Rock, retro ja riimittelyn vaikeus: arviossa Dappled Jayn esikoispitkä

Helsinkiläistrio debytoi ”Colourful Night” -täyspitkällään, joka julkaistiin digitaalisesti loppuvuodesta 2018 ja fyysisessä muodossa seuraavana keväänä. Seitsemän kappaletta ja vajaat 40 minuuttia kellottava esikoisalbumi nojaa vahvasti retrohenkiseen hard rockiin, jota on mutkistettu aimo annoksella progevaikutteita. Asiaan kuuluvasti levyllä kuullaankin kekseliäitä tahtilajeja, vaihtelevia kappalepituuksia ja kiinnostavaa kitaratyöskentelyä. Muodollisesti pätevää ja ajoittain ihan mukavasti groovaavaa kokonaisuutta vesittävät kuitenkin puutteet erityisesti laulu- ja sanoituspuolella, eikä sävellyskynäkään ole ollut aivan parhaassa terässä albumia luotaessa.

Avauskappale ”Storm in Your Head” nostaa alkupuolellaan odotukset levyä kohtaan korkealle, mutta tunnelma lässähtää pian, kun kuuntelija tajuaa, ettei tämä olekaan instrumentaalilevy. Aleksi Sandbergin vokalisointi on valitettavasti selkeästi heikompaa kuin yhtyeen soitintyöskentely, vaikka mies nuottiin osuukin. Ulosanti ei onneksi ole monotonista vaan vaihtelee pehmeästä rosoisempaan, mutta yliyrittäminen kuuluu läpi ja erityisesti korkeammat sävelet ovat heikkoja ja ohuita. Toinen heikko lenkki ovat sanoitukset, jotka ovat läpi albumin yksinkertaisia ja mielikuvituksettomia. Moneen kertaan kuultu riimittely mallia ”desire – burns like fire” saa lähinnä irvistämään myötähäpeästä. Lyriikoiden heppoisuus on ongelma erityisesti rauhallisemmassa nimikappaleessa ja ”Last Words” -balladissa, joissa laulu ja laulutekstit ovat muita kappaleita enemmän esillä.

”Colourful Night” ei kuitenkaan täysin kaadu edellä mainittuihin puutteisiinsa. Laulua lukuun ottamatta yhtye hallitsee instrumenttinsa mainiosti, eikä riffittelyssä ole suinkaan menty sieltä, missä aita on matalin. Vaikka yksikään levyn raita ei varsinaisesti säväytä, saati räjäytä pankkia, on sinne tänne onnistuttu upottamaan aivan hyviä musiikillisia hetkiä. Esimerkiksi ”Thief of Hearts” –rallin loppupuolella kuullaan kiintoisa kitaran ja basson soolovuorottelu, joka tuo eloa muuten keskitempoiseen kappaleeseen. Albumin äänimaailma on miellyttävä ja miksaus palvelee kitaravetoista musiikkia. Instrumentaalisena teoksena levy saisikin korkeamman arvosanan, mutta näillä laulullisilla ja sanoituksellisilla eväillä jäädään auttamatta asteikon keskilinjalle.

5/10

Kappalelista:

  1. Storm in your head
  2. Colourful night
  3. Repeating story
  4. Thief of hearts
  5. Leaving behind
  6. Last words
  7. The Sun

Dappled Jay Facebookissa

Kommentoi julkaisua