Sabaton 15.4.

Sabatonin Joakim Brodén poliittisista näkemyksistään: ”En halua kertoa ihmisille, mitä heidän tulisi syödä tai miten äänestää”

Kirjoittanut Suvi Seppänen - 11.5.2022

Ruotsalainen metalliyhtye Sabaton tunnetaan ennen kaikkea sotahistoriaa käsittelevistä sanoituksistaan. Yhtye on kuitenkin koko uransa ajan pidättäytynyt ottamasta kantaa päivänpolitiikkaan, ja yhtyeen laulaja Joakim Brodén on tuoreessa Moshpit Passion -sivuston haastattelussa avannut syitä päätöksen takana: yhtyeen sanoitukset ovat jo tarpeeksi keskustelua herättäviä.

”Herätämme jo tarpeeksi keskustelua laulamalla sotahistoriasta. Olemme aina vältelleet politiikkaan tai uskontoon liittyviä kommentteja juuri siitä syystä – herätämme muutenkin tarpeeksi keskustelua. Ja se on mielestäni myös eräänlainen kannanotto. Se on virkistävää.

En halua kertoa ihmisille, mitä heidän tulisi syödä tai miten äänestää. On tärkeää kunnioittaa myös ihmisiä, joilla on eri mielipide kuin itsellä, vaikka pitäisitkin mielipidettä täysin vääränä. Juuri kaikkien osapuolten välinen kunnioituksen puute on ajanut meidät nykyiseen tilanteeseen. En halua asettaa itseäni sellaiseen tilanteeseen enkä halua bändinkään joutuvan ristituleen. Ja asiahan on niin, että me bändissäkin ajattelemme eri tavoin eri asioista, mutta meitä yhdistää yksi asia: olemme yhtä mieltä siitä, että voimme olla eri mieltä. Se on todella ok. On ok olla melkein suuttunut jollekin, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi vihata toisiamme. Ei meidän tarvitse kohottaa nyrkkejämme.”

Broden muistuttaa myös, että kaikki historian suuret sankaritkin ovat tehneet pahoja asioita elämässään. Lopuksi ruotsalaismuusikko pohdiskelee, että eriävien mielipiteiden ei pitäisi jättää hyviä ominaisuuksia varjoonsa. Toisaalta hän summaa pohdiskelunsa nasevasti:

”Ihmisistä on tullut pelkureita: he eivät pysty ymmärtämään, että ihmisillä on eriäviä mielipiteitä. Kaikkien pitäisi muka aina olla samaa mieltä kaikesta.”

Koko haastattelun pääset kuuntelemaan tästä:

Luetuimmat

Uusimmat