Ruojan debyytti-EP ”Kadoksissa” antaa lupauksen mahtavuudesta

Ruoja – Kadoksissa EP

Ruojan debyytti-EP:n ”Kadoksissa” saa pyörittää läpi muutamaan kertaan, että sieltä löytyy jotain valtavasta metallimassasta irtautuvaa. Joensuulaispoppoo kuvailee musiikkiaan ”aggressiiviseksi, nopeatempoiseksi harcoren kyllästämäksi death metaliksi melodisilla vivahteilla” ja antaa vertailukohdiksi Sotajumalan ja Rytmihäiriön. Siinäkään ei vielä mikään viittaa omaperäisyyteen.

Onneksi muutama kuuntelukerta paljastaa ilmiselvän taidon lisäksi myös sen, että bändin oma ääni on kehkeytymässä. Se on vielä risainen ja sumea mutta kuitenkin havaittavissa. Hyvin puusilmäinen saa olla, jos tämän bändin potentiaali jää huomaamatta. Kunhan tyyppien visio kirkastuu, ja he uskaltavat seurailla sitä tinkimättä, niin kuka tietää, mitä tästä voi vielä tulla.

Joensuun seudulla on vireä ja eläväinen metallikenttä. Pienen kaupungin tuoma läheisyys ja pienet piirit kuuluvat keskinäisinä vaikutteina Ruojan, Distress of Ruinin, Lake Vandan ja vaikkapa Maniac Abductorin kaltaisten bändien välillä. Osassa on samaa väkeäkin. Siinä padassa näyttää kuplivan kaikenlaista mielenkiintoista, jota on kiehtovaa seurata.

EP:n kaikki neljä kappaletta ovat vahvoja teoksia. Tyyliltään rosoisempi bonuskappale, löysästi bassotteleva ja rujon leikittelevä ”Vihasta vapauteen” täydentää paketin hienosti. Tuntuu, että ilman tuota, vain fyysisellä levyllä toimitettavaa bonusbiisiä, kokonaisuus jää vajaaksi. Ruoja asettaa selkeän kannustimen ihan oikean, fyysisen tuotteen hankkimiseen.

Biiseistä toimii kenties parhaiten kovaa ja kylmillä soundeilla perinteisempää kuolemaheviä runttaava ”Kosto”. EP:n aloittava ”Jos olisimme ainoat” ja kolmosbiisi ”Kasvottomat” sekä varsinaisen EP:n päättävä ”Kadoksissa” seikkailevat ”Kostoa” enemmän melodeath-vesillä.

Vokalisti Joni Laihosolan lauluääni on viiltävän ohut ja kylmä. Se toimii osassa biiseistä hyvin, mutta välillä äänen syvyyden ja vivahteiden puute häiritsee. Se lienee tosin harjaantumiskysymys, joten kirvestä tuskin kannattaa viskata kaivoon. Soitoltaan EP on vakuuttavaa, ja tuotanto on kohdallaan. Orkesteriahan on käynyt mentoroimassa esimerkiksi Mikko von Hertzen.

Ruoja väläyttelee jo potentiaaliaan, mutta vielä se ei saa tehtyä kunnollista irtiottoa massasta.

7/10

Kappalelistaus:
1. Jos olisimme ainoat
2. Kosto
3. Kasvottomat
4. Kadoksissa
5. Vihasta vapauteen (Bonus Track)

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentit