Riutta – Sinun täytyy elää vielä kerran

Kirjoittanut Markus Raatikainen - 19.4.2016

Progressiivista rockia soittava Riutta julkaisi 26.2. toisen albuminsa ”Sinun täytyy elää vielä kerran”. Tämä levy vaati poikkeuksellisesti pari kuuntelukertaa, ennen kuin musiikillinen matka monimutkaisuuteen selkiintyi sen verran, että arvion kirjoittaminen oli ylipäätään mahdollista.

Levyn kappaleissa on havaittavissa runsaasti mielenkiintoisia elementtejä. Esimerkiksi biisien introt ovat todella erilaisia ja mielenkiintoisia: milloin pääosassa on basso, milloin rummut – ja kitarakin siellä vilahtaa. ”Sinun täytyy elää vielä kerran” koostuu pääasiassa pitkistä ja hieman monimutkaisista biiseistä, joten ”pikamusiikin” harrastajien ei todennäköisesti kannata vaivautua levyn äärelle, jollei halua monimuotoistaa kokemusmaailmaansa.

Albumin biisien perusrakenne on todella samankaltainen: biisit sisältävät selkeitä säkeistöjä, joiden välillä käytetään sekä kertosäettä että instrumentaaliosuuksia, jotka ovat kokonaisuudessaan hauskaa kuunneltavaa. Kyseessä olevat osuudet tuovat myös koko albumille omanlaatuista ilmettä. Mielenkiintoisten soundien lisäksi Riutan sanoitukset ovat erityismaininnan arvoisia, sillä ne ovat kautta linjan kuvailevia, haikailevia ja jopa kaihoisia tiettyä vaikeaselkoisuutta unohtamatta. Biisien sanoitukset ovat selkeästi osa kokonaisuutta: kaikki kappaleisiin liittyvät yksityiskohdat tuntuvat tarkasti harkituilta, jotta kaiken kattava harmonia olisi mahdollista.

Yksittäisistä kappaleista albumilta erottuu levyn seitsemäs raita ”Lorenz”, joka on pituudeltaan lyhyt verratuna muihin kappaleisiin. Lisäksi ”Lorenz” on yllättävän kaihoisa ja suoraviivainen biisi, mikä tuo hyvää vaihtelua levyn muuhun materiaaliin. Toisena nostona on mainittava albumin avausraita ”Pyhäjoki”, joka täyttää tehtävänsä mainiosti: se nostaa mielenkiintoa koko levyä kohtaan ja on – mutkia suoriksi oikoen – koko albumi pienoiskoossa. Itse bändistä on nostettava esille Riutan vokalisti Henri Turusen kirkas ja pehmeä ääni, joka on bändille yksi tärkeä elementti yhtyeen kokonaissoundin rakentamisessa. Lisäksi kitaristi Mikko Vuorelan erottuvista, musiikkia värittävistä sooloista on vielä runsaasti iloa bändille.

Kokonaisuudessaan Riutan toinen albumi osoittautuu vahvaksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi, jota ei voi syyttää ainakaan erottumattomuudesta tai monipuolisuuden puutteesta. ”Sinun täytyy elää vielä kerran” -albumin yhtenä suurena vahvuutena on biisien – ja samalla koko albumin – harmonia: Riutta onnistuu albumillaan sovittamaan yhteen hirvittävän määrän erilaisia musiikillisia elementtejä ja vielä saamaan koko paketin kuulostamaan ehjältä kokonaisuudelta. Albumin syvempi sisäistäminen vaatii useita kuuntelukertoja sekä runsaasti aikaa, mitä pidän lähes erinomaisena seikkana.

8/10

Kappalelista:

1. Pyhäjoki
2. Valkoinen kohina
3. Takaisin pimeään
4. Sykli
5. Kahdeksan minuuttia
6. Terminaattori
7. Lorenz
8. Anteeksi nimessä ja veressä

https://www.facebook.com/riuttaband

Kirjoittanut: Markus Raatikainen