Ron ”Bumblefoot” Thal: ”En enää lähtisi Guns N’ Rosesin riveihin, vaikka pyydettäisiin”

Ron ”Bumblefoot” Thal on mies, joka on tullut tunnetuksi Guns N’ Rosesin, Sons Of Apollon ja Asian rivistöistä. Thal on kaikin puolin pitkän linjan muusikko, joka on tehnyt myös omaa soolouraansa. Kaaoszine tavoitti miehen tammikuun alussa ennen Sons Of Apollon uusimman albumin julkaisua ja tiedusteli miehen kuulumisia. Kuulumisiensa ohessa Thal kertoi myös työskentelystä Axl Rosen kanssa ja kytköksistään Asiaan sekä Art Of Anarchyyn..

Moro! Kuinka vuosi 2020 on lähtenyt sinulla liikkeelle?

Ron: Se alkoi hyvin nopeasti. Jo tammikuun ensimmäisinä päivinä aloin soittaa soolokiertueeni keikkoja Yhdysvalloissa. Sen jälkeen äänitimme Sevendustin rumpalin ja muutaman muun muusikon kanssa kappaleen niin, että se striimattiin samalla. Tällaista kutsutaan ”instamix”-striimaukseksi. Se oli hyvin mielenkiintoista. Sen jälkeen olen harjoitellut rutkasti kitaraosuuksiani Sons Of Apollon kiertuetta varten, ja muun yhtyeen tavoitankin lähipäivinä.

Kuulostaa sille, että vuotesi on ollut jo hyvin kiireinen, mutta olet selvästi nauttinut tekemisistäsi.

Ron: Oi kyllä, niin teen. Sen lisäksi olen käyttänyt aikaa maustekastikkeeni markkinointiin. Minulla on oma kastikemerkki, Bumblefoot Hot Sauces, ja sen markkinointi ja koordinointi on myös minulle tärkeää.

Kuulostaa hyvälle. Olet mies, jolla on kytköksiä monien yhtyeiden suuntaan, kuten Guns N’ Rosesiin, Sons Of Apolloon, Art Of Anarchyyn sekä Asiaan. Ennen kuin siirrymme Sons Of Apolloon, haluaisin kysyä Guns N’ Rosesiin liittyen: millaista oli aikanaan työskennellä Axl Rosen kanssa? Median kautta olen saanut käsityksen, että hän osaa olla joskus hankala ihminen.

Ron: Hän on ihminen siinä missä muutkin. Toisinaan hän on hyvin iloinen, mutta välillä hänellä on aikoja, jotka ovat olleet hyvin haastavia. Minulla on paljon hyviä muistoja kahdeksalta vuodelta hänen kanssaan niin kiertueilta kuin äänityssessioista.

Hyvältä kuulostaa! Jos sinua kysyttäisiin jälleen liittymään Guns N’ Rosesin riveihin, lähtisitkö uudestaan mukaan?

Ron: En, vaikka pyydettäisiin, koska syy, miksi minusta tuli muusikko, on se, että haluan luoda musiikkia ja olla luomassa musiikkia yhdessä muiden muusikoiden kanssa. En ole oikein vuokramuusikkotyyppiä, joka hommataan soittamaan osuutensa. Asia-yhtyeessä olen kyllä palkattuna, mutta se on eri asia. Siihen ei sisälly muuta kuin se, että soitamme yhdessä keikat ja nautimme siitä. Olen Asiassa musiikin esittämisen ilosta ja fanien palvelemisesta. Siksi en harkitse paluuta Guns N’ Rosesiin. Sydämeni on musiikin luomisessa eikä pelkästään tiettyjen osuuksien soittamisessa.

Tuo vaikuttaa minusta järkevältä. Pitää elää täydellä sydämellä ja olla rehellinen itselleen.

Ron: Kyllä. Meillä kaikilla on oma tarkoituksensa tällä planeetalla, ja meistä jokainen tietää sen syvällä sielussaan. Jos kiellämme sen, huomaamme sen emmekä voi olla täysin onnellisia. Emme edes silloin, kuin yritämme täyttää velvollisuuksiamme. Ja minun tarkoitukseni on luoda musiikkia, ei pelkästään soittaa sitä.

Hienoja ajatuksia, kiitos kun jaoit ne. Seuraavaksi haluaisin kysyä Asia-yhtyeestä. Jos olen ymmärtänyt oikein, liityit yhtyeen riveihin viime vuonna?

Ron: Kyllä, kaikki sai alkunsa eräästä yhtyeestä, joka oli perustettu musiikin soittamisen ilosta. Bändissä oli jäseniä eri yhtyeistä, ja siinä oli myös koskettimissa Asian perustajajäsen Geoff Downes. Kokoonpano oli mielenkiintoinen, ja teimme muutamat keikat Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja soittaminen oli todella hauskaa. Sitten Asia toimi lämmittelijänä Journeylle vuonna 2017, ja minua pyydettiin mukaan soittamaan kitaraa. Jouduin kuitenkin kieltäytymään, koska olin hyvin kiireinen Sons Of Apollon ja Art Of Anarchyn kanssa.

Silloin homma ei onnistunut, mutta pidimme säännöllisesti yhteyttä. Viime vuonna Asia lähti soittamaan keikkoja, ja sitten liityin mukaan. Yhtyeen oli määrä äänittää uusi levy laulajansa kanssa, mutta koska hän estyi sen suhteen, yhtyeen muut jäsenet kysyivät, voisinko minä hoitaa laulamisen. Suostuin, ja kas vain, olin päätynyt jälleen jonkun muun yhtyeeseen soittamaan ja laulamaan. Tällä kertaa olisin tosin myös Asian keulahahmo. Asia on kuitenkin alun perin yksi kitaristinen yhtye, joten muiden toiveista luovuin kitarasta ja keskityin laulamaan. Ja meillä oli hirmu hauskaa lavalla!

Mukava kuulla, että nautit musiikin esittämisestä myös Asian riveissä. Sons Of Apollolta on tulossa pian uusi albumi. Miltä nyt tuntuu, kun levyn julkaisu on lähellä?

Ron: Tuntuu todella hyvälle saada yhtyeen toinen albumi julkaistua vuoden työskentelyn jälkeen. Toivon kuuntelijoiden nauttivan levystä. Ensimmäiseltä albumilta monelle ovat tulleet tutuiksi hurjat sooloni, ja niitä tullaan kuulemaan uudellakin levyllä. Spontaanisten kitarasoolojen äänittäminen ei-spontaanisiksi on yllättävän vaikeaa, koska soolot perustuvat intuitioon, ja niitä on hankala pakottaa levylle tiettyyn muotoon.

Kuinka koet uuden levyn eroavan edeltäjästään?

Ron: Näkisin niin, että tällä albumilla musiikissamme on enemmän rockia ja aggressiota kuin aiemmin. Ensimmäisellä albumilla on kuultavissa enemmän meihin vaikuttaneita yhtyeitä, kuten The Who’ta ja Van Halenia. Uusimmalla albumilla soundimme on kuitenkin kehittynyt, ja se on kuin sekoitus yhtyeemme omia piirteitä ja vaikutteita. Ja ne aggressiiviset osuudet kuuluvat nyt selvemmin, kun hulluttelemme soittimillamme.

Albumin julkaisun jälkeen Sons Of Apollo suuntaa kiertueelle, ja tulette jopa Pohjoismaihin asti. Harmiksemme ette kuitenkaan saavu tällä kertaa Suomeen. Milloin näemme teitä Suomessa?

Ron: En valitettavasti tiedä, sillä olemme promoottorien armoilla, eikä se ole meistä kiinni. Jos voisimme, soittaisimme tällä kiertueella Suomessa. Toivon kuitenkin, että voisimme saada Suomen promoottorin kanssa aikataulumme sopimaan yksiin, jotta voisimme soittaa siellä tämän vuoden aikana. Pitää toivoa parasta!

Haluan vielä kysyä Art Of Anarchy -yhtyeestä, sillä huomasin, että teillä oli ilmeisesti ongelmia yhtyeen vokalisti Scott Stappin kanssa?

Ron: Valitettavasti kyllä ja paljonkin. Sillä yhtyeellä on ollut todella huono tuuri laulajien suhteen. En voi puhua asiasta hirveästi, koska sen suhteen tapahtuu nyt paljon, mutta sen voin sanoa, että Jon ja Vince Votta ovat rehellisiä miehiä, jotka ajattelevat vain yhtyeen parasta.

Ikävä kuulla, että asiat eivät ole menneet hyvin. Aiotteko etsiä uuden vokalistin tämän tapahtuman jälkeen?

Ron: En tiedä vielä. Aika näyttää sen.

Olet myös julkaissut useita sooloalbumeja vuosien aikana. Aiotko julkaista seuraavan sooloalbumin tämän vuoden aikana tai lähivuosina?

Ron: Luulen, että lähivuosina, sillä nyt yritän julkaista musiikkia sitä mukaa kun sitä syntyy. Viimeisin soololevyni on vuodelta 2015, mutta olen sen jälkeen julkaissut kaksi Sons Of Apollon ja kaksi Art Of Anarchyn albumia. Melkein levyn joka vuosi. Viime vuonna julkaisin soolourallani singlen, joka on instrumentaalinen kappale.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tälle vuodelle?

Ron: Aion olla kiertueella Sons Of Apollon kanssa, ja jos Asia saa keikkoja järjestettyä, teemme varmasti niitäkin yhdessä. Sen lisäksi teen jatkuvasti omia soolokeikkojani. Ne ovat sellaisia yhden miehen keikkoja, joilla soitan musiikkia ja kerron tarinoita. Sen lisäksi on toki muitakin jammailu -ja bändiprojekteja sekä musiikkileirejä ja musiikkikliniikoita, joilla opetan soittamista. Aion myös valmistaa maustekastiketta, josta mainitsin aiemmin.

Ja toki myös tuotan musiikkia! Tuotan tällä hetkellä yhtä hyvin potentiaalista yhtyettä: The Dodies. He soittavat garage rockia, jossa on Radioheadin ja White Stripesin vaikutteita. Vokalisti-kitaristi on hyvin lahjakas, ja rumpali hoitaa toisella kädellä myös kosketinsoittimien soittamisen. Huhtikuussa bändin albumi julkaistaan, ja sen jälkeen se toivottavasti pääsee kiertueelle.

Kiitos ajastasi Ron! Millaiset terveiset haluat lähettää lukijoille?

Ron: Olette minulle rakkaita, ja toivottavasti näen teitä pian, joko Sons of Apollon tai jonkin muun yhtyeen kautta. Kiitos, kun luitte tämän haastattelun. Toivotan jokaiselle hyvää vuotta 2020!

Ron ”Bumblefoot” Thalin kotisivut

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua