Riivata Visuals pyrkii muuttamaan kotimaista musiikkivideokenttää: ”Oikeasti hyvännäköiseen musavideoon tarvitaan ennen kaikkea osaamista ja kokemusta”

on kotimainen tuore yritys, joka ohjaa, tuottaa ja kuvaa laadukkaita musiikkivideoita. Vaikka yritys on vasta muutaman vuoden vanha, on se ehtinyt ohjata jo lukuisia videoita niin kotimaisille huippubändeille kuin kansainvälisestikin tunnetuille nimille. Riivatan kädenjälkeä on nähty esimerkiksi Fear Factoryn, Orbit Culturen, VOLAn, Humanity’s Last Breathin, Vildhjartan sekä Bloodred Hourglassin videoilla.

Riivata Visualsin muodostavat muusikot Tuomas Kurikka ja Patrik Nuorteva, jotka tunnetaan kotimaisesta metalliyhtye Atlaksesta, joiden videoita kaksikko on luonnollisesti tehnyt. Tampereella vaikuttava Riivata Visuals pyrkii tekemään kotimaisista musiikkivideoista laadukkaita ja viemään Suomalaista osaamista maailmalle. Kaaoszine tavoitti Riivatan haastattelua varten.

Miten Riivata visuals sai alkunsa?

Patrikilla oli jo pitkä historia musiikkivideoiden kanssa ja olimme tehneet muutamia vuosia omalle bändillemme Atlakselle kaikki videot. Puhetta omasta tuotantoyhtiöstä oli ollut jo kauan. Pikkuhiljaa itse tuotettujen videoiden laatu alkoi olla sitä luokkaa että muutkin bändit tulivat koputtelemaan ovelle. Bändi touhujen ja yleisen musafanituksen takia tuli tottakai katseltua tuoreimmat musavideot ja sieltä alkoi erottua trendi, joka oli että 90% bändien videoista oli pas***. Ajatuksena oli että syvemmällä vaivannäöllä ja omalla visiolla saataisiin luotua huomattavasti parempaa sisältöä. Viime vuonna saatiin viimeinkin tähdet sen verran kohdilleen, että päästiin tekemään videoita täyspäiväisesti Riivata nimen alla.

Millaisia haasteita oman yrityksen pystyttäminen toi mukanaan?

Perustimme yrityksen ilman pääomaa tai lainoja ja meillä oli käytännössä yksi järjestelmäkamera ja yksi linssi, toimitiloista puhumattakaan, joten luovuutta piti kaivaa kaikista taskuista, että saataisiin tuotannot näyttämään isolta ja kalliilta. Meille ajankäyttö taisi silti olla isoin haaste. Kävimme yrityksen alkuaikoina päivätöissä ja teimme omaa bändiä joka venytti työpäiviä kellon ympäri. Projekti kerrallaan saimme päivitettyä kalustoa paremmaksi, kasvatettua asiakaskuntaa ja näkyvyyttä. Työtuntien kasvaessa astronomisiin mittasuhteisiin, saimme myös molemmat jälkikasvua, joten parhaimmillaan tasapainoteltiin kahta työtä, bändiä ja perhettä samaan aikaan.

Millaiseksi kuvailisitte Suomessa tehtyjä musiikkivideoita?

Suomessa on muutamia taitavia tekijöitä alalla, mutta suurin osa kuraa. Viime vuosituhannelle jämähtäneitä visuaaleja ja korneja ideoita näkee valitettavasti todella paljon. Suomalaisessa (varsinkin raskaassa) musiikissa on aina ollut jotain uniikkia ja omalaatuista, mutta videot eivät ole ikinä kotimaassa yltäneet oikein samalle tasolle. Koitamme parhaamme mukaan omalla tekemisellä muuttaa tätä epäkohtaa.

Mistä haette inspiraationne videoihin?

Leffoista, taiteesta, luonnosta, mytologioista, itse musiikista ja kaikesta ympäröivästä elämästä.

Mitkä musiikkivideot tai ohjaajat ovat teille eniten mieleen?
Ohjaajista: Anton Tammi (The Weeknd, Halsey), Grupa 13 (Behemoth) ja Christopher Nolan (Interstellar, Inception). Musavideoista: Solstafir – Midaftann jossa erinomaista suomalaista osaamista ja mainittakoon vielä Behemoth – O Father O Satan O Sun!

Millainen prosessi musiikkivideon tekeminen on?

Asiakkaan kanssa käydyn keskustelun jälkeen aloitamme esituotannon, jossa luomme mahdollisen tarinan, videon ulkoasun ja tyylin. Video rakentuu pala kerrallaan hankkien näyttelijät, materiaalit, kuvauslokaatiot ja suunnittelemalla aikataulun. Kuvausten jälkeen seuraa luonnollisesti leikkaus ja jälkituotanto eri työvaiheineen. Jokainen työ on kuitenkin erilainen ja prosessi vaihtelee. Yhtenä päivänä selvittää mistä saa 4 metrisen käärmeen ja toisena päivänä, että miten saa avaruusaluksen laskeutumaan Tampereen Mustavuoren sorakentälle, tai miten päästää Liettuaan hautausmaalle kuvauskaluston kanssa.

Millaista on ollut tehdä musiikkivideoita Fear Factorylle?

Fear Factoryn kanssa työskentely oli mahtava kokemus! Molemmat videot olivat sellaisia joita olisi voinut hinkata ja hioa loputtomiin, mutta valitettavasti molemmissa oli myös todella tiukat aikataulut. Opimme paljon videoiden tekoprosessissa ja nyt tekisi jo mieli tehdä molemmat videot paremmin uudestaan!

Mikä tekemänne video on ollut suosikkinne?

Humanity’s Last Breath – Tide. Tiden video on ehkä eniten sitä tyyliä jota itse haluaisimme tehdä, piinaavia kuvia ja epäpyhää meininkiä kauniissa Suomen luonnossa. Video käytiin kuvaamassa Lapin huikeissa maisemissa 2020 marraskuussa. Vähän tuurillakin löydettiin tähän prokkikseen näyttelijä joka suostui hukkumaan jäiseen veteen keskellä Lapin erämaata.

Mikä tekemänne video on ollut haastavin tehdä?

Fear Factoryn Disruptor video oli ehdottomasti haastavin projekti. FF:n Dino Cazaresilla oli kässäri ja visio valmiina videoon jota lähdimme toteuttamaan. Isoin haaste oli että aikataulu oli lievästi sanottuna tiukka. Koko videon kuvaukset, editointi, lukuisat efektikuvat ja värimäärittely tehtiin kaikki kuudessa päivässä ja seitsemäntenä videon piti olla jo ulkona. Tuomas taisi nukkua 18h päikkärit kun viimeinen master lähti bändille.

Millaisia asioita pienet bändit voisivat tehdä paremmin musiikkivideoiden suhteen?

Keräämällä paremman budjetin ja palkkaamalla meidät. Vitsit vitsinä mutta muutamia asioita ovat esim. perus valaistuksen ja kompositioiden opettelu, alkuperäisen idean keksiminen ja hyvä suunnittelu. Oikeasti hyvännäköiseen musavideoon tarvitaan ennen kaikkea osaamista ja kokemusta oli se sitten bändin sisäistä tai palkattua apua. Useasti budjetti tulee pienillä bändeillä vastaan ja päädytään tekemään itse, eikä siinäkään mitään vikaa, mutta ei kannata odottaa että lopputulos olisi maailmanluokkaa. Omakin osaamisemme on tullut kantapään kautta vuosien varrella, kun on tehty niitä kliseisiä videoita pienenä bändinä.

Jos saisitte tehdä videon mille tahansa bändille, kenelle tekisitte?
Behemoth.

Millainen on Riivata Visualsin tyyli tehdä videoita?

Pyrimme tehdä jokaisesta videosta omanlaisensa ja bändin/artistin näköisen, samalla säilyttäen oman kädenjälkemme. Haluamme videoissa kuvailla biisin tunnetta ja draaman kaarta, niin hyvin kuin mahdollista. Jokaisessa videossa on joitain meidän salaisia mausteita ja maneereita jotka tekevät Riivatan videoista oman näköisiään.

Millä tavoin tavallisesta bändiin itseensä keskittyvästä musiikkivideosta voi tehdä mielenkiintoisen?
Kuvaamalla tarkkaan tavan, jolla bändi esittää musiikkiaan. Niin sanottuun soittokuvaan voi liittää esimerkiksi vertauskuvauksellisesti asioita mitä biisissä lauletaan, miltä kappale kuulostaa tai tuntuu. Bändin pitää näyttää itseltään ja uskottavalta ja kaiken ympäröivän kuten valaistuksen, lokaation ja puvustuksen pitää tukea kokonaisuutta.

Riivatan kotisivut 

Kommentoi julkaisua