Kuva: Theo Wargo

Rockin vallankumouksellisiin pioneereihin lukeutunut Little Richard kuollut 87 vuoden iässä

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 9.5.2020
Kuva: Theo Wargo (WireImage/Getty Images)

Yhdysvaltalainen pianisti, laulaja ja lauluntekijä Little Richard on menehtynyt lauantaina 9. toukokuuta 87-vuotiaana. Richardin poika Danny Penniman vahvistaa Rolling Stonelle isänsä kuoleman, mutta kuolinsyy ei ole vielä tiedossa.

Little Richard, oikealta nimeltään Richard Wayne Penniman, tunnetaan yhtenä rock and rollin tärkeimmistä pioneereista ja pitkäaikaisemmista esittäjistä. Richard tunnetaan erityisesti vuonna 1956 esittämästään kappaleesta ”Tutti Frutti”, jonka ovat esittäneet lukuisat artistit aina Elvis Presleytä ja The Beatlesia myöten. Kappaleen Richard kirjoitti yhdessä lauluntekijä Dorothy LaBostrien kanssa, joka on vastuussa kappaleen lopullisista sanoituksista.

Little Richardin tuotantoon lukeutuu myös lukuisia muita hittejä kuten esimerkiksi vuoden 1956 kappaletta ”Long Tall Sally”, vuoden 1957 sävellys ”Lucille” sekä alun perin vuonna 1956 nauhoitettu, mutta vuonna 1958 julkaistu sävellys ”Good Golly, Miss Molly”.

Vuonna 1986 Richard pääsi myös osaksi arvostettua Rock And Roll Hall Of Famea tärkeän pioneerityönsä johdosta. Hänen muihin tunnustuksiinsa lukeutuvat muun muassa Grammy-gaalan myöntämä elämäntyötunnustus, paikat Songwriters Hall of Famessa sekä Blues Hall of Famessa, sekä lukuisat kunnianosoitukset musiikkimedioiden listauksissa vaikutusvaltaisimmista rockmuusikoista ja lauluntekijöistä.

Richard tunnetaan lukuisten hittiensä lisäksi myös energisenä ja näyttävänä esiintyjänä, jonka maneerit pianon ääressä ovat inspiroineet lukuisia muita rockartisteja. 60-luvulla Richard kokeili siipiään myös gospelin parissa mutta palasi maallisemman musiikin pariin melko pian. Levyllisen gospelia Richard julkaisi vuonna 1979 ”God’s Beautiful City” -albumin muodossa.

Richardin viimeisimmäksi albumijulkaisuksi on jäänyt vuoden 2005 ”Southern Child”, joka sisältää jo vuonna 1972 syntynyttä aikaisemmin julkaisematonta musiikkia. Vuonna 1992 julkaistiin albumi ”Little Richard Meets Masayoshi Takanaka”, joka sisältää uudelleen nauhoitettuja versioita Richardin vanhoista kappaleista. Konserttien soittamista rockpioneeri jatkoi aina 2010-luvulle asti, vaikka uutta musiikkia hän ei julkaissutkaan.