Saattohoitajat – Demo 2013

Saattohoitajat 2013 DemoHeinolalainen Saattohoitajat on julkaissut ensimmäisen demonsa, ”Demo 2013”. Kokoonpanon nimestä allekirjoittanut päätteli ilman ennakkotietoja yhtyeen olevan joko suomenkielistä doom-metallia tai vaikkapa kuolo-industrialia à la Turmion Kätilöt, mutta punk-rockin reseptillä tässä mennään. Kuluvana vuonna kasattu nelimiehinen orkesteri kulkee selkeästi kotipaikkakuntansa ylpeyden, Apulannan, suurien saappaiden jäljissä. Valmiiksi tallattua tietä on helpompi kulkea, mutta toisaalta sama polku voi olla kivikkoinenkin. Suurin kompastuskivi tällä matkalla voi olla liiallinen esikuvan suora mallintaminen ilman omaleimaisuutta, mutta näkisin että tässä rykmentissä on potentiaalia Apulannan perinnön jatkajaksi, kunhan yhteistä soittokokemusta ja historiaa kertyy.

Bändi mainitsee suurimmiksi vaikuttajikseen luonnollisesti Apiksen sekä CMX-orkesterin, ensimainitun kuuluessa kuitenkin selkeimmin läpi demon biisimateriaalista. Demon biiseistä ensimmäinen ”Onko vielä aikaa” on tarttuva ja kuulostaa huomattavasti valmiimmalta kuin toinen viisu ”Särkyneellä peilillä”, jonka lyriikka on paikka paikoin kömpelöhköä ja tuntuu kyseiseen kappaleeseen hieman väkisin sovitetulta, vaikka lievästä keskeneräisyyden vaikutelmasta huolimatta ”Särkyneellä peilillä” varsin kelpo veisu onkin. ”Onko vielä aikaa” – kipaleeseen kaipaisin etenkin kertsiin lisää voimaa ja mahtia, niin soitantoon kuin lauluunkin, sillä biisin tunnelma hieman lässähtää kertosäkeen alkaessa lupaavan kuuloisen alun jälkeen.

Vokalisti Samin ääni toimii mielestäni parhaiten puhtaassa laulussa jota soisi käytettävän myös kertseissäkin. Tässä kohtaa Samin kannattaa mielestäni kiinnittää huomiota esikuvansa Toni Wirtasen tapaan laulaa; ”kärinä” ei ole efektinä tarpeen jos vokalistin laulusta kuultaa aito tunnetila jota bändin soiton voima tukee. Rumpujen ja basson osalta kappale kaipaa vielä hiomista, etenkään basso ei nouse riittävästi esiin rumpujen keralla soundia täydentävänä tukirankana kuten sen pitäisi. Muutoin ”Onko vielä aikaa” on varsin koukuttava: kitarointi toimii mallikkaasti, ja allekirjoittanut huomasi hyräilevänsä biisiä ruokakaupan jonossa, mikä lienee vahva enne siitä että kappaleessa olisi jopa radiosoitto-potentiaalia. Yhteenvetona todettakoon että lupaava alku – jatkakaa! Kari Peitsamoa lainaten totean ”täst mie tykkään”.

7/10

Kappalelista:
1. Onko vielä aikaa
2. Särkyneellä peilillä

https://www.facebook.com/pages/Saattohoitajat/

Kirjoittanut:Tanja Kyngäs

Kommentoi julkaisua

Avainsanat: