Rock ’n’ roll -asennetta Saksasta: Razzmattazz haluaa päästä esiintymään suomalaisille sekä nykyisille että tuleville faneilleen

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 16.3.2019

Saksalainen hard rock -yhtye Razzmattazz on saavuttanut kotimaassaan suosiota live-esiintymisensä sekä studioalbumiensa myötä. KaaosZine tavoitti bändin laulaja-kitaristi Tom Schauppin, joka kertoi bändin tavoittelevan esiintymislavoja myös kotimaansa rajojen ulkopuolelta. Suomi onkin yksi maa, joka on heidän tähtäimessään.

Bändin tänä vuonna julkaistun ”Hallelujah”-levyn voi pyöräyttää käyntiin samalla, kun lukee saksalaisten muusikoiden menosta ja fiiliksistä.

Hei ja kiitos haastattelusta! Helmikuussa teiltä ilmestyi ”Hallelujah”-albumi 7Hard Recordsin kautta. Minkälaiset ovat bändin tämänhetkiset tuntemukset, kun julkaisusta on kulunut yli kuukausi?

Tom Schaupp: Olemme iloisia, kun ihmiset ovat pitäneet albumistamme. Levynteko vaatii aina paljon työtä, vaikka teemmekin uuden albumin vain kahden vuoden välein.

Olimme todella ylpeitä, kun voitimme Pohjois-Amerikan Akademia Awards -palkintotilaisuudessa parhaan hard rock -kappaleen palkinnon ”Diggin’ For Gold” -kappaleestamme. Tähän mennessä kappaletta on soitettu maailmanlaajuisesti radiokanavilla yli 130 000 kertaa.

Kun saimme tietää, että uusi ”Hallelujah” -levymme voitti Saksassa parhaan hard rock -levyn palkinnon, emme olleet uskoa sitä. Kyseisen palkinnon olemme voittaneet jokaisella albumilla, jonka olemme tehneet. Neljä albumia – neljänä kertana ensimmäisenä Saksan German Rock and Pop -palkintotilaisuudessa.

Tämä on upeaa.

Onnittelut palkinnoista! Kuinka fanit ovat suhtautuneet albumiin? Minkälaista palautetta olette saaneet faneiltanne?

Tom Schaupp: Onneksemme meillä on tasaisesti kasvava fanikunta, jopa ulkomailla. Myös Suomesta löytyy Razzmattazz-huuman saaneita ihmisiä. Se on mahtavaa nähdä. Siitä puheen olen, haluaisimme ehdottomasti päästä soittamaan livenä Suomessa, joten jos festivaalien ja tapahtumien järjestäjät lukevat tämän, ottakaa meihin ehdottomasti yhteyttä. Razzmattazz on aseistautunut ja valmiina levittämään perseeseen potkivaa voimaa myös Suomessa.

Meille on ehdottoman tärkeää saada yhteys buukkaajiin ja tapahtumanjärjestäjiin. Razzmattazz on livebändi. Toivomme, että jonain päivänä pääsemme soittamaan maassanne.

”Hallelujah” oli järjestyksessään neljäs studioalbuminne. Erosiko sen kirjoittaminen, työstäminen ja nauhoittaminen aiemmista kerroista?

Tom Schaupp: Prosessi on edelleen sama. Jos albumi on valmis, me kirjoitamme kappaleita seuraavaa levyä varten. Jopa tänään tein sävellyksiä ja nauhoituksia uusiin kappaleisiin. Haluamme viidennen albumin julkaistavaksi vuonna 2021. Siten ei ole aikaa hukattavaksi, ja onneksi meillä on paljon ideoita uusia materiaaleja varten.

”Hallelujah”-levyä varten nauhoitimme rummut uudella tavalla, minkä vuoksi albumi kuulostaa hieman luonnollisemmalta. Emme halunneet ylityöstettyä levyä. Markus Teske, joka on ääniteknikkomme, teki hyvää työtä. ”Hallelujah” kuulostaa lämpimältä ja iskevältä, ja sen laatu paljastuu, jos sitä kuuntelee kovalla äänellä. Eli kaikki säätimet yhteentoista ja antakaa mennä!

Useissa arvosteluissa musiikkianne on verrattu ZZ Top – sekä AC/DC-yhtyeisiin, johon on lisätty teidän omaa tyyliänne. Saatteko näistä bändeistä vaikutteita tai onko jotain muita yhtyeitä, jotka inspiroivat teitä?

Tom Schaupp: Hmm, jos tarkoitat iskevää, perseeseen potkivaa, groovia, suoraa, tiukkaa ja mukana laulettavaa… Silloin sanon kyllä. Me pidämme sellaisesta musiikista. Lisäksi brittiläinen metalli toimii vaikuttajana, ja onneksi jopa nuoremmat pitävät soundistamme. Tämä on hienoa huomata.

Yleisesti ottaen uskon, että olen perinyt musiikin isoäidiltäni. Hän aina lauloi, jopa vaikeina aikoina. Kun olin noin 10 vuoden ikäinen, ystäväni isoveli antoi minulle AC/DC:n ”If you want blood” -albumin. Se vaikutti. Rock ’n’ roll tarttui minuun heti.

Luomme hard rockia, jossa on mukana brittiläistä heavy metalin sävyä. Yleisesti ottaen enemmän old school – tai sanotaan klassisempaa menoa. Se kuulostaa paremmalta :) Ei koukeroita: kytke kitarat ja aloita! Tarjoamme perseeseen potkivaa rockia ja meillä on todella hauskaa. Uskon, että fanitkin aistivat sen.

Razzmattazz live kuva: Didi Te

Olette soittaneet useita keikkoja ja esityksiä. Mikä on ollut mieleenpainuvin esitys tai tilanne?

Wolle Heieck: Keikka, jonka soitimme 30 000 hengen edessä sekä keikka, jonka soitimme yhdelle henkilölle. Jälkimmäisen hoidimme aivan loppuun asti encorea myöten.

Aah, ja sitten oli eräs tilanne punaisten pikkuhousujen kanssa – ne vedettiin lavan edustalla ja heitettiin meille! Valitettavasti ne eivät olleet stringit vaan enemmänkin telttamallia, mutta ei se haittaa. Rock ’n’ roll!

Toinen asia, jota rakastamme, on kun yleisö sanoo: ”En tuntenut näitä tyyppejä, mutta rakastan heitä.” Siinä me usein onnistumme. Olemme innoissamme, että fanikuntamme kasvaa tasaisesti. Haastavinta on saada uutena tulokkaana hyviä keikkoja, sillä suurin osa järjestäjistä haluaa valmiiksi tunnettuja esiintyjiä.

Kuvailkaa lyhyesti kaikki bändinne jäsenet.

Tom Schaupp: Razzmattazz on yhtä kuin Wolle Heieck (kitara), Tom Schaupp (laulu ja kitara), Peter PU Ucik (basso) sekä Ulf S. Gokeler rummuissa. Rakastamme livenä soittamista, minkä vuoksi Razzmattazz on olemassa. Voin kertoa, että haluamme esiintyä pohjoisessa ja idässä, eli Skandinaviassa, Suomessa, Puolassa, Venäjällä ja niiden naapurimaissa. Uskomme, että niistä löytyy fanejamme – ja olen varma, että monet ihmiset pitävät meidän perseeseen potkivasta hard rockistamme.

Olemme usein saaneet ystävällisiä viestejä Facebookin tai sähköpostin kautta, mutta ilman bookkaajia, jotka tuntevat maan, on saapuminen lähes mahdotonta. Haluankin painottaa uudelleen, kaikki bookkaajat, jotka luette tämän: ottakaa yhteyttä ja varatkaa Razzmattazz festivaaleillenne sekä klubikeikoillenne. Olemme aseistautuneet ja valmiina.

Minkälaisia lähitulevaisuuden suunnitelmia Razzmattazzilla on? Entä onko teillä jakaa mitään ohjeita nuorille muusikoille?

Tom Schaupp: Ensimmäisenä ja tärkeimpänä: keskity, älä lopeta aherrusta. Menestyminen voi tapahtua heti tai vain sen vuoksi, ettet luovuta. Siitä ei ole takuuta. Mutta ne, jotka luovuttavat ja lopettavat itsensä kehittämisen, ovat jo hävinneet.

Lähdemme kiertämään tämän vuoden lokakuussa ja marraskuussa sekä vuonna 2020 teemme ensimmäisen headline-kiertueemme Saksassa ja Sveitsissä. Teemme kovasti työtä, jotta saamme yhteyden ulkomaisiin järjestäjiin ja bookkaajiin.

Onko teillä terveisiä KaaosZinen lukijoille?

Tom Schaupp: Kiitos KaaosZinelle tuestanne Razzmattazzille. Lisäksi erikoishalaus menee Jouko T:lle. Ehkä jonain päivänä näemme Razzmattazzin keikalla Suomessa.

Sillä aikaa tämä pätee: ”Kuka potkii persettäsi? Razzmattazz!”

Razzmattazz logo

— INTERVIEW IN ENGLISH —-

Hi and thank you for the interview! On February you published a new record “Hallelujah” via 7Hard Records. How does it feel now that it’s been out for over a month?

Tom Schaupp: We feel glad that people like our album. It is always a lot of work to produce an album, even if we do a new album only every two years.

After winning the award for best hardrock song “Diggin´ For Gold” in America (Akademia Awards) last year, we were very proud of that. Until now this song has been played more than 130 000 times in worldwide radiostations. As we got the info that our new album “Hallelujah” won the award as best hardrock album in Germany, we nearly couldn´t believe that.

You have to know, that we won this award in Germany with each of our albums, we ever made. 4 Albums – 4 times no. 1 in Germany at the German Rock – and Pop-Awards.

This is great.

Congratulations for all awards! How the fans are reacting to the album? What kind of feedback you have received from fans?

Tom Schaupp: Fortunately, we have a steady growing fanbase, even in foreign countries. And even in Finland there are some razzmattazzed people. This is great so see.

By the way: We would love to play live in Finland, if there are festival-bookers who read this, please feel free to contact us. Razzmattazz is armed and ready to spread its ass-kick power even in Finland.

For us it is very important, to get in contact with bookers and organizers. Razzmattazz is a live-band. We hope that one day we manage to play in your country too.

This was your fourth studio album. Was it any different to write, work, and record than the earlier ones?

Tom Schaupp: The process is still the same. If one album is done, we compose songs for the next album. Even today I do some composings and recordings for new songs. We want to have our 5th album out in 2021. So there is no time to lose, and fortunately we have a lot of ideas for new material.

For “Hallelujah” we recorded the drums in a new way. Because of that the album sounds a bit more organic. We din´t want to have an over-produced album. Markus Teske, our sound-engineer, made a good job. “Hallujah” sounds warm, punchy and it shows its quality when you listen to it loud. So: all faders on eleven and – go!

On many reviews, your music is told to combine ZZ TOP with AC/DC, adding your own touch. Are these the bands you get part of your influence from or are there other bands you are inspired by as well?

Tom Schaupp: Hmmm, if you mean things like punchy, ass-kickin´, groovy, straight, tight and singalong …. I´ll say: Yep. It is. We like that kind of music. But you can find even British metal as an influence. Fortunately even younger kids like our sound. This is good to see.

In general I think I inherited music from my grandmother. She was always singing, even during hard times. Then, when I was about 10 years old, my friend’s older brother gave me ”If you want blood” by AC/DC. That did it. Rock and roll immediately infected me.

We make Hard Rock with a taste of New Wave British Heavy Metal. Overall more old school, let’s call it ”classic”. That sounds better. No frills; plug in the guitars and go! Ruckus. Kick-ass Rock and Roll and we have a lot of fun. I think the fans can feel that.

Razzmattazz live kuva: Didi Te

You have played a lot of gigs and shows. What is the most memorable show or situation?

Wolle Heieck: A gig in front of 30 000 people and a gig in front of one person (but we pulled it through in the end, even with an encore).
Oh, and there was the thing with the red panties – pulled out in front of the stage and thrown up to us! Unfortunately it was not a thong but rather a tent. No matter. Rock and Roll!

Another thing that we love is this: Having an audience that says: I didn’t know these guys, but I love them. And we usually succeed with that. We’re excited that our fanbase is constantly growing. The hardest thing is getting good gigs as a newcomer, since most organizers go for well-known acts.

Describe shortly all band members.

Tom Schaupp: Razzmattazz are Wolle Heieck (guitar), Tom Schaupp (voice + guitar), Peter PU Ucik (bass) and Ulf S. Gokeler on drums. We love to play live, that´s why Razzmattazz exists. Let me say that we would love to play the North and East, that is Scandinavia, Finland, Poland, Russia and neighboring countries. We think already we have fans there – and I am sure that there are a lot of people who like our kick-ass HardRock.

We often get friendly messages via Facebook or mail from there. But without bookers who know the country, it is quite impossible. So, let me say again, to all the bookers who read this: Feel free to contact us and book Razzmattazz. For your festivals and also for club shows. We are armed and ready.

What is planned for Razzmattazz during the near future?

Tom Schaupp: Future and advice to young musicians:

First and foremost: Stay focused, don’t stop grinding. Success can happen immediately or because you don’t give up. There are no guarantees, but: those who give up and stop improving themselves have already lost.

We gonna tour this year again in October and November and in 2020 we do our own first headliner tour in Germany and Switzerland and we try hard to get in new connections with organizers and bookers from foreign countries.

Do you have any greetings for KaaosZine’s readers?

Tom Schaupp: Thank you to KaaosZine for supporting Razzmattazz. A special hug goes to Jouko T.

Maybe one day we´ll meet each other at a Razzmattazz show in Finland. In the meantime, the following applies: Who kicks your ass? Razzmattazz!