Rushin Geddy Lee ja Alex Lifeson muistelevat Neil Peartin viimeisiä vuosia

Kirjoittanut Joonas Arppe - 8.1.2021

Progressiivisen rockin megayhtye Rushin basisti-laulaja Geddy Lee ja kitaristi Alex Lifeson keskustelivat Rolling Stonen haastattelussa tammikuun 7. päivänä 2020 kuolleen rumpali Neil Peartin perinnöstä ja viimesistä vuosista. Kaksikko kertoi myös motivaation instrumentteihinsa tarttumisen suhteen olleen hukassa viime kuukausien aikana:

”Rakastan soittamista, enkä koskaan tahtonut lopettaa”, Lifeson kertoi. ”Ajattelin, että vielä sinä päivänä, kun olen vanha ja istuskelen kotona housuihini paskoen, tahtoisin vielä soittaa kitaraa. Se tunne on nyt hukassa. Kun Neil kuoli, se ei enää tuntunut tärkeältä, mutta toivon sen tulevan takaisin.”

”Minusta tuntui pitkän aikaa, ettei minulla ole enää sydäntä soittaa” totesi Lee. ”Minusta tuntuu, että Alexilla ja minulla on vielä musiikkia annettavana, mutta sen aika ei ole vielä hetkeen.”

Lee kertoi, ettei Rush ole enää toiminnassa oleva yhtye:

”Se on ohi, eikö niin? Loppu. Olen vieläkin hyvin ylpeä siitä mitä teimme. En tiedä mitä aion tehdä musiikin saralla jatkossa, enkä usko Alexinkaan tietävän sen koomin, olimmepa sitten yhdessä tai erikseen, tai ihan miten tahansa. Mutta Rushin musiikki on aina osa meitä, enkä epäröisi soittaa yhtäkään niistä kappaleista oikeassa kontekstissa. Mutta samanaikaisesti meidän täytyy kaikkien arvostaa sitä mitä me kolme saimme Neilin kanssa aikaan.”

Rushin rumpali Neil Peart kuoli 7.  tammikuuta 2020 taisteltuaan yli kolme vuotta aggressiivista aivokasvainta vastaan. Hän oli 67-vuotias. Lee kertoi Peartin syöpädiagnoosin salassapidon olleen yhtyeelle äärimmäisen vaikeaa aikaa:

”Neil pyysi, ettemme keskustele siitä kenenkään kanssa. Hän vain tahtoi olla kontrollissa siitä. Viimeinen asia mitä hän olisi halunnut, olisi ollut joukko ihmisiä laulamassa ”Closer To The Heartia” hänen pihallaan tai jotain. Se oli yksi hänen suurimmista peloistaan. Hän ei tahtonut sellaista julkisuutta ollenkaan. Ja ihmisille valehtelu ja asian kiertely oli välillä hankalaa. Se oli todella vaikeaa.”