Ruotsalainen skate punk -yhtye No Fun At All esiintyy Helsingissä Sideways -festareilla: haastattelussa bändin laulaja Ingemar Jansson

No Fun At All. Kuva: Jon Alexandersson

Ruotsissa vuonna 1991 perustettu punkrock-bändi No Fun At All julkaisi uutta musiikkia ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen huhtikuussa 2018. ”Grit” -nimeä kantavan albumin julkaisun jälkeen yhtye on ehtinyt jo pienimuotoiselle Euroopan-kiertueelle, ja Suomessa bändin livekunto päästään todistamaan Sideways –festareiden avauspäivänä perjantaina 8. kesäkuuta. Kaaoszine jututti bändin laulajaa Ingemar Janssonia muun muassa uuden levyn ja tulevan Helsingin-vierailun tiimoilta.

Tervehdys Ingemar! Ihan aluksi tahtoisin kysyä, mitä No Fun At Allille tällä hetkellä kuuluu? Miltä tuleva kesä näyttää?

Ingemar: Kiitos kysymästä, meille kuuluu oikein hyvää. Palasimme juuri kaksi viikkoa kestäneeltä Euroopan-rundilta ja emme voisi olla iloisempia saamastamme vastaanotosta. Kesällä edessä on festivaali- ja klubikeikkoja, joihin kuluu suurin osa kesästä.

Onnittelut uudesta ”Grit” –albumista. Kyseessä on ensimmäinen levynne vuosikymmeneen, ja sitä on jo ehditty verrata 90-luvun klassikkolevyihin, kuten ”No Straight Angels” ja ”Out of Bounds”. Miten itse kuvailisit uutta levyä?

Ingemar: Se on sekoitus vanhaa ja uutta. Micke (Mikael Danielsson, yhtyeen kitaristi) kirjoitti suurimman osan musiikista, kuten yleensä. Perinteiseen NFAA-tapaan kappaleet ovat syntyneet näin, mutta bändin kahdesta uudesta jäsenestä johtuen jotkut kappaleet muokkautuivat hieman erilaisiksi harjoituksissa. Myös lyriikat ovat hieman erilaiset kuin aikaisemmin, mukana on esimerkiksi kaksi kappaletta, jotka eivät ole minun kirjoittamiani. Mielestäni levy kuulostaa freesiltä ja siinä on myös jotain viittauksia ”State of Flow” -levyymme.

Millainen levytysprosessi oli teille bändinä, kun edellisestä vuonna 2008 julkaistusta ”Lowrider” –levyn teosta oli ehtinyt kulua jo kymmenen vuotta?

Ingemar: Levytimme Millencolinista tunnetun Mathias Färmin Soundlab –studiolla, joka oli todella hyvä päätös. Meillä oli studiossa erittäin hauskaa. Normaalisti olemme studiossa todella levottomia ja jopa ahdistuneita, mutta tällä kertaa homma oli pelkkää naurua. Mathias oli hyvin avulias ja hän toi mukaan paljon hyviä ideoita.

Löytyykö uudelta levyltä jotain suosikkikappaletta tai jotain sellaista biisiä, jota on erityisen kivaa esittää livenä?

Ingemar: Oma lempikappaleeni uudelta levyltä on ”Spirit” – sitä on myös erittäin hauska soittaa livenä. Ehkä hauskin livebiisi kaikista kappaleistamme on kuitenkin ”Catch Me Running Round”, sillä se saa yleensä hyvän circle pitin aikaiseksi yleisössä!

Levynjulkaisun jälkeen olette ehtineet myös pienimuotoiselle Euroopan-kiertueelle. Jäikö kiertueelta mieleen jotain kohokohtia?

Ingemar: Loppuunmyyty keikka Hampurin Monkeysissa, jossa pääsin jopa crowd surfaamaan!

Bändi hajosi hetkellisesti vuonna 2001, vain hieman ”State of Flow” –albumin julkaisun jälkeen. Millainen uudelleenmuotoutumisprosessi on ollut ja kuinka yhtenäinen olette bändinä tällä hetkellä?

Ingemar: Päätimme nauhoittaa uuden levyn ja panostaa täysillä vielä kerran. Se on pohjimmainen syy, miksi Steven (Stefan Neuman, kitaristi) ja Christer (Christer Mähl (ex. Johansson), kitaristi) lähtivät bändistä – heillä ei ollut aikaa eikä energiaa panostaa tähän bändiin. Löysimme heidän tilalleen kaksi fantastista uutta jäsentä, jotka ovat ammattimuusikoita. Tuntuu todella hyvältä lähteä tien päälle bändin kanssa nyt, kun olemme vanhempia ja viisaampia.

Onko uutta musiikkia odotettavissa lisää, vai meneekö seuraavaan levyyn todennäköisemmin toiset kymmenen vuotta?

Ingemar: Mikäli NFAA vielä tekee lisää musiikkia, se tapahtuu todennäköisesti aikaisemmin.

Ette ole vierailleet Suomessa noin kahteenkymmeneen vuoteen. Minkälaiset odotukset teillä on Helsingin-vierailusta ja Sideways –festareista?

Ingemar: Olen hieman jännittynyt! Toivon todella, että niin vanhat kuin uudetkin fanimme Suomessa saapuvat paikalle, kun esiinnymme. Olemme tällä hetkellä livenä parempia kuin koskaan aikaisemmin, joten se kannattaa kyllä tulla tarkastamaan (nauraa)!

Lopuksi, minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää Kaaoszinen lukijoille ja Sidewaysiin saapuvalle yleisölle?

Ingemar: Juurihan minä lähetin… (nauraa lisää)

En malta odottaa, että pääsen hengailemaan Helsinkiin päiväksi. Aion juoda muutaman kylmän lonkeron ja polttaa norttia. Nähdään siellä!

 

No Fun At All esiintyy Sideways -festivaalin Black Box -lavalla perjantaina 8.6. klo 19:45

https://www.facebook.com/nofunatallofficial/

https://www.facebook.com/sidewayshel/

http://sidewayshelsinki.fi/

Kirjoittanut: Hilkka Aarela

Kommentoi julkaisua