Sabaton – Swedish Empire Live (DVD)

Ruotsalainen vetää kaikki kaavat uusiksi! Yhtyeen ensimmäinen Live-DVD, joka jakautuu kahdelle kiekolle, sisältää yhteensä neljä keikkaa ja katseltavaa piisaa reipas KUUSI tuntia. Ihmiskunnan sotaisaan historiaan kappaleensa pohjaava ruotsalaismahti Sabaton paukautti tykin suusta syksyllä 2013 ensimmäisen livedevunsa. Kunnianhimoisen määrän materiaalia sisältävä jyrä julkaisuksi on jokaiselle yhtyeen fanille pakkohankinta.

Live-taltiointeja keräävälle musiikkifanille tupla-DVD on myös kuriositeettitapaus, sillä vaikka ”” sisältää ok äänenlaadun ja keskitason kuvanlaadun (Blu-Ray versiossa luultavasti parempina kaikki?), sisältää se sen verran materiaalia että hirvittää. Tietenkin yhtyeen kappaleisiin on saatu lisäpotkua ja todella kattavan kuvan yhtyeen live-esiintymisestä saa varmasti, kun katsastaa koko paketin läpi. Pyrotekniikkaa käytetään ja tukka heiluu.

Julkaisusta ei oikein selvää kuvaa saa sillä katseltavaa ja kuunneltavaa on NIIN paljon. Muutama seikka kuitenkin käy selväksi: vaikka ensimmäinen keikkaosuus on kuvattu massiivisella Puolan Woodstock-festareilla, satojen tuhansien fanien edessä, niin Music Television tyylinen sekuntileikkaus ei ole kaikkien mieleen. Etenkin pyrojen leiskuessa lavalla, olisi ollut mukava nähdä useammin lavaa laajemmasta kulmasta, mutta ei niin ei. Ohjaajalle ja lopputuloksen leikkaajalle soisi reseptillä rauhoittavia, niin keikasta olisi nauttinut olohuoneen sohvalla ehkä enemmänkin.

Positiivisesti meno kuitenkin paranee loppua kohden ja tilanteet rauhoittuu. Joillekin miinusta voisi tarjota neljällä keikalla kuultavat samat kappaleet ja paljoa ei tahti yhtyeen osalta muutu keikasta toiseen. Syke on korkealla ja lavalla on kuuma. Fiilistasot vähäsen vaihtelevat, sillä varmasti on erilailla hienoa soittaa elämänsä isointa festarikeikkaa, kuin jäähalli-keikkaa kotimaassa.

Jo pelkän materiaalin määrä nostaa pisteitä, mutta myös tiputtaa niitä, sillä kun random kuulija tämän ostaa, niin voi varautua siihen, että katsottavaa riittää useammaksi päiväksi tai sitten pitkään illanistujaiseen pohjien kera. Tulikin mieleen, että ”Swedish Empire Live” sopisi mainioksi taustaviihteeksi johonkin savuiseen metallibaariin tai vaikkapa kotibileisiin muiden metallimusiikin ystävien kera nautittavaksi.

Biisilistan voi nähdä arvostelun loppupuolelta tuttuun tapaan – ei voi nostaa yhtään biisiä yli muiden sillä joku tykkää toisesta ja joku toisesta. Allekirjoittanut kiinnitti lähinnä huomiota taltiointien ohjaukseen ja/tai leikkaukseen, joka omaan silmään todellakin iski lähinnä Woodstock-keikkataltionnissa liian hektisenä.

Sabaton-fanin pakko-ostos, vaikea kuluttaa läpi yhdeltä istumalta. Ainakin materiaalin määrän suhteen tämä keskiverto (äänen ja kuvanlaadun suhteen) julkaisu antaa rahalle vastinetta.

8-/10


Kappalelista löytyy TÄÄLTÄ

Sabaton FB
Yhtyeen kotisivut

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua