Sabbath Assemblyn salatiede-rock ei tällä haavaa tavoita korkeampia totuuksia – arviossa uusi levy “A Letter of Red”

Occult rock -yhtye Sabbath Assembly palaa jälleen temppelistään rahvaan keskuuteen seitsemännellä albumillaan. Levyjä onkin napsahdellut tasaiseen tahtiin koko bändin olemassaolon ajan. Nämä Covenin opetuslapset aloittivat uransa vuonna 2009 tekemällä versioita Process Church of the Final Judgement -nimellä kulkeneen lahkon uskonnollisista ylistyslauluista. Yhtye on kuitenkin jo jonkin aikaa tehnyt täysin omaehtoista musiikkia, välistä raskaammalla ja toisinaan kevyemmällä otteella.

Aivan aluksi huomio kiinnittyy siihen, että meno on pariin edelliseen levyyn verrattuna vaihteeksi vähemmän rankkaa, ja yhtyeelle tyypillinen, psykedeliaan kallellaan oleva soundi on saanut tällä kertaa 70-lukulaisen hard rock -muodon. Levy käynnistyy “Solve et Coagulalla”, mutta jokin ei nyt ole kunnossa: kappale kuulostaa jotenkin tympääntyneeltä. Ongelmaa on vaikea paikantaa mihinkään yksittäiseen seikkaan. “The Serpent Uncoils” tuo mieleen Heartin “Barracudan”, ja on levyn parasta antia. “Worthless” pakenee täysin sormien välistä, enkä oikein voi välttyä ajatukselta, että nyt albumille on lipsahtanut joku singlen B-puoli. Kappale ei oikein etene minnekään ja on aivan nimensä veroinen. “The Weighing of the Heart” on balladi. “Hymn of the Pearl” on taas täysin turha ja mitätön täytebiisi. “From the Beginning” esittelee kokoonpanon akustisen puolen, mutta jokin sanoinkuvaamaton nihkeys vaivaa tätäkin biisiä. Sen kummempia on myöskään turha odottaa levyn päätösbiisiltä “A Welcome Belowilta”.

Kokonaisuutena “A Letter of Rediä” vaivaa hengettömyys niin biisimateriaalin kuin Randall Dunnin taikomien soundienkin osalta. Jamie Myersin laulut ovat jokseenkin hajuttomat ja mauttomat. Pettymyksen tunteilta on vaikea välttyä, ja on aivan kuin yhtye ei itsekään enää jaksaisi kursia merkityksellistä materiaalia kasaan. Jonkinlaista tympääntymistä tuntuu siis olevan ilmassa. Mistään mestariteoksesta ei todellakaan voida puhua, mutta ei “A Letter of Red” sentään aivan täydellin floppi ole. Sinänsä ihan hyvä albumi puolustanee paikkansa yhtyeen diskografiassa, vaikka sen paikka lieneekin jossain häntäpään tietämillä. Niiden, joiden estetiikan taju rakentuu trendikkään okkulttuurin varaan, on kaikesta huolimatta syytä ottaa tämäkin levy tarkempaan syyniin. Toivottavasti meno on ensi kerralla innoittuneempi, sillä tällä kertaa gnosis jää saavuttamatta.

6/10

Kappalelista:

1. Solve et Coagula
2. The Serpent Uncoils
3. Worthless
4. Weighing of the Heart
5. Ascend and Descend
6. Hymn of the Pearl
7. From the Beginning
8. A Welcome Below

Sabbath Assembly Facebookissa

Kommentoi julkaisua