Sabaton @ Rytmikorjaamo 18.3.2015

10408656_886088624747030_5756620204242389022_nMaailman heavy metallilla valloittanut kiertää Suomea neljän loppuunmyydyn konsertin verran, ja näistä yksi suotiin meille Seinäjoelle. Rekkalastillinen tavaraa tuotiin paikalle jo edellispäivänä, ja itse olin tuota lastia purkamassa päivällä ennen keikkaa. Mahtipontisen musiikin ohelle ilmeisesti vaaditaan myös mahtipontiset puitteet. Kuljetusvälineistön uumenissa nimittäin piileskeli Van Dahl -niminen panssarivaunu, joka toimii rumpali Hannes van Dahlin valtakuntana. Tämän ihmetyksen jälkimainingeissa odotukset kovalta livebändiltä olivat kyllä katossa. 

Keskiviikkoillalle osunut hevijuhla alkoi tuntia aikaisemmin kuin viikonloppuisin, ja kello kahdeksalta oli lämmittelijäyhtyeen aika aloittaa. Seinäjoella jopa mielestäni liian usein lyhyen ajan sisään vieraillut Lost Society potkaisi räimeen käyntiin. Hitaasti lämpenevä yleisö oli näin suureen väkimäärään nähden säälittävän vaisu. Yhtyeen keulakuva Sammy vaikutti juustoisten spiikkiensä takana turhautuneelta kun meininkiä ei saatukaan aikaiseksi. Ahkera keikkailu kartuttaa kokemusta, ja kun saa kunnian lämmitellä lauteet tämänkin kokoluokan yhtyeelle, siitä jää varmasti muisteltavaa vanhemmalle iälle.

Ilta oli myös sallittu alaikäisille, joten täysi Rytmikorjaamon sali oli anniskelualueen rajausten vuoksi hieman hankalaa aluetta liikkua. Myös normaalia suurempi merchandise-tiski rokotti oman osansa tilasta. EuropenThe Final Countdown” kajahti soimaan PA:sta sen merkiksi, että kohta lähtee. Yleisö tuntui innostuvan enemmän kornista introraidasta, kuin lämppäristä. Juuri ennen yhtyeen saapumista lavalle, maastopukuinen teknikko kävi poistamassa naamioinnit suuren panssarivaunurumpuriserin sekä valorakenteiden päältä. “Ghost Division” löi pidot käyntiin räjäyttäen katon paikaltaan. Yleisö oli kovaäänisin mitä Rytmikorjaamolla on pitkiin aikoihin todistettu, ja yhteislaulu ylsi bändin korviin monitoreiden äänet peittäen. Alkuun vedettiin kunnon lämmöt alle ennenkuin solisti Joakim Brodén avasi sanaista arkkuaan. Spiikit kestivätkin tuskallisen pitkään, ja puiseva ruotsalainen huumori olisi ollut siedettävämpää pienempinä kerta-annoksina. Joakim puhui muunmuassa siitä, miten hänellä on tapana puhua paljon. Välillä välispiikin keskeytti rumpusetin takaa kuulunut ba-dum-tsihh, milloin taas kitaran näpräys. Haastoipa Joakim yhtyeen muut kitaristit vielä vitsin päätteeksi kitara-battleenkin!

10407481_886088451413714_7692041552578375830_nSettiin sisältyi myös interaktiivinen osio, jossa yleisö sai huutoäänestää haluaako kuulla seuraavan kappaleen ruotsiksi vai englanniksi laulettuna. Ylivoimaisen äänivyöryn sai lopulta yhtyeen omalla äidinkielellä esitetty “Gott Mit Uns”. “”-levyltä kuultiin viisi kappaletta, mm. musiikkivideokappale “To Hell And Back” heti kärkeen, sekä encoressa lempikappaleeni Sabatonin repertuaarissa; “Night Witches”. Show oli alusta loppuun yhtä hyväntuulista tykitystä. Valot häikäisivät ja desibelit koettelivat korvia, mutta iho oli kananlihalla sekä lavalla että yleisössä. Luonnollisena osana settiä olivat myös kaikki kolme suomalaisia koskettavat kappaleet. Lauri Törni, Simo Häyhä ja Talvisota aiheina puristivat yleisöstä vielä hurjemmat melut mitä muiden kappaleiden aikana, sen verran isänmaastaan ylpeää kansaa oli paikalla.

Vastaanotosta selvästi liikuttunut bändi kiitteli encoren päätteeksi pitkän aikaa, ja lupasivat että näemme pian uudestaan. Harvemmin keskiviikkoiltaan kuuluu näin railakasta menoa ja meininkiä, mutta Sabaton suoritti tonttinsa maineensa veroisesti. Yhtye on voitokkaalla urallaan kehittänyt keikkakuntoaan ja habitustaan kohti legendan mainetta. Tässähän on kohta Metallican taakka harteilla.

Settilista:
1. Ghost Division
2. To Hell and Back
3. Carolus Rex (English version)
4. 40:1
5. Gott Min Uns
6. The Art of War
7. Resist and Bite
8. Far From the Fame
9. Soldier of 3 Armies
10. Swedish Pagans
11. White Death
12. Talvisota

Encore:
13. Night Witches
14. Primo Victoria
15. Metal Crüe

Kuvat: Ville Koivisto https://www.facebook.com/vkkuvat?fref=ts

Kirjoittanut: Ville Kangasniemi

Kommentoi julkaisua