SaariHelvetti aukeaa ensi viikonloppuna Tampereen Viikinsaaressa: haastattelussa festivaalin promoottori Rowan Rafferty

SaariHelvetti järjestetään ensi viikon lauantaina Viikinsaaressa. Tampereen vehreällä kesäkeitaalla esiintyvät muun muuassa Turmion Kätilöt, kesän ainoan keikkansa heittävä Ajattara, ukrainalainen Jinjer, hollantilainen black metal -yhtye Carach Angren, Callisto, Profane Omen, tanskalainen Helhorse ja monia muita. Musiikin lisäksi festivaali tarjoaa myös burleskia ja runsaasti muuta oheisohjelmaa. Kaaoszine otti yhteyttä festivaalin promoottoriin, Nem Agencyn Rowan Raffertyyn, ja kyseli kuulumisia sekä festivaalivinkkejä.

Mitä kuuluu Nem Agencyn kesään?

Rowan: Kuumaa ja erittäin kiireistä. Kesä on ollut meille loistava, keikkoja on ollut paljon, isoja ja pieniä. Viime viikonloppuna olimme John Smith Festivaalilla, jossa meillä oli esiintymässä muun muassa Lacuna Coil ja Dark Tranquillity, Amaranthe kiertää ympäri Eurooppaa, ja iso osa kotimaisista bändeistämme nauttii festivaalikesästä. Nyt lisäämme viimeiset viilaukset SaariHelvetin esituotantoon, ja ensi viikolla jo mennään! VIP-liput tapahtumaan on jo loppuunmyyty ja näyttäisi kovasti siltä, että tapahtuma myydään viime vuoden tapaan loppuun. Liput kannattaa siis hankkia ajoissa!

SaariHelvetti – mistä nimi, ja missä tämä järjestetään?

Rowan: Nimi on lähtöisin alun perin SaariBlues -festivaalin nimestä. SaariBlues oli ensimmäinen tapahtumamme Viikinsaaressa, ja kyseisen tapahtuman tiimoilta paikalla pyörähtäessämme tajusimme välittömästi, että saareen täytyy saada myös metallifestivaali. Pyörittelimme erilaisia nimivaihtoehtoja, mutta halusimme pitää nimen helppona ja samankaltaisena kuin SaariBlues, joten SaariHelvetti tuntui hyvältä ja hauskalta nimeltä.

Se, mikä tekee SaariHelvetistä ainutlaatuisen, on ehdottomasti se, että tapahtuma järjestetään oikeasti saaressa. Festarivieraiden matka alkaa laivalla Laukontorilta Tampereen keskustasta. Laivamatka Viikinsaareen kestää n. 20 minuuttia ja tarjoaa hengästyttävän kauniita näkymiä Tampereesta. Harva festivaali pystyy tarjoamaan nämä näköalat matkalla tapahtuma-alueelle. Laivaliput kuuluvat festivaalilipun hintaan.

Viikinsaari on uniikki tapahtumapaikka, sen ollessa osittain luonnonsuojelualue. Löydät sieltä myös esimerkiksi historiallisen Tampereen vanhimman tanssilavan, ja saaren ravintolarakennus on rakennettu 1800-luvulla. Sekä tanssilava että ravintolarakennus ovat tapahtumassamme käytössä.

Kuinka paljon haasteita tapahtuman järjestäminen saaressa tuo tullessaan?

Rowan: Haha! Kyllä saari aiheuttaa kaikennäköisiä erikoisia tilanteita ja haasteita, mitä perusfestivaali ei tuo tullessaan. Rakentaminen on hidasta, sillä meillä on vain yksi laiva millä voi tehdä roudaukset. Rakentaminen alkaa maanantaina ja viimeiset kamat saadaan saaresta pois tapahtuman jälkeisenä maanantaina. Saareen tuodaan ihan kaikki infrat: tekniikka, bändien soittokamat, ruoka, anniskelu ja jopa bajamajoja. Saaressa on vesivessoja noin 1500 asiakkaalle, mutta koska saareen odotetaan 2200-2300 vierasta, tuodaan lisäksi bajamajoja. Niitä on sitten kiva viedä täysinäisinä pois saaresta, viime vuonna jo tämän kokeneena tiedän. Lisäksi meillä on noin 500 metriä aitaa, muutama kilometri sähkökaapelointia ja paljon muuta. Haasteellista, mutta erittäin palkitsevaa, sillä Suomesta ei toista tämän kaltaista tapahtumaa löydy.

Uutuutena tänä vuonna on Kaaoszinen nimikkolava, joka myös tuodaan saareen. Aiempina vuosina olemme hyödyntäneet Viikinsaaren omaa lavaa futiskentällä, mutta koska tapahtuma kasvaa, ja samalla myös esiintyjien vaatimukset, tänä vuonna on ensimmäistä kertaa isompi ulkolava, joka rakennetaan pelkästään SaariHelvettiä varten.

Bändejä on yhteensä 13 kappaletta ja burleskitaitelijoita 6 kappaletta. Jos täytyy valita kolme esiintyjää, jotka nostaisit esille tämän vuoden kattauksesta, mitkä ne ovat?

1. Turmion Kätilöt
Kätilöt soittavat kesän ainoan Tampereen-keikkansa meillä tänä kesänä. Bändi julkaisee syyskuussa uuden albumin ja huhu kertoo, että SaariHelvetissä on jo luvassa uutta matskua. Kätilöt ovat muutenkin tällä hetkellä Suomen paras livebändi. Pojat ovat olleet jokaisessa SaariHelvetissä mukana, joten tämäkään vuosi ei ole poikkeus.

2. Callisto
Callisto ei ole vuoden 2015 jälkeen soittanut keikkoja. Suomen vaikutusvaltaisimman post-metal -bändin saaminen meille pitkän tauon jälkeen oli unelman toteutuminen itselleni, varsinkin kun he katkaisevat noin pitkän tauon meidän takiamme. Callisto soittaa päälavalla ensimmäisenä, joten kannattaa todellakin saapua etuajassa. Kahdella rumpalilla varustettu bändi toimii livenä aina!

3. Rock ’n Tits -lava
Kaikki burleskiesitykset Rock ’n’ Tits -lavalla kannattaa käydä katsomassa. Burleski on mahtavaa, ja niin ovat kaikki esiintyjätkin. Esityksiä on luvassa laidasta laitaan. Lavan yhteydessä on myös teltta, josta löytyy mm. puhelinlatauspiste sekä kasvomaalausta. Lavan oikealla puolella on minigolfrata, joka on vieraiden käytettävissä.

Kun SaariHelvetti on saatettu kunnialla maaliin, mitä syksy tuo teille tullessaan?

Syksy on Nem Agencylle vilkas aika. Turmion Kätilöt julkaisee albumin, tuomme muun muassa Thundermotherin (SWE), Dynaztyn (SWE), Freak Kitchenin (SWE), Kamelotin (USA), Mortiisin (NOR) ja Paprika Korpsin (POL) Suomeen. Lisäksi järjestämme Lost in Music Festivalia Tampereella 3.-6.10.2018 ja järjestämme Klamydian 30v-juhlakeikat Tampereella ja Helsingissä. Alkuvuodelle on luvassa kaksi uutta tapahtumaa, sekä mahdollisesti jopa pari jäähallikeikkaakin!

SAARIHELVETTI
la 4.8.2018 Tampere, Viikinsaari

Kaaoszine Stage:

Turmion Kätilöt
Ajattara
Jinjer (UKR)
Carach Angren (NED)
Callisto

Inferno Stage:

Helhorse (DEN)
Huora
Profane Omen
Ranger
King Satan
Oceanhoarse
Alcoholica Plays Metallica “…And Justice for All” 30 Year Anniversary
Riddle Me This

Rock’n’Tits Stage:

Stella Polaire
India Wilde
Koko Davai
MortuusAmor
Nana Violet
Trouble
Betty Bellavue

Liput 42€ + toimituskulut Tiketistä, Lippupisteestä ja Livetosta
http://www.saarihelvetti.fi

Kommentit