Rockia joka on kuin luotu biletystä varten – arviossa Degreedin ”Are You Ready”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 7.3.2022

Ruotsalainen rock-yhtye Degreed julkaisi helmikuun lopussa kuudennen albuminsa. Tuoreella pitkäsoitollaan yhtye jatkaa tuttua linjaansa eli luottaa helposti lähestyttävään rockiin, jossa on murakoita riffejä ja pirteitä melodioita.

Degreedin viimeisin julkaisu ei eroa radikaalisti vuonna 2019 julkaistusta ”Lost Generation” -albumista, mutta kehitystä on kuitenkin tapahtunut. Uusin pitkäsoitto on aiempaa yhtenäisempi kokonaisuus, joka pitää kuulijan tiukasti otteessaan. Kappaleet on toteutettu harkitusti ja viimeistelty viimeisen päälle. Yhtyeen äänimaisemasta on edelleen löydettävissä Bon Jovi -vivahteita muttei kuitenkaan häiritsevissä määrin.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Tuoreen pitkäsoiton perusteella kuulostaa oikeastaan siltä, että Degreed on löytänyt aiempaa enemmän omaa ääntään. Albumi aloitetaan itsevarmasti iloisilla ja energisesti kuohuvilla kappaleilla, minkä jälkeen yhteislaulumainen ”Radio” hidastaa hieman tahtia. Vastaavasti albumin nimikkokappale alkaa hienolla kitaraintrolla ja on luonteeltaan albumin raskainta antia. ”Lost Paradise” lukeutuu sekin pitkäsoiton raskaaseen sarjaan, kun päätösraita ”Desire” edustaa puolestaan albumin popahtavampaa linjaa.

”Are You Ready” herättää kaksijakoisia ajatuksia: Albumi on toisaalta hyvin yhtenäinen kokonaisuus, joka etenee vaivattomasti. Häpeilemättömän tarttuvat kertosäkeistöt ja kappaleiden erilaiset introt pitävät huolen, että kuulijan into pysyy yllä kappaleesta toiseen. ”Feed The Lie” räjähtää käyntiin väkevästi, ”Radio”-kappaleen alku on Sonata Arctican tyyliin harmoninen, ja ”Turn Backin” intro on hyvin kasarivivahteinen kosketinsoitinosuuden kera.

Yksilölliset piirteet katoavat kuitenkin kappaleiden edetessä, ja lopputuloksena on aina uusi energisesti jauhava rock-kappale. Se ei pilaa kuuntelukokemusta mutta kaventaa Degreedin ilmaisua. Ratkaisu on taatusti ollut tietoinen, eikä siinä mitään. ”Are You Ready” toimii juuri tällaisenaankin hävyttömän hyvin. En voi olla kuitenkaan miettimättä sitä potentiaalia, joka on jätetty hyödyntämättä monen mielenkiintoisen intron perusteella. – Ehkä Degreed uskaltautuu rakentamaan seuraavalle albumilleen erilaisemman kokonaisuuden.

https://www.facebook.com/degreedmusic

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen