Rival Sonsin laulaja Jay Buchanan lähettää terveiset yhtyeen aktiivisille suomalaisfaneille: ”Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista!”

. Kuva: Vesa Ristimäki.

Kaliforniasta ponnistava rock-yhtye Rival Sons aloitti viime viikonloppuna Euroopan-kiertueensa. Tanskan Northside Festivaleilta 8. kesäkuuta alkaneen kiertueen toinen konserttipäivä osui Suomeen lauantaina 9.6., kun yhtye esiintyi Allas Sea Poolilla Helsingin Kauppatorin kupeessa. Suomesta matka jatkuu Norjan ja Ruotsin kautta Puolaan, Saksaan, Ranskaan, Belgiaan, Italiaan, Hollantiin, Sveitsiin ja Espanjaan. Kiertue pitää sisällään esiintymisiä niin kesän festareilla, kuin bändin omia headline-keikkojakin. Kaaoszine oli paikalla aistimassa Helsingin-keikan tunnelmia ja pääsi myös tapaamaan vokalisti Jay Buchananin konsertin jälkeen. Buchananin kanssa keskustelun aiheena olivat muun muassa keikkoihin valmistautuminen kiertueella, yhtyeen ympärille kehittynyt aktiivinen fanikulttuuri sekä bändin tulevaisuudensuunnitelmat.

***

Saavun paikalle Allas Sea Poolille hieman seitsemän jälkeen lauantai-iltana. Porukkaa on paikalla odotusteni mukaisesti melko vähän, sillä keikkapäivä osuu todelliseen superviikonloppuun; samaan aikaan Tampereella pauhaa South Park, Hyvinkäällä Rockfest ja Helsingissä Sideways. Kellon lähentyessä iltakahdeksan soittoaikaa, ei yleisömäärässä ole juuri tapahtunut kehitystä. Paikalla on oman arvioni mukaan maksimissaan kolmasosa siitä yleisömäärästä mitä Allas Sea Poolin piha vetäisi. Toisaalta tämä antaa paikalla oleville lähes yksityiskeikkaa muistuttavan kokemuksen – ihan kuin olisi kutsuvierasjuhlissa, joihin on buukattu aivan maailmanluokan bändi!

Rival Sons. Kuva: Vesa Ristimäki.

Täsmällisesti ilmoitettuun kellonaikaan lauteille asteleva Rival Sons ei myöskään näytä olevan moksiskaan vähäisestä yleisömäärästä, vaan täräyttää illan hyvällä energialla käyntiin ”Torture” –biisillään. Viimeistään kolmantena kuultu, yhtyeen kolmannelta albumilta peräisin oleva hittibiisi ”Keep On Swinging” saa hieman kauempaakin keikkaa seuranneiden polvet notkumaan ja päät nyökkymään. Pikkuhiljaa yleisö valuu myös istumakatsomosta nurmikon puolelle. Bändi on selkeästi hyvässä iskussa ja sen paikalla ollut yleisö pääseekin kokemaan aivan aitiopaikoilta.

Yhtyeen jäsenistö on pysynyt lähes samana koko kymmenvuotisen taipaleen ajan, ja kitarassa nähdään totuttuun tapaan Scott Holiday ja rummuissa Mike Miley. Basson varressa on vuodesta 2013 yhtyeen alkuperäisen basistin Robin Everhartin korvannut David Beste ja koskettimissa on yhtyeen kanssa vuodesta 2014 keikkaillut Todd Ögren-Brooks. Vokalisti on niin ikään ollut mukana yhtyeessä jo ensimmäisestä levystä lähtien, ja hänen laulutaitonsa jaksaa edelleen ällistyttää. Buchanan laulaa mikkiin välillä jopa puolen metrin päästä aivan uskomattomalla volyymilla.

Rival Sons. Perustajajäsenet Scott Holiday (kitara) ja Mike Miley (rummut). Kuva: Vesa Ristimäki.

Allas Sea Poolilla kuullaan puolitoistatuntinen setti, joka on kerrassaan timanttinen. Illan aikana kuullaan erityisesti useita suosikkikappaleita yhtyeen neljänneltä, vuonna 2014 ilmestyneeltä ”Great Western Valkyrie” –albumilta, kuten ”Electric Man”, ”Good Luck”, ”Belle Starr”, ”Open My Eyes” sekä illan päättänyt ”Secret ”. Kappaleita kuullaan myös yhtyeen toiselta ”Pressure & Time” –albumilta sekä viimeisimmältä kokopitkältä julkaisulta ”Hollow Bones”, joka on ilmestynyt vuonna 2016.

Illan koskettavin hetki seuraa ennen ”Jordan” –kappaletta, jonka nokkamies Jay Buchanan on kirjoittanut edesmenneelle ystävälleen. Hän omistaa konsertissa kappaleen kaikille niille, jotka ovat kokeneet elämässään menetyksiä. Jay puhuu mikkiin illan aikana useaan otteeseen pitkään ja hartaasti, ja jossain kohtaa myös vitsailee aiheesta: ”Minulle on annettu mikrofoni, joten otan vapauden puhua siihen!”, Buchanan toteaa hymy kasvoillaan. Yleisöä tuskin haittaa – ainakaan aplodeista päätellen, mitkä laulaja saa jokaisen puheenvuoronsa päätteeksi.

Suuret aplodit konsertin päätteeksi saa myös koko yhtye, joka poistuu lavalta kahdentoista kappaleen jälkeen silmiin nähden tyytyväisen oloisena.

***

Siirryn odottamaan tapaamista Jayn kanssa puoli kymmenen aikaan illalla, ja pian minut saatetaankin yhteen backstage-tiloihin, jossa tapaan väsyneen, mutta siitä huolimatta hyväntuulisen bändin. Lento Eurooppaan on ollut pitkä, minkä jälkeen Tanskassa soitettu keikka ja siirtymä sieltä Suomen-keikalle on vienyt veronsa. Onneksi edessä on pitkät yöunet, ja lähtö kohti Norjaa ja seuraavaa esiintymistä koittaa vasta seuraavana iltana. Pian pitäisi päästä hotelliin nukkumaan, mutta bändi jaksaa siitä huolimatta tervehtiä iloisesti paikalle saapuneita suomalaisia ystäviään.

Rival Sons. Basisti David Beste, vokalisti Jay Buchanan ja kitaristi Scott Holiday. Kuva: Vesa Ristimäki.

Jay kutsuu minut istumaan pöytäänsä ja tarjoaa ystävällisesti juotavaa. Keskustelun lomassa saan jo vastauksia useisiin mielessäni olleisiin kysymyksiin, kun hän kertoo esimerkiksi valmistautumisestaan keikkoihin. Hän kertoo, että valmistautuminen alkaa hänen kohdallaan jo aamusta, kun hän keskittyy nostattamaan energiaa ylöspäin aina h-hetkeen eli keikan alkuun asti. Laulajan tekniikka kuulostaa myös todella toimivan, kuten jo aiemmin todettu.

Buchanan puhuu pitkät pätkät myös esiintyjän roolistaan ja siitä, ettei keikkapaikan koolla tai yleisömäärällä ole hänelle väliä. Hän nimittäin mieltää itsensä palvelijaksi monella tapaa elämässään, ja hänelle on luontaista muiden ihmisten huomioiminen. Rock-tähden luonnonläheinen olemus ja samaistuttavat ajatukset tekevät hänestä erittäin helposti lähestyttävän.

Koko bändi jaksaa myös tunnelmoida Helsingin kaunista miljöötä, ja he hehkuttavat muun muassa valoisia iltoja ja saunaa. Jay Buchanan kertoo, että hänellä on kotonaankin sauna, jota hän käyttää ahkerasti.

Rival Sons. Kuva: Vesa Ristimäki.

Pikku hiljaa vieraiden ja osan bändin jäsenistä poistuessa koittaa sopiva hetki haastattelulle. Päätän pitää haastattelun erittäin tiiviinä, ja kysyä Buchananilta vain sellaiset asiat, mitä ei ole vielä keskustelussa sivuttu, jotta hänkin pääsee pian lepäämään. Nauhurin mennessä päälle aloitamme uudesta albumista.

Milloin sellainen on odotettavissa?

Jay: Oikeastaan uusi levy on jo äänitysten osalta valmis. Kiertueen jälkeen aloitamme miksauksen, ja levy ilmestyy toivottavasti loppukesästä tai alkusyksystä, en ole aivan varma. Ehkä syyskuun loppu tai lokakuun alku voisi olla realistinen ajankohta. Mutta me olemme valmiita, meillä on hyvä kattaus uusia biisejä. Toivottavasti muutaman kuukauden sisällä voimme myös alkaa soittaa niitä livenä.

Mitä muistat ensimmäiseltä Suomen-keikaltanne Turusta marraskuussa vuonna 2011?

Jay: Turku ja Las Vegas Club, muistan sen hyvin. Esiintymislava oli postimerkin kokoinen, todella pieni. Lavassa oli vielä kaiken lisäksi reikä, joka täytyi peittää, jotta esiintyminen onnistuisi. Mutta yleisö oli loistava ja se on ensimmäinen kokemuksemme suomalaisesta yleisöstä. Ilta oli lopulta aivan mahtava, nimenomaan yleisöstä johtuen.

Rival Sonsilla on erittäin aktiiviset faniporukat ja street teamit. Mitä nämä merkitsevät sinulle?

Jay: Meillä on tietty fanikunta, joka käy katsomassa keikkoja. Siihen liittyy intohimoa ja hysteriaa, tunteita ja raskasta työtä fanien puolelta. Joskus koen huonoa omatuntoa siitä, etten pidä heihin henkilökohtaisesti kovin paljon kontaktia, auta heitä ja ole vuorovaikutuksessa heidän kanssaan tarpeeksi. Mutta siitä muodostuu pelottava asia. Keskustelimme tänään aikaisemmin turhamaisuudesta. Haluan välttää sitä, ja siihen liittyy halu elää vapaasti ja antaa taiteen elää vapaasti. Mutta uskon, että sitä fanitkin meiltä haluavat. Että emme ole liian ylpistyneitä siitä, että meitä ihaillaan. Rakastan kaikkia fanejamme, mutta tiedän, että on vaarallista olla liian läheisesti ihailun kohteena. Minun täytyy pitää heihin hieman välimatkaa. Uskon, että ahkerimmat fanimme ovat olleet niin monilla keikoillamme, että he tuntevat minut jo ja ymmärtävät millainen olen.

Monet tämän illan keikalla paikalla olleista suomalaisista faneistanne varmasti lukevat tämän jutun. Mitä terveisiä haluaisit lähettää suoraan heille?

Jay: Kyllä, tahdon kiittää heitä! Tahdon kiittää saamastamme tuesta. Me teemme oman osamme, mutta ilman teidän tukeanne meidän ei olisi mitenkään mahdollista tulla tänne. Se vaatii bändin ja yleisön välisen liiton ja luottamuksen, jotta homma voi jatkua. Olen erittäin kiitollinen kaikille. Kun katson lavalta yleisöön ja näen sen intohimon ja ilon, se täyttää sydämeni.

***

Kiitän Jayta haastattelusta, ja jatkan matkaa eteenpäin jälleen yhdestä oivallisesta keikasta ja sen jälkeisistä keskusteluista voimaantuneena. Toivottavasti seuraava Suomen-vierailu on tiedossa pian uuden albumin julkaisun jälkeen!

 

Settilista 9.6.2018

 

 1. Torture
 2. Tied Up
 3. Keep On Swinging
 4. Electric Man
 5. Good Luck
 6. Memphis Sun
 7. Jordan
 8. Pressure & Time
 9. Belle Starr
 10. Soul
 11. Open My Eyes
 12. Secret

 

Kirjoittanut: Hilkka Aarela

 

 

 

Kommentoi julkaisua