Musiikki elää ikuisesti: Ronnie James Dion kuolemasta tänään kuluneeksi kuusi vuotta

Dio_6459Tänään 16. toukokuuta tulee kuluneeksi kuusi vuotta siitä surullisesta päivästä, kun legendaarinen hevilaulaja Ronnie James menehtyi vatsasyöpään. Mikään muu uutinen ei ole jäänyt niin vahvasti mieleeni, kuin tuona päivänä teksti-tv:stä näkemäni uutisotsikko Ronnien kuolemasta. Dion musiikki on ollut mukana elämässäni pikkutytöstä lähtien, ja muistan kirkkaasti ne hetket, kun lapsena hoilasin automatkoilla “We Rock”-biisiä yhdessä isäni ja siskoni kanssa. Tässä artikkelissa kahlaan lyhyesti läpi tuon upeaäänisen hevijumalan uran, johon mahtui monenmonia upeita albumeita ja kylmät väreet nostattavia kappaleita.

Ronnie ehti pitkän uransa aikana olla mukana monenlaisissa kokoonpanoissa. Hänen ensimmäinen yhtyeensä oli nimeltään Elf, jonka samanniminen debyyttialbumi julkaistiin vuonna 1972. Suuremman yleisön tietoon Ronnie nousi 1975 perustetun ’n myötä. Ronnie lauloi Rainbow’ssa vuosina 1975-1979, joiden aikana syntyi lukuisia klassikkobiisejä, kuten Man on the Silver Mountain”, Stargazer” ja Long Live Rock ’n’ Roll”. Knoppitietona kerrottakaan, että kyseinen yhtye sai nimensä los angelesilaisesta Rainbow Bar and Grill -mestasta, jossa Ronniella ja kitaristilegenda Ritchie Blackmorella oli tapana viettää vapaa-aikaansa.

Vuonna 1979 Ronnie liittyi in riveihin korvaamaan Ozzy Osbournea. Ronnien mukanaoloaikana yhtye julkaisi kolme studioalbumia: “Heaven and Hell”, “Mob Rules” ja “Dehumanizer”. Tässä välissä ei tietenkään sovi unohtaa Dio-yhtyettä, jonka “Holy Diver”-klassikon jokainen raskaan musiikin ystävä tunnistaa (tai ainakin parempi olisi!). Yhteensä Dio julkaisi kymmenen studioalbumia, joista viimeiseksi jäi vuonna 2004 julkaistu “Masters of the Moon. Vuoden 2006 puolella Ronnie palasi vielä yhteen Black Sabbath -aikakautensa kokoonpanon kanssa, joka tunnettiin nimellä Heaven and Hell. Yhtye ehti julkaista yhden studioalbumin ennen Dion poismenoa.

Kiitettävän musiikkitaipaleen mies siis ehti kulkea ennen kuin syöpä vei hänet meiltä. Mutta musiikkihan ei koskaan kuole, ja Ronnien muistoa voi kunnioittaa kuuntelemalla esimerkiksi alla olevia kappaleita.

Kirjoittanut: Iina Ryynänen

Kommentoi julkaisua