Sabaton

Ruotsalainen power metallia soittava Sabaton tiputti maaliskuun lopussa melkoisen pommin, kun yhtye ilmoitti, että vain vokalisti Joakim Broden sekä basisti Pär Sundström jatkavat yhtyeessä.  Viikko tämän jälkeen yhtye kuitenkin ilmoitti, että kitaristit Chris Rörlund, Thobbe Enlund sekä rumpali Robban Bäck ovat liittyneet Sabatoniin uusina jäseninä. Yhtye julkaisee uuden odotetun ”Carolus Rex” nimeä kantavan albuminsa toukokuun 25. päivä ja saapuu levyn myötä myös Suomeen keikoille, kun yhtye esiintyy kesällä sekä Nummirockissa että Tuska Open Airissa. Kaaoszine tavoitti puhelimitse yhtyeen vokalistin Joakim Brodenin, joka valotti meille hieman yhtyeen kokoonpanomuutosten sekä uuden albumin taustoja. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Mitäs Sabatonille tällä hetkellä kuuluu?

Joakim: Olemme tällä hetkellä Yhdysvalloissa aloittamassa kiertuetta. Kuulin juuri hetki sitten, että tämäniltainen keikkamme on loppuunmyyty, joten senkin puolesta voin sanoa, että todella hyvää kuuluu!

Uranne aikana olette soittaneet useasti Suomessa ja viimeisin kerta teille taisi olla Ruisrockissa viime kesänä. Millaisia muistoja itselläsi on Suomeen liittyen?

Joakim:  Itse asiassa yksi parhaista muistoistani Suomesta on juuri tuo Ruisrockin keikka, kun fanit heittivät minut viimeisen kappaleen aikana mereen (naurua). Suomessa on myös yleensä hyvät bileet keikkojen jälkeen, joten senkin takia viihdyn siellä aina todella hyvin. Jos haluat juhlia, Suomi on juuri oikea maa siihen!

Yhtyeen uusi albumi on nimeltään ”Carolus Rex”, ja se julkaistaan toukokuun 25. päivä. Voisitko näin aluksi hieman kertoa meille itse albumin kirjoittamisesta sekä sen nauhoituksista?

Joakim: Hetken keskusteltuamme albumista yhtyeen kesken päätimme tehdä tällä kertaa levyn, joka liittyy Ruotsin historiaan. Aihe oli siinä mielessä helpompi verrattuna aikaisempiin, että tiesimme siitä todella paljon. Otimme yhteyttä albumin tiimoilta Ruotsin historiaan erikoistuneeseen historioitsijaan. Hän kirjoitti meille ylös erilaisia asioita vuosien 1700–1721 sodasta, ja me kirjoitimme sen pohjalta kappaleet valmiiksi. Jouduimme tekemään todella paljon työtä albumin taustojen eteen, mutta loppujen lopuksi albumin kirjoittaminen sujui suhteellisen helposti. Studiossa työskentely sujui hyvin pitkälti vanhojen kaavojen mukaan, joten en jaksa sillä alkaa sinua kyllästyttää. Kappaleiden tekeminen on aina kivaa, samoin niiden esittäminen, mutta albumin nauhoittaminen on minusta turhaa (naurua).

Nauhoititteko albumin vanhan vai uuden kokoonpanon kanssa?

Joakim: Suurin osa vanhoista jäsenistä soitti vielä albumilla, mutta soitin myös itse jotain instrumentteja albumille. Olen aina paikalla studiossa ja sen takia myös nauhoitin jotain osuuksia albumille. Osaan soittaa kyllä lähes kaikki instrumentteja, mutta rumpujen kanssa olen todella surkea.

Koska sinulle ja Pärille selvisi, että teidän täytyy jatkaa Sabatonia ilman vanhoja jäseniä?

Joakim: Studiossa levyn tekemisen aikoihin, kun aloimme keskustella tulevista kiertueista. Kaikki haluavat olla rokkareita, kun he ovat teini-iässä, mutta kun ikää tulee lisää, prioriteetit elämässä muuttuvat. Kierrämme todella paljon myös tämän albumin tiimoilta, eivätkä kaikki vain halunneet enää elää sitä elämää. Sen takia me vain jouduimme tilanteeseen, jossa ei auttanut muu kuin jatkaa kahdestaan Pärin kanssa. Ero oli siinä mielessä helppo, että emme ole riidoissa keskenään. Ymmärrän, että jokaisella meillä on erilaiset prioriteetit elämässämme, ja se myös johti sitten loppujen lopuksi tähän tilanteeseen.

Kuinka kauan uusien jäsenten saaminen yhtyeeseen oikein kesti?

Joakim: Kun jouduimme siihen tilanteeseen, meillä oli jo joitain nimiä mielessämme. Koska Robben oli aikaisemminkin korvannut Danielin rummuissa, oli hän tietenkin ensimmäinen, jolle soitimme, ja hän suostui heti. Uusien jäsenten hankkiminen oli tavallaan helppoa, koska musiikkimme ei ole koskaan ollut kauhean teknistä ja vaikeaa. Yksikään uusista jäsenistämme ei tullut koesoittojen kautta, koska emme sellaisia järjestäneet. Tunsimme Chrisin yhteisten ystävien kautta ja hän puolestaan tunsi hyvin Thobben, joten tapasimme kaikki yhdessä kaljalla ja aloimme jutella asioista. Olimme samalla aaltopituudella, joten oli helppo ottaa heidät molemmat yhtyeeseen mukaan. En halua loukata vanhoja jäseniä, mutta musiikillisesti nämä uudet jäsenet ovat ehdottomasti yhtyeelle askel eteenpäin.

Uusi albumi kertoo kuningas Kaarle XII:sta sekä suuresta Pohjan sodasta.  Mistä saitte idean kirjoittaa juuri tästä aiheesta?

Joakim:  Idea levyyn tuli alunperin faneiltamme, jotka ovat monta kertaa kysyneet, miksi teette aina levyn jostakin muusta kuin oman maan historiasta. Mietimme hetken asiaa ja tulimme siihen tulokseen, että nyt on aika tehdä albumi myös Ruotsin historiasta. Luulen, että meillä meni siihen niin kauan, koska esimerkiksi koulussa opettajat ovat opettaneet oman maan historiaa niin kauan, että heitä ei aihe edes kiinnosta ja se tunne tarttuu opiskelijoihin – siis myös meihin.

Miten itse kuvailisit uutta albumia, jos vertaat sitä edelliseen ”Coat Of Arms” -albumiin? Mitkä ovat albumeiden suurimmat erot?

Joakim: Tämä uusi albumimme on kaikin puolin suurempi tuotannoltaan. Kuvailisin musiikkia niin, että tällä albumilla Sabaton on steroideissa. Yritimme viedä musiikkimme entistä mahtipontisempaan ja suurempaan suuntaan, ja sen kyllä kuulee helposti albumista.

Teillä on nyt kolme uutta jäsentä, mutta uutta kosketinsoittajaa ette ole vielä nimenneet. Miten aiotte soittaa livenä vanhoja kappaleitanne? Joko teillä on uusi kosketinsoittaja vai tulevatko kappaleiden osuudet nauhalta?

Joakim: Ne tulevat nauhalta. Vanha kosketinsoittajamme nauhoitti kappaleiden versiot nauhalle ja käytämme siis taustanauhoja niiden toteutukseen vielä tässä vaiheessa, kun emme ole oikeastaan missään vaiheessa ehtineet alkaa etsiä uutta kosketinsoittajaa. Tavoitteena on kuitenkin löytää uusi kosketinsoittaja, joka soittaisi nuo osuudet tulevaisuudessa.

Kesän aikana soitatte keikan sekä Nummirockissa että Tuska Open Airissa.  Mitä uudelta Sabatonin kokoonpanolta voi keikan suhteen odottaa?

Joakim: Ainakin keikan jälkeen alastomia humalaisia ruotsalaisia (naurua). Uusi Sabaton on livenä paljon entistä nälkäisempi, koska uudet jäsenet haluavat näyttää faneille pystyvänsä samaan kuin vanhat. Myös minä ja Pär joudutaan koville uusien jäsenten kanssa, koska totta kai meidän täytyy päästä samalle tasolle heidän kanssaan. Näette siis saman Sabatonin, mutta suuremmalla energiamäärällä.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea uudelle albumille. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne?

Joakim:  Kippis! Tulkaahan kesän keikoille ja juomaan olutta kanssamme keikan jälkeen!

Kommentoi julkaisua