Riutta lohkaisi irti ensimmäisen singlen tulevalta pitkäsoitolta

(c) Juuso Samuli Haarala

Oululainen palaa tulevana vuonna albumikantaan loistavan vastaanoton saaneen pitkäsoiton ”Sinun täytyy elää vielä kerran” (Luova Records, 2016) jälkeen. Yhtyeen kolmatta ”Enne”-albumia alettiin äänittää vuosi sitten uuden vuosikymmenen kynnyksellä. Inspiraatiota haettiin sata vuotta aiemmin jyllänneistä ilmiöistä. 20-luvulla ilmalaivojen lailla taivaalla lipui pahoja enteitä. Niiden vastapainoksi jazzin, Hollywoodin, surrealismin ja dadaismin paheellisen ilottelun voimalla uusi vuosisata lähti vasta toden teolla svengaamaan. Näistä hedonismin hedelmistä saamme yhä nauttia.

Lobotominen ”Jääpiikki” on ensimmäinen singlelohkaisu uudelta albumilta. Kappale pureutuu kykenemättömyyteemme hakea kestäviä ratkaisuja muutosten äärellä. Oli ongelma mikä tahansa, useimmiten valitsemme helpoimman diagnoosin; veitsi parantaa, ei puhe.

””Jääpiikki” kuvastaa ”Enne”-albumia niin musiikillisesti kuin tekstinsä puolesta. Levyllä liikutaan sulavasti pimeydestä valoon ja takaisin. Laulut kumpuavat jättimäisistä ongelmista, kuten ilmastokriiseistä, mutta luuppi kohdistuu tällä pallolla yksin rimpuileviin ihmisiin ja pieniin hetkiin.”, laulaja-kitaristi Henri Turunen toteaa.

Yhdessä musiikkiaan säveltävän bändin muut pilarit ovat rumpali Tomi Luimula, basisti Antti Takalo ja kitaristi Mikko Vuorela. Musiikillisesti Riutta on yksinkertaistanut progressiivista ilmaisuaan, mutta samalla mennyt syvemmälle ääriin. Mukana on niin pop-melodioita, jazzahtavia rytmejä kuin savuista black metal -vaikutetta.

Albumi äänitettiin ja miksattiin Wolfbeat Studiolla Pentti Amoren valvonnassa ja ohjauksessa. Jarno Alho masteroi soundit viimeiseen iskuunsa. ”Enne” julkaistaan vuoden 2021 aikana, kunhan saadaan ensin jotain enteitä koronatilanteen rauhoittumisesta.

Kommentoi julkaisua