Rivoutta ja rock ’n’ rollia – juhla-arviossa Danko Jonesin 10-vuotias ”Below The Belt”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.5.2020

Danko Jones, mies, joka on saman nimisen yhtyeen nokkamies, taitaa niin terävien riffien soittamisen, energisen esiintymisen kuin kaksimielisten sanoitusten tekemisen. Kahden viimeisen albumin kohdalla Jones ei ole enää kirjoitellut niin rivoja tekstejä kuin aikaisemmin, mutta kanadalaisrokkarin rokkaavuus ei ole kadonnut mihinkään. Mitä Danko Jonesin viidenteen albumiin tulee, pursuaa se niin ”maailmalle pitkät haistattavaa” kuin härskiä asennettakin. Ja ehkä albumi onkin juuri siksi niin hyvä.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Danko Jonesin ”Below The Belt” sattuu olemaan ensimmäinen albumi, jonka olen omistanut kyseisen kanadalaisyhtyeen katalogista. Mikäli en muista väärin, sain ystävältäni neuvon tutustua Danko Jonesiin juuri tämän levyn kautta. Ratkaisu oli mitä ilmeisemmin oikea, sillä Danko Jones ja ”Below The Belt” -albumi ovat edelleen tasaisesti kuuntelussa.

”Below The Belt” ei ole ehkä Danko Jonesin aggressiivisin pitkäsoitto, mutta se pitää sisällään kaksi kanadalaisyhtyeen uran kannalta isoa ja merkittävää kappaletta. Ensimmäinen kappaleista on ”Full Of Regret” ja toinen ”Had Enough”. Kumpaakaan kappaletta ei voi kuvata tunnelmansa puolesta kovinkaan hilpeäksi, mutta tulenkatkuinen ”Had Enough” vetää ehdottomasti pidemmän tikun vihaisen sanomansa puolesta. Kappaleen sanoituksista paistaa ankara katkeruus ja viha, mitkä tekevät ”Had Enoughista” suorastaan vihan ruumiillistuman. Pahansävyisen sanomansa lisäksi kappale on todella terävä ja onnistunut, eikä olekaan ihme, että se on aikoinaan kerännyt paljon huomiota.

Jos ”Below The Belt” -levyä pitäisi kuvailla muutamalla sanalla, tulisivat mieleeni ensimmäisenä ”rivous” ja ”uhmakkuus”. Ja sopivathan adjektiivit erinomaisesti kuvaamaan rock ’n’ rollin henkeä. ”I Think Bad Thoughts” aloittaa rokkikukkoilevan albumin, ja siitä on hyvä siirtyä purkautuvien tulivuorien äärelle. Kuulija voi sitten itse päätellä, lauletaanko ”Active Volcanos” -kappaleessa magmaa ja tulikiviä pursuavista tulivuorista, vai ihan jostain muusta. ”Magic Snake” jatkaa samalla tematiikalla olemalla kuitenkin vielä aavistuksen härskimpi.

Danko Jonesin viides albumi ei ole kappaleidensa suhteen konseptialbumi, vaikka sanoitukset pyörivätkin tiettyjen teemojen ympärillä. ”The Sore Loser” kuulostaakin muihin kappaleisiin verrattuna hieman irralliselle, vaikka se istuukin soundinsa puolesta albumille. ”Like A Dynamite” tekee paluun naisiin, ja ”Apology Accepted” jakaa samaa patoutunutta raivoa kuin ”Had Enough”. Albumin päättävä ”I Wanna Break Up With You” on myös ahdettu täyteen energiaa vauhdin keventyessä kuitenkin aavistuksen kertosäkeistöissä. Kappale toimii kuitenkin nasevana lopetuksena albumille, kuin viimeinen luu kurkkuun.

Kanadalaisyhtyeen viides pitkäsoitto on purkitettua energiaa ja hikeä alusta loppuun. Albumin jokaista kappaletta ei kuitenkaan soiteta samanlaisella intensiteetillä ja raivolla, mikä tekeekin levystä mukavasti eteenpäin potkivan. ”Below The Belt” on kestänyt hyvin aikaa, ja se säilyttänee arvonsa varmasti tulevaisuudessakin.

Kappalelista:

 1. I Think Bad Thoughts
 2. Active Volcanos
 3. Tonight Is Fire
 4. Magic Snake
 5. Had Enough
 6. (I Can’t Handle) Moderation
 7. Full Of Regret
 8. The Sore Loser
 9. Like A Dynamite
 10. Apology Accepted
 11. I Wanna Break Up With You

Danko Jones Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen