Ruotsalaista death metalia parhaimmillaan – arviossa veteraaniyhtyeen Unleashedin kolmastoista teos ”The Hunt for White Christ”

Naapurivaltiomme kuolonmetalliveteraani Unleashed lähestyy kohtapuolin kolmenkymmenen vuoden ikää, mutta jaksaa kylvätä musiikillansa tuhoa ja kuolemaa. Bändin alkuvuosien tuottamat levytykset, joista erityisesti debyyttiteos ”Where No Life Dwells” (1991), ovat täyttä kultaa. Klassikkojulkaisujen pitkä ikä ja kuunteluarvo ovat säilyneet hyvällä mallilla. Siinä 90-luvun loppupuoliskosta 2000-luvun alkuaikoihin bändi on kokenut melkoisia kompastuksia. Onneksi niistä herrat ovat selviytyneet pistäen likoon maittavia julkaisuja. Viimeisin kokopitkä ”Dawn of the Nine” (2015) on melkoisen hieno teos, joten kovat odotukset ovat uusimman, kolmannentoista kokopitkän ”The Hunt for White Christ” kohdalla.

Albumi lupaa juuri sitä, mitä kieli pitkänä oleva kuolonkansan kuluttajakunta ovat odottaneet. Sävellysprosessi ja jälki ovat levyllä lujaa. Bändin kolmenkymmenen vuoden ikä ei ole lannistanut pätkän vertaa. Julkaisulla lähes jokainen sävellys luokittuu omanlaiseksi ja vahvaksi näytteeksi. Yksikään kappale ei kuulosta edes ensikuuleman jälkeen puuduttavalta, täytetavaralta tai teokselta, joka on kuin edellisen raidan ”kopio”. Levyn tarjonta puskee raskasta, brutaalia ja perseelle potkivaa kuuntelua.

Kaiken albumille ansaitun kehun keskeltä täytyy kuitenkin napata tärkeimmät tärpit. Erityisesti totaalisen turpasaunomista tarjoavat ”Gram”, ”Terror Christ” ja ”The City of Jorsala Shall Fall”. Näistä luomuksista uhkuu kaiken raskauden ohella jopa tarttuvia koukkuja. Herrat osaavat todistaa yleisölle, miten hyvää death metalia tehdään!

Niin hyvältä kuin ”The Hunt for the White Christ” kuulostaa tähän mennessä, levyn loppupuolisko tekee pienen pakkolaskun. Laatu ja julmuus eivät ole tyystin kadonneet levyltä, mutta jotenkin ”Open to All the World”-raita tuntuu heppoiselta suoritukselta edellisten hiomattomien timanttien jälkeen. Ehkä liika on liikaa jopa tämän albumin kohdalla. Yhdentoista kappaleen verran Unleashedin tuottamaa uutta kuolonmusiikkia olisi voitu kutistaa yhdellä tai kahdella kappaleella.

Mutta viis veisaa pienistä nipotuksista! Pääasia, että kokonaisuus toimii ja se toimii Unleashedin uuden lätyn kohdalla helvetin hyvin. Vahva tuotanto, raakuus, jykevät teokset ja uskottavuus ovat terästä! ”The Hunt for White Christ” yltää korkeammalle tasolle mitä edellinen kokopitkä ”Dawn of the Nine” (2015). Ja jos jotain muuta voidaan vielä mainita, niin tämä julkaisu nousee ehdottomasti vuoden 2018 hienoimpiin death metal -julkaisuihin.

9/10

Kappalelista:

1. Lead Us into War
2. You Will Fall
3. Stand Your Ground
4. Gram
5. Terror Christ
6. They Rape the Land
7. The City of Jorsala Shall Fall
8. The Hunt for White Christ
9. Vidaurgelmthul
10. By the Western Wall
11. Open to All the World

Unleashed Facebook

Unleashed Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua