikille uusia uria ulkomaille.

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1. Hurja halla

2. Kuura

3. Rommi

4. Jäänala

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

5. Riitti

6. Mårranfest

7. Kuolinruno

8. Outro

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://www.facebook.com/hurjahalla

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat