Rokkaavaa bläkkistä rapukävelyn kuninkaalta – arviossa Abbathin ”Outstrider”

Olve Eikemo a.k.a Abbath Doom Occulta on tullut tunnetuksi rapukävelyiden ja ”fuck the sun” – huudahduksien ohella Immortal-yhtyeen legendaarisena keulahahmona. Vuonna 2015 Abbath päätti lähteä Immortalista ja perusti samana vuonna omaa nimeänsä kantavan yhtyeen, joka vuotta myöhemmin julkaisi eponyymin debyyttialbuminsa. Nyt on vuorossa Abbathin toinen levytys, ”Outstrider”.

Tyylillisesti levy jatkaa edeltäjänsä lailla rokkaavan black metalin hengessä. Siinä missä Abbathin ensimmäinen levy oli koko matkan suhteellisen tasaista rynkytystä, on ”Outstrider” edeltäjäänsä monimuotoisempi kokonaisuus. Levyn avaava ”Calm in Ire (Of Hurricane)” alkaa hyvin talvisella introlla, jonka jälkeen kappale lähtee keskitempoisella sahauksella liikkeelle. Alkusahauksen jälkeen löytyykin erittäin rokkaava riffi, jonka myötä biisi etenee menevästi kohti loppua. Ensimmäinen kappale kuuluukin mielestäni levyn kärkikastiin. Sen jälkeen tulee pari turhempaa kappaletta, jotka eivät erottuneet joukosta edukseen. Neljäntenä kappaleena on vuorossa levyn toinen ehdoton helmi, jo ennakkomaistiaisenakin julkaistu ”Harvest Pyre”. Kappaleen rytmikäs tempo saa pään heilumaan riffin tahtiin koko biisin ajan. Luulen, että tämä saa varmasti myös liikehdintää aikaiseksi Abbathin tulevilla keikoilla. Muita mainitsemisen arvoisia kappaleita ovat akustisella introlla alkava levyn nimikkokappale ja hienoja tempovaihteluja sisältävä ”Hecate”.

Abbath on onnistunut luomaan mielenkiintoisen levyn, jossa on sopiva määrä raskautta, melodiaa ja tempovaihteluja. Ero on selvä edeltäjäänsä nähden, ja mielestäni tässä ollaan menossa parempaan suuntaan. Siinä missä herra Abbathin yksitoikkoinen kurnutus alkaa hieman puuduttaa, tekevät levyn maltillinen kesto ja vaihtelevat sävellykset kokonaisuudesta varsin viihdyttävän.

8/10

Kappalelista:
1. Calm in Ire (Of Hurricane)
2. Bridge of Spasms
3. The Artifex
4. Harvest Pyre
5. Land of Khem
6. Outstrider
7. Scythewinder
8. Hecate
9. Pace Till Death

Kommentoi julkaisua