Ruotsin suurin ja kaunein – Sweden Rock festariennakko 2018

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 27.5.2018


Etelä-Ruotsissa Sölvesborgin kunnassa kesäkuun 6.-9.6. järjestettävä Sweden Rock kokoaa rokkidiggarit yhteen 27. kerran. Festivaali ei ole aina toiminut samalla nimellä eikä samassa paikassa, vaan aloitti vuonna 1992 Sommarfestivalen nimellä Olofströmissä. Grungen ja ”ysäriteknon” valloittaessa tuolloin musiikkimarkkinoita halusivat Sommarfestivalenin järjestäjät keskittyä hard rockiin, folkiin ja bluesiin.

Vuonna 1993 festivaali muutti Karlshamniin ja muutti nimensä mielikuvituksekkaasti Karlshamn Rock Festivaliksi. Viitenä toimintavuotenaan festivaali orientoitui puhtaasti rock-festivaaliksi. Vuonna 1998 kekkerit muuttivat nykyiselle paikalleen, mutta nimi pysyi vielä samana. Seuraavana vuonna Sweden Rock Festival oli syntynyt ja keskittyminen hard rockiin oli entistä näkyvämpää. Tänä päivänä juhlat tarjoavat monipuolisen kattauksen musiikkia rockin ystäville.

Festivaali on jatkuvasti kasvanut ja kehittynyt niin kooltaan kuin muodoltaan, ja monta vuotta kattona ollut 33 000 asiakkaan raja nousee tänä vuonna parilla tuhannella. Isosta asiakasmäärästä huolimatta festivaalilla on aina ollut leppoisa ja ystävällinen meininki niin yleisön kuin henkilökunnan puolelta. Samat perussäännöt pätevät kuin Suomenkin festareilla, ja turvallisuuteen on tänä vuonna satsattu aivan erityisellä tavalla. Omia alkoholijuomia ei porttien sisäpuolelle saa tuoda, mutta alueella ei jano pääse yllättämään. Olutkarsinoita ei ole, vaan asiakas voi ostaa lukuisilta juomapisteiltä esimerkiksi viinipullon mukaansa lähtiessään bändiä katsomaan. Ruokatarjoilu on varsin monipuolista ja kehottaisin ehdottomasti tsekkaamaan langosit ja hirviannokset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bändejä festivaalilla esiintyy tänä vuonna 83 kappaletta. Huolimatta siitä, että esiintyjät sijoittuvat viidelle eri lavalle, niin välimatkat lavalta toiselle ovat suhteellisen lyhyitä. Jos bändit eivät juuri sillä hetkellä kiinnosta, on alueelle rakennettu musiikin lisäksi monenlaista ohjelmaa ja niin levy- kuin paitakauppiaita on ympäri maailmaa saapunut paikalle. Suomalaisesta näkökulmasta vuosien varrella on ollut hienointa Sweden Rockissa todistaa bändejä, jotka eivät välttämättä suosionsa puolesta tai muista syistä johtuen ole juuri Suomen rajojen sisäpuolella vuosikymmeniin käyneet. Viime vuosilta tällaisia bändejä ovat olleet muun muassa Dokken, Flotsam & Jetsam, The Rods, Rock Goddess, Fates Warning ja sydänkohtauksen saaneen Joe Lynn Turnerin korvannut The Quireboys. Toki esiintyjälistalla on myös isompia nimiä Lita Fordista Foreigneriin, jotka eivät ole suomalaisia keikkajulisteita liiaksi koristaneet. Sweden Rock on tullut tunnetuksi tuomalla lauteille nimenomaan nimiä menneiltä vuosikymmeniltä, mutta olen omien käyntien aikana nähnyt muiden nousevien kykyjen lisäksi muun muassa Volbeatin ja Sabatonin nousevan festivaalin pienimmältä lavalta pääesiintyjiksi. Festivaali tukee myös näkyvästi uusien ruotsalaisten bändien mahdollisuuksia antamalla heille yhden lavan käyttöön kokonaiseksi päiväksi.

Totuttuun tapaan neljäpäiväinen festivaali tarjoaa jälleen tänä vuonna jokaiselle jotain. Pääesiintyjinä toimivat Suomessakin kevään ja kesän aikana vierailevat legendaariset Iron Maiden, Judas Priest ja Ozzy Osbourne. Ensin mainitun saamiseksi SRF antaa kunniaa yhteistyökumppanille Live Nationille, jonka kanssa festivaali liittoutui muutama vuosi sitten. Jälkimmäiset ovatkin festivaalilla tuttuja vieraita useamman vierailun voimin. Pohjoismaiden edustus on tänä vuonna erittäin suuri, ja valitettavasti harvinaisempia keskitason bändejä on omaan makuun vähemmän tarjolla kuin aikaisemmin. Vuonna 2018 festivaaleilla on poikkeuksellisen paljon myös bändejä, jotka ovat vierailleet tai vierailevat Suomessa lähiaikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ohessa muutamia omia vinkkejä festivaalin ohjelmasta:

Jos äärimmäisempi ärjyntä on lähellä sydäntä, niin tarjolla ovat Suffocation, uuden levyn tänä vuonna julkaissut ja ensimmäistä kertaa Ruotsissa sitten vuoden 1990 esiintyvä Pestilence sekä black metal-legendat Rotting Christ ja Dark Funeral. Thrash-osastoa edustavat Tuskaankin saapuva Kreator ja heidän hengenheimolaiset Saksasta eli Destruction sekä Ruotsin menoveikot F.K.Ü.

Kultaisella 70-luvulla suurimman suosionsa eläneet Nazareth, Slade, Uriah Heep ja Coven johdattelevat aikaan ennen punk rockia. Ryhmän jatkona on Glenn Hughes soittaessaan setillisen Deep Purple-klassikoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näyttävää rokkimeininkiä tarjoilevat uuden laulajansa esittelevä Crashdiet, aloituspäivän pääesiintyjä Hardcore Superstar, ahkera Suomen vieras ja ”Total 13”-levyn synttäreitä viettävä Backyard Babies, uudelleen aktivoitunut Vixen sekä täysin oman maailmansa luonut Turbonegro.

Jos suomalaiset bändit maistuvat maailmalla makoisammalta, niin sinivalkoisia värejä kantavat Stratovarius, The 69 Eyes, Battle Beast ja Tarja. Huomioitavana on myös Suomi/Ruotsi yhteistyö The Dark Elementin muodossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Erikseen nostaisin vielä esiin aiemmin mainitun The Quireboysin, Candlemass-yhtyeestä tutun Leif Edlingin luoman Avatariumin, Suomessakin aikanaan ahkerasti kiertäneen Southern-jyrän Doc Hollidayn sekä Australiasta saapuvan ja esimerkiksi Guns n’ Rosesia inspiroineen Rose Tattoon.

Sweden Rockissa on aina ihan oma huikea tunnelmansa ja hyvät pippalot on varmasti jälleen luvassa. Lippuja on myyty yli viiteenkymmeneen maahan ja Suomesta valmismatkoja festivaalille järjestetään esimerkiksi Elmun kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sweden Rock