Rockista akustiseen tulkintaan: haastattelussa pokerihainakin tunnettu Godsmackin Sully Erna

Yhdysvaltalainen raskaan rockin jyrä Godsmack on parhaillaan valmistelemassa materiaalia tulevaa, järjestyksessään seitsemättä albumiaan varten, jonka julkaisua kaavaillaan huhtikuuksi 2018. Yhtyeen laulaja-kitaristi Sully Ernaa työllistää tulevan albumin lisäksi myös kiireet sooloartistina, sillä mies kiertää parhaillaan keikoilla ympäri Eurooppaa. Kaaoszine tavoitti juuri ennen lentokoneeseen astumista Sullyn kotoaan Yhdysvalloista ja kyseli hieman kiertueen ja Godsmackin tulevan albumin odotuksista.

Terve Sully. Kuinka syksy on osaltasi polkaistu käyntiin?

Sully Erna: Kiireistä on ollut. Olen valmistellut tätä tulevaa soolokiertuettani Euroopassa sekä kirjoittanut kappaleita Godsmackin tulevalle albumille. Huomenna hyppään lentokoneeseen, ja sitten alkaakin jo Euroopan-kiertue, jota odotan todella innolla. Keikkani Yhdysvalloissa ovat sujuneet hyvin, ja luotan siihen, että keikat Euroopassakin menevät loistavasti.

Kuten tuossa mainitsit, seuraavaksi vuorossa on soolokeikkoja. Kuinka erilaista keikkailu soolona on verrattuna keikkailuun Godsmackin kanssa?

Sully Erna: Onhan se hyvin erilaista. Siinä missä Godsmackin kanssa soitamme raskasta rockia, on tämä soolotuotantoni paljon riisutumpaa ja kevyempää materiaalia. Soitan toki livenä myös kappaleita Godsmackin tuotannosta, sillä pyrin yhdistelemään kaikkea aiemmin tekemääni. Kokonaisvaltaisesti keikat ovat tietenkin hieman rauhallisempia ja intiimimpiä myös tunnelmaltaan.

Kuinka soolokeikkojesi settilista muovautuu? Kuinka paljon fanit saavat vaikuttaa siihen?

Sully Erna: Pyrin parhaani mukaan katsomaan, kuinka keikalla oleva yleisö reagoi kappaleisiini. Joskus saatan soittaa myös paljon covereita, jos saan niillä yleisön nauttimaan olostaan. Oikeastaan nämä soolokeikat ovat juuri sellaista vuorovaikutusta yleisön kanssa, että tarkoituksena on tietenkin, että kaikilla olisi hauskaa ja kaikille jäisi keikasta hyvä fiilis.

Onko keikkailu soolona stressaavampaa kuin bändin kanssa? Bändin kanssa ollessa olet kuitenkin vain yksi neljästä, mutta keikkaillessa yksin kaikki huomio keskittyy pelkästään sinuun.

Sully Erna: Kummassakin on puolensa. Välillä keikkailu bändikavereidenkin kanssa voi olla raskasta ja stressaavaa, jos on pieniä riitoja tien päällä, mutta toisaalta taas yksin keikkaillessa olo on usein yksinäinen ja ehkä jopa hermostuneempi kuin bändin kanssa ollessa.

Godsmack on tunnetusti varsin menestynyt bändi, joka on myynyt vuosien saatossa miljoonia albumeita. Mikä sai itsesi alun perin soolouralle?

Sully Erna: Alun perin idea lähti siitä, kun tykkään kirjoittaa kaikenlaista musiikkia. Huomasin jossain kohtaa, että suurin osa kirjoittamistani kappaleista ei tyylillisesti sovi Godsmackin muottiin, joten päätin alkaa kirjoittaa soolomateriaalia. Olen aina ollut musiikin suhteen todella kaikkiruokainen ja tykkään soittaa erilaisia instrumentteja, joten soolotuotannon tekeminen tuntui loogiselta. Halusin myös, että ihmiset näkevät tuonkin puolen itsestäni sen sijaan, että näkisivät ainoastaan Godsmackin raskaamman puolen.

Et kuitenkaan koe soolouraasi mitenkään stressaavana vaan teet kappaleita aina silloin, kun Godsmackin kiireiltä jää aikaa siihen?

Sully Erna: Kyllä vain. Tykkään vain kirjoittaa kappaleita omaksi ilokseni. Kun koen, että materiaalia on albumin verran valmiina, menen studioon ja nauhoitan sen. En liioin odota noista albumeista mitään maailmanlaajuista menestystä vaan kirjoitan kappaleita vain omaksi ilokseni.

Kun kirjoitat uutta kappaletta, tiedätkö saman tien, että tämä kappale sopii paremmin soolotuotantoosi kuin Godsmackiin vai kuinka tuo prosessi oikein menee?

Sully Erna: Tiedän kyllä yleensä heti siinä vaiheessa, kun alan kirjoittaa kappaletta, mihin se lopulta tulee päätymään. Soolotuotantoni kappaleiden luonteet ovat kuitenkin varsin kaukana Godsmackin raskaammasta soundista. Se on enemmän fiilistelyä ja kappaleet ovat paljon henkilökohtaisempia.

Kuinka tärkeää itsellesi on, että et joudu mihinkään tiettyyn lokeroon soolotuotantosi kanssa vaan saat periaatteessa ilmaista itseäsi aivan kuten haluat?

Sully Erna: En itse oikeastaan enää kategorisoi musiikkia genrejen mukaan. En myöskään välitä siitä, millaista musiikkia kirjoitan, vaan se voi olla countrya, poppia, rokkia tai jotain aivan muuta. Kappale on aina lopulta mielestäni joko hyvä tai huono, mutta en niin välitä siitä, mihin tiettyyn tyyliin sen kuuluisi luokitella.

Olet kiireinen myös Godsmackin kanssa, sillä olette pian siirtymässä studioon uutta albumia nauhoittamaan. Mikä levyn tämän hetkinen tilanne on? Joko albumin kappaleet ovat valmiina nauhoittamista varten?

Sully Erna: Kirjoitamme vielä viimeisiä kappaleita valmiiksi ennen studioon siirtymistä. Tarkoitus olisi saada levyn nauhoitukset valmiiksi niin, että siltä saataisiin kuulla ensimmäinen single tammikuussa. Koko levyn olisi sitten tarkoitus toivon mukaan tulla ulos huhtikuussa, mistä alkaakin sitten muutaman vuoden mittainen maailmankiertue.

Olet maininnut, että uuden albumin materiaali tulisi olemaan hieman erilaista verrattuna bändin aiempaan tuotantoon. Mistä päätös yhtäkkiä muuttaa hieman tyyliä?

Sully Erna: Oikeastaan kyse on enemmän kasvamisesta. Me emme ole enää sellaisia vihaisia nuoria teinejä, mitä olimme silloin bändiä aloittaessamme, vaan aikuisia perheellisiä miehiä, joilla menee tällä hetkellä varsin hyvin elämässä. Uudesta albumistamme tulee hieman edeltäjiään melodisempi, ja sitä kautta se varmasti tulee yllättämään fanit niin hyvässä kuin pahassakin. Sanon tässä vaiheessa vain, että siitä tulee erilainen.

Oletko hermostunut siitä, miten fanit tulevat ottamaan uudistuneen tyylin vastaan, tai pelkäätkö, millaisia reaktioita uusi suuntaus heissä saa aikaiseksi?

Sully Erna: Musiikki on tapa ilmaista itseään, ja meillä tuo tapa on hieman muuttumassa. En ole hermostunut siitä, koska se on täysin oma tietoinen valintamme ja aiomme seistä sen takana. Kyllähän maalarikin tekee aina erilaisen taulun. Ei ole järkeä maalata kahta taulua täysin samoilla väreillä samalla tavalla.

Kiitoksia paljon Sully ajastasi ja onnea soolokiertueelle sekä Godsmackin seuraavan albumin tekemiseen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillesi?

Sully Erna: Haluan kiittää heitä vuosien tuesta Godsmackia kohtaan. Tiedän, että emme oleliian usein keikkailleet siellä, mutta toivon mukaan pääsemme sinne taas keikalle seuraavan albumimme maailmankiertueen yhteydessä. Kiitos.

https://www.facebook.com/Godsmack/

Kommentoi julkaisua