Ryhmäliikuntatunti Pakkahuoneella – Stam1na Pakkahuoneella Omnium Gatherumin kanssa 21.4.

Stam1na Pakkahuone Tampere 2018

Kotimainen, Lemiltä lähtöisin oleva palkittu metalliyhtye Stam1na saapui Tampereen Pakkahuoneelle yhdessä kotkalaisen Omnium Gatherumin kanssa 21.4.

Illan avannut yhtye Omnium Gatherum ei tee allekirjoittaneelle yhtään mitään varsinkaan livenä. Bändin ulosannissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta itselleni se ei uppoa, eikä live-esiintyminenkään nyt mitään järin päätä huimaavaa ole. Olen todistanut yhtyeen kerran tätä keikkaa ennen, enkä huomannut minkäänlaista eroa viiden vuoden takaiseen kokemukseen.

Illan päätähti kuitenkin lukeutuu lempiyhtyeisiini, ja ilta avautuikin Stam1nalle tavanomaisesti jollakin hassutteluintrolla, taisi olla ”Kokkelivekkulit” tällä kertaa kyseessä.

Siitä sitten riipaistaankin samantein sellainen tohina päälle, että alkaa heikottaa. ”Eloonjäänyt”, ilman introriffiä suoraan ensimmäiseen verseen niin, että tärisee. Armoa ei anneta. Yleisö ei aivan heti kuitenkaan lähde mukaan rientoihin. Se jos mikä ehkä vähän harmitti itseäni, sillä olisin ollut valmis laittamaan tanssijalkaa toisen eteen heti. Yhtyeen tarkka soittotaito ja hämmentävän vauhdikas lavaesiintyminen vaikuttaa tarkoin harkitulta, vaikka hyvin epätodennäköisesti sitä on. Papat riehuu, letti heiluu ja bisset läikkyy. Siis yleisössä. Ehkä hieman lavallakin.

Toisen biisin aikana lattia kuitenkin alkaa pilkistää ja hyppään oitis mukaan tähän joukkoon iloiseen. Kuumahan siinä samantein tulee, ja täytyy vähentää vaatetta, eli ottaa paidat kokonaan pois ja lyödä vyöhön kiinni. Ilta oli myös sen puolesta erityinen, että sain raahattua keikalle mukaan hyvän ystäväni, joka ei ole koskaan metallikeikalla käynyt, eikä myöskään kuuntele metallimusiikkia. Puolivirallinen lausunto hänen suustaan oli 8/10, vaikkakin heti keikan alkuvaiheessa polvi otti osumaa lattiaan.

Stam1na Pakkahuone Tampere 2018

Stam1na on tulessa,  Stam1na on jumalauta tulessa vuosi vuoden jälkeen. Mitään ei puutu, meno ei himmene. Mikä siinä edes on? En todellakaan tiedä. Tässä on sellainen bändi, että jaksan joka kerta mennä katsomaan kun on mahdollisuus. Peittoaa monen muun ulkomaalaisen yhtyeen, jotka luulisi olevan enemmän hinkua nähdä harvempien keikkojen takia. Stam1na kuitenkin jotenkin onnistuu joka kerralla yllättämään, oli se sitten festareilla ulkona tai sisällä pienessä klubissa. Myös yhtyeen fanikanta on ainutlaatuinen, ja aina ollaan valmiita riehumaan kuin huomista ei olisi.

Stam1na Pakkahuone Tampere 2018

Keikalla kuultiin myös yhtyeen tuotannon parhaimmistoon kuuluvat lopetuskappaleet, ”SLK” ja ”Valhe”, jotka molemmat ovat täydellisiä kappaleita jo itsessään ja nousevat uuteen loistoon livetilanteessa. ”SLK” -kappaleesta oli tosin taas pätkäisty lopun doom-osio pois, mutta annan sen anteeksi kun olen sen jo kerran kuullut livetilanteessa. Keikalla kuultiin myös ”Rabies”, sekä ”Jäteputkiaivot”, jotka ovat sellaisia kappaleita, joita ei yleensä keikoilla kuule.

Rakkaita lukijoita kehotan menemään Stam1nan keikalle, jos mahdollisuus siihen tulee.

Kirjoittanut: Otto Vainionpää
Kuvat: Outi Puhakka

Setlist:
1. Eloonjäänyt
2. Kuoliaaksi Ruoskitut Hevoset
3. Hammasratas
4. Vapaa Maa
5. Jäteputkiaivot
6. Koirapoika
7. Mätä Hohtava Omena
8. Rabies
9. Puolikas Ihminen
10. Tavastia Palamaan!
11. SLK
12. Valhe
13. Valtiaan Uudet Vaateet
14. Ristiriita
15. Meidänkaltaisillemme
16. Viisi Laukausta Päähän

Kommentoi julkaisua