Rockfestin artistit esittelyssä: Defecto

Kaaoszine toteuttaa viimevuotiseen tapaan yhteistyössä Rockfestin kanssa artikkelisarjan, jossa esitellään vielä suurelle yleisölle tuntemattomia mutta kovassa nosteessa olevia yhtyeitä festivaalin esiintyjäkaartista. Artikkelisarjan neljännessä osassa esittelyssä on tanskalainen progressiivista heavy metalia soittava Defecto.

Kuinka ja milloin bändi sai alkunsa? Mitkä ovat olleet huippuhetkiä tähänastisella urallanne?

Defecto: Yhtye perustettiin kesällä 2010, kun nokkamies Nicklas Sonne yhdisti voimansa kitaristi Frederik Møllerin ja basisti Thomas Bartholin kanssa. Jälkimmäisenä mainittu kaksikko taas oli musisoinut yhdessä lapsuudesta saakka. Sonne oli tuolloin äskettäin tutustunut tuottaja Jan Langhoffin ja äänittäjä Flemming Rasmussenin kanssa. Debyyttialbumimme ”Excluded” julkaistiin vuonna 2016, ja asiat alkoivat edetä huimaa vauhtia. Kahden vuoden sisään soitimme yli 100 keikkaa ja julkaisimme kakkoslevymme nimeltä “Nemesis”. Ehdottomia kohokohtia ovat olleet ainakin Metallican ja Rammsteinin lämmittelyt vuonna 2017.

Mitkä yhtyeet ovat toimineet bändinne suurimpina musiikillisina esikuvina?

Defecto: Varmaan yllättyisitte, jos kertoisin kattavasti, kuinka laajalta skaalalta otamme vaikutteita! Kaikki Justin Timberlakesta Behemothiin käy. Ilmeisimpiä vaikutteita ovat toki yhtyeet kuten Metallica, Symphony X, Dream Theater, Devin Townsend ja niin edespäin.

Onko tämän vuoden festivaalikattauksessa paljon sellaisia kollegoita, joiden keikat aiotte käydä tarkastamassa?

Defecto: Kyllä vain! Rockfestillä on tänä vuonna todella kova line-up, ja pyrimme saamaan kokemuksesta irti kaiken mahdollisen. Henkilökohtaisesti olen innoissani etenkin Slipknotin, Disturbedin, Dream Theaterin ja Amaranthen näkemisestä. Kissiä ja Def Leppardia en ole vielä nähnyt livenä, joten ne täytyy myös käydä tarkastamassa.

Jos saisitte valita tämänkertaisesta esiintyjäkaartista yhden yhtyeen, jonka kanssa lähtisitte kiertueelle, kuka se olisi ja miksi?

Defecto: Hmm… Slipknot tai Disturbed. Varmaan kuitenkin Disturbed. Heidän faninsa varmaankin ymmärtäisivät musiikkimme päälle paremmin kuin Slipknotin yleisö.

Mitkä ovat olleet parhaita festivaalikokemuksianne, joko hyvässä tai pahassa?

Yksi parhaista oli itse asiassa suomalainen Qstock vuonna 2018. Kokemus oli kauttaaltaan miellyttävä ja meitä kohdeltiin jopa harvinaisen hyvin. Ainoa kerta, jolloin puitteet ovat olleet vielä paremmat, oli Japanin-promokiertueemme vuonna 2017.

Kuinka festariveto eroaa tavallisesta klubikeikasta esiintyjän näkökulmasta? Onko eroa esimerkiksi järjestelyissä, valmistautumisessa tai keikkafiiliksessä?

Defecto: Onhan siinä paljonkin eroa, onko kyse festareista vai bändin omasta keikasta. Festareilla tapahtumien kulku ei ole aina niin ennustettavissa, mikä toisaalta tekee niistä hauskempia. Jos taas soitamme pääesiintyjänä jossain klubilla, saamme päättää kaikesta: aikatauluista, tarjoiluista, lämppäristä ja niin edespäin. Festareilla, etenkin sellaisilla, joilla emme ole aiemmin esiintyneet, homma toimii enemmänkin meiningillä “go with the flow”.

Festivaaleilla on mukavaa, kun oman keikkansa ohella voi nauttia menosta tavallisena festarikävijänä. Musiikillisesti erilaisten venueiden välillä emme tee juurikaan erilaisia ratkaisuja, mitä nyt festarikeikoilla karsimme kenties hiukan balladeja pois setistä. Festareilla musiikkimme pitää jyrätä nopeasti ja raskaasti!

 

Suomi on perinteisesti tunnettu varsinaisena metallin mekkana niin yhtyeiden määrän kuin laadunkin puolesta. Joukkoon mahtuu paljon myös aloittelevia yhtyeitä, jotka vasta unelmoivat ensimmäisestä isosta festarivedostaan. Minkä neuvon antaisitte näille uusille tulokkaille?

Defecto: Varmaan tärkeintä olisi se, että jokaisen bändin jäsenen tavoitteet ja toiveet ovat linjassa keskenään. Jos haluatte pärjätä pitkällä tähtäimellä, varmistakaa että henkilökohtainen elämänne jättää tilaa yhtyeessä olemiselle. Jos nämä ehdot eivät täyty, tulevat unelmat todennäköisesti jäämäänkin vain unelmiksi.

Jos saisitte itse päättää, miltä Rockfestin esiintyjäkaarti näyttäisi vuonna 2020?

Defecto: Kunhan olisimme itse pääesiintyjänä, niin kylkeen sopii bookata vaikka Justin Bieber. No ehkei ihan…

Miltä kesä 2019 näyttää yhtyeellenne?

Defecto: Muutamia festarikeikkoja on luvassa ympäri Eurooppaa, mutta pääasiassa keskitymme kolmannen levymme äänittämiseen.

Loppuun terveiset Kaaoszinen lukijoille:

Defecto: Terveiset Defecton leiristä! Odotamme kovasti, että pääsemme potkimaan teitä perseelle ja kumoamaan muutamat oluet kanssanne. Kippis!

Yhtyeen kotisivu

Liput Rockfestiin

Kommentoi julkaisua