Rockia kevyemmällä otteella – Kuopiorock 2021 osa 2/3

Kirjoittanut Satu Haiko - 4.8.2021
Klamydia, Kuopiorock, 2021, kuva: Pete Hossa

Kuopiorockin toisen festivaalipäivän, perjantain 30.7.2021 esiintyjälistalta löytyi kevyempää musiikkia kuin festarin muina päivinä. Stadionlavat valtaisivat päivän aikana punkyhtye Klamydian lisäksi säteilevä rivi Suomen kirkkaimpia pop – ja rockmusiikin tähtiä; ikoninen Kaija Koo, suosittu pop-rock bändi Haloo Helsinki, Syke-elokuvan tunnuskappaleen alkuvuodesta säveltänyt Anssi Kela, keväällä uuden singlensä kanssa Spotifyn vallannut ABREU ja juuri syksyn Bailantai-stadionkeikkansa perumaan joutunut iki-ihana Antti Tuisku. Puistolavalla vuorossa oli helsinkiläisen glam rock-yhtyeen Plastic Tearsin, hard rock trio Rosy Dreamin, elävän rocklegendan Andy McCoyn ja sekä nostalgisia ysärimuistoja nostattavan pop punk- bändin Juustopäiden keikat. Väinöstagelle kipuaisivat illan aikana Kuopio Rock Academyn bändit pop rockia soittava Huuma, thrash-yhtye Anorexy sekä metallibändi Woundstripe. Illan siellä päättäisi tänäänkin DJ-poppoo Savon Kovimmat Ysäribileet.    

Suomen kesäfestarien vakiovieras Klamydia korkkasi perjantain kekkerit päälavan osalta. Tämä Suomen kenties rakastetuin punk-poppoo otti heti keikan avajaisiksi löysät pois esittämällä yhden mukaansatempaavimmista hiteistä “Pohjanmaalla”, eikä ote näillä konkareilla hellittänyt kertaakaan seuraavan tunnin aikana. “Krapula tulee” puolestaan puhutteli aikaista festariyleisöä syistä, joita voi vain arvailla. Allekirjoittaneen suosikkikappale “Älä peitä mun aurinkoo” puolestaan oli tällä kertaa ajankohtainen niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisestikin, kun Klamydian keikan aikana taivas päätti jälleen kusta juhlaväen niskaan. Kappaleen sanoma oli auttamattakin päällimmäisenä mielessäni kun katselin, kuinka ihmiset VIP-alueella alkoivat naama kurtussa valua kohti teltan suojaa heti ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa taivaalta. Tämänkertaisen Klamydia-keikan huippukohta oli ehdottomasti edesmennelle Aleksi Laiholle omistettu “Rakas hullu”, jonka aikana yleisö pääsi asiaankuuluvasti osoittamaan kunnioitustaan yhteislaulun merkeissä. 

Klamydia, Kuopiorock, 2021, kuva: Pete Hossa

Jännitys tiivistyi yleisön keskuudessa sateen alkaessa hiljalleen ropista taas taivaalta ja ihmisten pohtiessa ääneen, saapuisiko Andy McCoy keikalle. Muu bändi oli jo hyvissä asemissa ja valmiina, kunnes legenda itse asteli yleisön eteen. Hieman hoippuvasta liikehdinnästään huolimatta McCoy esiintyi vakuuttavasti kitarasooloillaan irroitellen. Värikäs ja karismaattinen yhtye aloitti keikan esittämällä materiaalia McCoyn tuoreimmalta albumilta  “21 Century Rocks”. Kappaleet olivat parasta lääkettä koleaan keliin ja yleisö oli täysillä mukana. Keikan loppua kohden bändi soitti Hanoi Rocksin ikihittejä, jotka saivat yleisön onnesta sekaisin. Bändin kaikki jäsenet tuntuivat fiilistelevän soittamaansa musiikkia vähintään yhtä paljon. Keikalla taustoja sekä kappaleen ”Malibu Beach” lauloi Sofia Zida kunnon rokkimeiningillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Andy McCoy, Kuopiorock, 2021, kuva: AJ Johansson

Yksi monipuolisten rockfestarien monista hyvistä puolista eittämättä on, että niiden aikana on tilaisuus vaikka vahingossa tutustua yhtyeisiin ja artisteihin, joihin ei muutoin ottaisi välttämättä mitään kontaktia. Itselleni tällainen hetki koitti perjantaina Kuopiorockissa, kun todistin ensimmäistä kertaa elämässäni Antti Tuiskun keikkaa. Kyseinen artisti oli itselleni entuudestaan tuttu vain nimeltä ja naamalta, joten en todellakaan tiennyt, mitä esitykseltä odottaa. Päällimmäisenä keikalta jäi mieleen avainsanat häpeilemätön ja omistautuneisuus, ensimmäisen kuvatessa itse artistia ja jälkimmäinen tämän faneja. Heti keikan messiaaninen avauskappale “Valittu kansa” löi kortit pöytään: oli Antti Tuisku uransa alkutaipaleella mitä hyvänsä, nykyään hän on täysiverinen ja itsevarma showmies, pop-tähti ja riittävän monen idoli, että hän on kyennyt luomaan itselleen vakuuttavan uran musiikkialalla. Vaikka Tuiskun esittämät kappaleet eivät olleet itselleni tuttuja, oli shown anteeksipyytämättömyydestä silti helppo pitää. Tuisku on ainakin esiintyjänä oppinut syleilemään itseensä ja olemukseensa kohdistuvia herjoja, mistä automaattiset sympatiapisteet kotiin hänelle. Eräs lähettyvilläni ollut pöytäseurue hehkutti ennen keikkaa Tuiskulla olevan maailmanluokan show lukuisilla tanssijoilla, ja ainakin jälkimmäinen kävi kuin kävikin keikalla toteen. Maailmanluokan showta saataneen vielä odottaa ainakin joskus toteutuvaan Olympiastadionin valloitukseen saakka.

Seuraavaksi Puistolavalla esiintyi 90-luvulta asti pop punkia soittanut yhtye Juustopäät. Läpeensä sympaattinen yhtye vei nostalgiatripeille kappaleillaan “Voit sä lopettaa” ja “Kun tyttö rakastui punkkariin” hypyttäen festariväkeä. Yhtyeeltä syntyy edelleen uutta materiaalia, josta keikkalla kuultiin muun muassa bändin viime vuonna julkaisema kappale “Lääkkeitä ja viinii (mua ahdistaa)”. Keikasta jäi todella hyvä mieli. 

Juustopäät, Kuopiorock, 2021, kuva: AJ Johansson

Illan pääesiintyjänä nähtiin Haloo Helsinki, joka hyppäsi lavalle täynnä energiaa levittäen sitä myös yleisöön. Pyrotekniikka rätisi tahdittaen kaikkien tuntemia kertosäkeitä. Täysi-ikäistyneen Kuopiorockin lisäksi myös bändin laulajalla Ellillä oli syntymäpäivät ja tälle laulettiin onnittelulaulu, joka jättiyleisön esittämänä kuulosti isolta ja hienolta. Karismaattisella bändillä oli koko valtava yleisö otteessaan ja koko stadionkentällinen ihmisiä tanssi ja lauloi bändin hittikimaran mukana. Tunnelma oli kaikin puolin positiivinen ja kohottava. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haloo Helsinki, Kuopiorock, 2021, kuva: AJ Johansson

Teksti: Satu Haiko, Ossi Kumpula (Klamydia, Antti Tuisku) Kuvat: AJ Johansson, Pete Hossa