Rik Emmett & RESolution 9 – RES9

rik-emmett-resolution-9-res9Rik Emmett on parhaiten tunnettu yhtenä kanadalaisen Triumphin alkuperäisistä perustajajäsenistä. Emmett, Gil Moore ja Mike Levine perustivat torontolais-yhtyeen vuonna 1975, jonka huippuhetket sijoittuvat 80-luvulle. Emmett toimi yhtyeessä laulaja-kitaristina, mutta erosi siitä vuonna 1988, siirtyäkseen sooloprojektiensa pariin. Emmett palasi kuitenkin Triumphin riveihin vuonna 2008. Yhtye ei ole tosin äänittänyt uusia albumeja sitten 2000-luvulle tultua. Elämänsä aikana Emmett on ollut äärimmäisen tuottelias kaveri, mutta edeltävästä julkaisusta on ehtinyt kulua jo neljä vuotta. Nyt odotus kuitenkin palkitaan ja levyllä kuullaan yllätyksellisesti myös muita Triumphin jäseniä, Levineä ja Moorea. Julkaisusta vielä merkittävämmän tekee sen, että tämä kolmikko on äänittänyt yhdessä levyn viimeksi vuonna 1987, siis lähes 30 vuotta sitten!

Maagista trioa kuullaan levyllä tosin vain yhdellä kappaleella, viimeisellä bonusraidalla, mutta kuitenkin. Rik Emmett & RESolution 9 tuo marraskuun 11. päivä yleisölle kuultavaksi hyvin klassiselle rockille ominaisen levyn, jolla on kuultavissa myös AOR-vivahteita ja bluesin sykintää. Napakan nimen omaava ”RES9” on miellyttävää kuunneltavaa, joka sopii erinomaisesti tunnelmointimusiikiksi. Albumin kappaleet ovat hyvin aistikkaita ja levyn olemus on herrasmiesmäinen – tästä levystä nauttisi parhaiten nojatuolissa istuen ja viskilasi kädessä. ”RES9” ei kuulla pelkästään Emmettin laulu-osuuksia, vaan myös yhdysvaltalaisen progressiivisen metal-yhtyeen Dream Theaterin nykyistä vokalistia James LaBrieä. LaBrien lisäksi levyllä on soittamassa myös kanadalaisen rock-yhtye Rushin kitaristi Alex Lifeson. Jo näiden vierailijoiden puolesta kannattaa levyyn tutustua.

”Stand Still” aloittaa albumin ryhdikkäästi – reippaat kitarakuviot liidättävät kappaletta joutuisasti ja Emmettin pehmeää lauluääntä on mukava kuunnella. ”Human Race” jatkaa samantyylisellä klassisen rockin linjalla, mutta kolmannessa raidassa, kun kuullaan Emmettin ohessa LaBriettä, on lopputulos upean kuuloinen! Kappale on rauhallinen, kaunis ja mahtipontinen sekä vokalistien laulut kietoutuvat hienosti yhteen. Sokerina pohjalla on ujeltava kitarasoolo, joka kruunaa koko komeuden. ”My Cathedral” ja ”The Ghost Of Shadow Town” edustavat albumin tunnelmallista puolta – Emmett tulkitsee tekstejään aidosti ja ”The Ghost Of Shadow Townissa” hänen äänestään voi kuulla tuskaisuuden. Kappale on luonteeltaan rockia, mutta syvällisyyttä kumpuaa selkeästi bluesin puolelta.

Reipasta ”Heads Upia” edeltää kaksi kevyempää, AOR-henkistä kappaletta. ”Heads Upissa” Emmettin laulutyyli tuo hiukan mieleen Michael Monroen, eikä tämä mielleyhtymä mikään huono asia ole. ”Rest Of My Life” on pirteä kappale, joka antaa mukavasti virtaa albumin läpikäymiseen. Kappale on albumin selkein hittikappale sen tarttuvuuden vuoksi ja hyväntuulisuuden vuoksi. ”End Of The Line” muuttaa albumin ilmettä kuitenkin vakavammaksi – ankarat ja groovaavat kitarariffit sekä Emmettin karkeampi, että huutavampi laulu antavat kappaleeseen särmikkyyttä. ”Grand Parade” on mahtipontisesta nimestään huolimatta rauhallinen tulkinta, jossa vokalisti-kitaristi laulaa kertomusmaisesti sanoituksen. Kertosäkeissä tunnelmaa kohotetaan aavistuksen verran iloiseksi, mutta muuten kappale on luonteeltaan upean surumielinen. Rauhallisesta melodiasta pilkahtaa paikoitellen ujeltavia kitarasointuja, jotka ovat pieniä yksityiskohtia kappaleen rakenteessa. ”Grand Parade” takoo viimeisen naulan kiinni arkkuun – albumin päätöskappale on hyvä.

Mikäli arki tuntuu välillä liian hektiselle, tarjoaa ”RES9” hyvän hetken hengähtää ja syventyä omiin mietteisiinsä. Jottei albumi kuitenkaan tuntuisi liian unettavalta, löytyy sieltä muutama kovempikin rock-raita. Rik Emmett & RESolution 9 projektin tuloksena syntynyt albumi on miellyttävää kuunneltavaa. Albumilta nousevat muutamat kappaleet ylitse muiden, jotka erottuvat maailmassa vallitsevasta musiikin tulvasta. Muuten albumi koostuu tasaisen hyvistä kappaleista, joista voi löytää joka kerta jotain uutta. ”RES9” on laadukas levy ja siihen tutustumiseen kannattaa uhrata aikaa.

8/10

Kappalelista:

  1. Stand Still
  2. Human Race (feat. Alex Lifeson)
  3. I Sing (feat. James LaBrie)
  4. My Cathedral
  5. The Ghost Of Shadow Town
  6. When You Were My Baby
  7. Sweet Tooth
  8. Heads Up
  9. Rest Of My Life
  10. End Of The Line (feat. Alex Lifeson & James Labrie)
  11. Grand Parade – bonus track (feat. Gil Moore & Mike Levine)

Rik Emmettin kotisivut

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua