Ristiriitaisia mietteitä herättävä julkaisu – arviossa saksalaisen Chaos Invocationin kolmas kokopitkä ”Reaping Seasons, Bloodshed Beyond”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 19.2.2018

Tämän kertainen julkaisu on herättänyt itsessäni melko vahvoja ristiriidan tunteita. Kyseessä on saksalaisen black metal -yhtye Chaos Invocationin kolmas kokopitkä ”Reaping Seasons, Bloodshed Beyond”. Pienenä infona kerrottakoon, että kyseinen kokoonpano on saanut alkunsa vuoden 2004 aikana, mutta julkaisuja ja splittejä ei ole sadellut mitenkään aktiivisesti. Onko kyse ollut vain siitä, että bändi on halunnut edetä rauhallisesti ja maltillisesti? Siihen en osaa pahemmin sanoa, mutta tälle päivälle on kumminkin luvassa tuoretta maistiaista. Undergroundin manalan syövereissä olevat kuuntelijat ovat pitäneet Chaos Invocationin kahdesta aikaisemmasta kokopitkästä ”In Bloodline with the Snake” (2009) ja ”Black Mirror Hours” (2013), joten mikä ”Reaping Seasons, Bloodshed Beyond” -albumissa mättää?

”Reaping Seasons, Bloodshed Beyond” näyttää ja kuulostaa tuotannollisesti asialliselta, eikä se levyn aloituskappaleen ”Calling From Dudail” lähtiessään käyntiin tunnukaan hullummalta. Mutta jo saman kappaleen aikana alkavat päällimmäiset ongelmat tulla esille. Ensimmäisellä kuuntelukokemuksella jäi omituinen fiilis siitä, muuttuiko tyylisuunta kuin tyhjästä, sillä riffit alkoivat kuulostaa turhan monimutkaisilta black metal -skeneksi. Ihan kuin saatanallisista teoksista olisi pitänyt tulla jonkin sortin rakettitiedettä.

Tilannetta ei helpota, että monet sävellykset tuntuvat melko pitkiltä ja sekasotkuisilta odottamattomien rauhallisten väliosuuksien vuoksi, jolloin jäljelle jää vain tyhjä olo. Täysin katastrofeja sävellykset eivät ole mutta sulautumista ja monen, monen monta kuuntelukertaa joutuu tekemään, mikäli kappaleisiin pääsee niukin nahoin sisälle. Myös levyn puolessa välissä esiintyvät kuoromaiset puheosuudet kuulostavat melko sopimattomilta, ja ne jättävät hämmentävän fiiliksen ilmoille. Onneksi ”The Search of Keys and Gates” ja “Luciferian Terror Chorale” pelastavat melkoiselta sopalta, jonka albumi on tarjonnut liki tunnin mittaiselta näytteeltä. Täysin h-hetkeä nostavia elämyksiä kappaleet eivät ole mutta luokittuvat niihin helpoiten lähestyttäviin raitoihin.

Vaikka ”Reaping Seasons, Bloodshed Beyound” -kiekkoa kuuntelee yhä uudelleen, analysoi ja miettii, jättää se silti saman ristiriitaisen jälkimaun. Tähän kiekkoon on melko vaikea palata uudestaan. Julkaisu ei ole täysin huono, mutta sitä on hieman vaikea suositella. En nostaisi albumia suuresti esille, mutta kiinnostuneet voivat ottaa levyn haltuun. Mikäli satutte pitämään ”Reaping Seasons, Bloodshed Beyond” -julkaisusta, niin hyvä, mutta on olemassa parempiakin black metal -albumeja, joista löytyy uudelleenkuunteluarvoa.

6/10

Kappalelista:

1. Where Hearts Shall No Rest (Intro)
2. Calling From Dudail
3. To Fathom the Bloodmist
4. MenSkinDrums of Doom
5. Obsession Is Always the Answer
6. The Search of Keys and Gates
7. Blackmoon Prayer
8. Luciferian Terror Chorale
9. Chaos Invocation
10. Bloodshed Beyond
11. Ajna Assassins Absolute

Chaos Invocation Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat