Ruaste – Toinen Samanlainen

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 9.8.2011

Tampereella 90-luvulla perustettu Ruaste tekee ihan tietoisesti täysin Klamydiaan verrattavissa olevaa punkrockia. Siksi yhtye voi häpeilemättä julkaista levyllään Vesku Jokiselta saamansa kappaleen, joka ei mahtunut Klamydian tulevalle levylle. Eroavaisuuksia yhtyeiden välillä on kovin vaikea löytää, tosin Ruaste intoutuu muutamissa kappaleissa hieman metallisempaan rymistelyyn, tuoden tällöin mieleen Kylähullut-orkesterin.

Mitään ruutia ei siis ole lähdetty keksimään uudestaan, vaan Ruasteen toinen virallinen albumi sisältää viihdyttävää punkrockia, jossa huumoria ei säästellä. Sanoituksissa osansa saavat muun muassa pokerin pelaajat, juorulehdet, taiteilijat, basistit sekä Mötley Crüe. Mukaan on mahtunut muutama cover-kappalekin, joista Joe Jacksonilta lainattu ”Aika” (”Got The Time”-kappale tunnetaan lukijoidemme keskuudessa ehkä paremmin Anthraxin esittämänä) toimii vallan mainiosti, kun taasen Juice Leskisen ”Daisarit” olisi huoletta voinut jättää levyltä pois.

Muita varsinaisia rimanalituksia levyltä ei löydy ja ”Toinen Samanlainen” on hyvää rentoa meininkiä alusta loppuun. Arvostelijan omiksi kohokohdiksi levyltä nousee metallisemmat kappaleet ”Arjen Sankari” sekä ”Tekopyhät”. Kaupallisesti ajateltuna, levyn kovin hitti lienee kuitenkin ”Tähdenlento” koukuttavan kertosäkeensä ansiosta.

Bonuksena levylle on lisätty viiden kappaleen ”Piuhat Irti”- EP vuodelta 2009, joka esittelee yhtyeen akustisena versiona. Tästä EP:stä ehdoton suosikkini on balladimainen ”Jumputusta”, joka musiikkinsa puolesta tuo mieleen kappaleet ”Wild World” (Mr.Big) sekä ”Patience” (Guns N’ Roses), mutta päälle vedetyt pillurallista kertovat sanoitukset toimivat kappaleessa erittäin hyvin. Miinuksena EP:stä täytyy todeta, että kappaleet ovat häiritsevän lyhyitä muutaman minuutin vetoja. Esimerkiksi yllämainittu kappale olisi hyvinkin voinut kestää muutaman säkeistön pidempään.

Kaiken kaikkiaan Ruaste on saanut aikaiseksi levyn, joka ainakin vanhaa Klamydia-fania miellyttää. Ja vaikka se ansaitseekin muutaman miinuspisteen täydellisestä omaperäisyyden puutteesta, voi se olla ylpeä tuotoksestaan. Allekirjoittanut avaa nyt jallupullon, kääntää vähän volumea, herää huomenna lattialta ja syvään kumartaen kiittää olotilastaan Manseen päin.

8/10

Kappalelista:

Toinen Samanlainen:
01.Arjen Sankari
02.Pokka Pitää
03.Virran Viemää
04.Tähdenlento
05.Daisarit (Juice Leskinen-cover)
06.Hippalointia
07.Minä Ja Mötley Crüe
08.Tekopyhät
09.Tekotaidetta
10.Bassotaitelijan Kosteahko Ilta
11.Kusipäiden Kuningatar
12.Virtuaalimaailmaa
13.Aika (Joe Jackson-cover)
Piuhat Irti-EP:
14.Tosi-Teevee
15.Guiseppi Perrakotta
16.Jumputusta
17.C64
18.Ritari Ässä

http://www.ruaste.net/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Luetuimmat

Uusimmat