Sadepisaroita ja sinfonisen metallin tähtiä – Kuopiorock 2021, osa 1/3

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 2.8.2021


Säätiedotus näytti uhkaavalta Kuopiorockin 18-vuotisjuhlan kannalta – luvassa oli sadetta ja jopa ukkosta festivaalin jokaiselle päivälle. Aurinko paistoi silti vielä saapuessani Väinölänniemelle. Loppuunmyyty tapahtuma oli varautunut huolella sadepilvien lisäksi myös muihin ajankohtaisiin huoliin; sisäänkäynniltä sai kertakäyttöisen kasvomaskin, käsidesiä oli joka kulmauksessa ja tämän lisäksi mm. siivousta oli tehostettu koronaohjeistusten mukaisesti. Suurelta festivaalialueelta löytyi narikka, infopiste, vesipiste, anniskelualueita, ruokakojuja, uimaranta ja anniskelualueita. Keikkojen lisäksi oheis-ohjelmassa oli mm. karaokea ja benjihyppyjä. Majoittuminen festareiden ajaksi onnistui myös vaikkapa teltassa leirintäalueella Kallaveden läheisyydessä. 

Festivaalialueella oli neljä lavaa. Suurimmat bändit esiintyivät stadionin kahdella lavalla. Niistä toiselle nousisi torstain aikana diskobiiteillä ja pimeällä huumorilla höystetystä industrial metallistaan tunnettu paikallinen Turmion Kätilöt, melodista metallia soittava Sonata Arctica ja Kalevalan mytologiasta ammentava Amorphis. Toisella stadionlavalla soittaisi Stam1na progressiivista thrash metalliaan, powermetalbändi Battle Beast sekä illan pääesiintyjä alankomaalainen sinfoniametallin suuruus Within Temptation

Lähellä olevalla Puistolavalla tultaisiin illan aikana näkemään suomipunkin legenda Tumppi Varonen & Problems, metallivihteista rockia soittava Softcore Suicide, melodista metallia esittävä yhtye As I May ja powermetalbändi Battledragon

Anniskelualueella uimarannan vieressä oli myös Väinö Stage, jolla esiintyisi Kuopio Rock Academyn bändejä. Tänään siellä astelivat parrasvaloihin rapyhtye Bojos ja rockia soittava Boyar. Kyseisellä lavalla festarin jokaisena illan päätti Savon Kovimmat Ysäribileet – 90-luvun kultakimpaleita soittava DJ-porukka, joka tunnetaan myös tuttavallisemmin nimellä SKYB


Ehdin itse vasta
Turmion Kätilöiden keikalle, sillä ensimmäiseksi minulla oli ohjelmassa kyseisen bändin sekä Within Temptationin haastattelut. Sade yltyi iltapäivän aikana korviahuumavaksi, mutta lakkasi juuri sopivasti ennen Turmion Kätilöiden keikkaa. Räävittömän näköisen ja kuuloisen yhtyeen keikka oli mainio. Yhtyeen tanssittavan konemetallin mukana yleisö bailasi täysillä ja nauroi bändin laulajien MC Raaka-Peen ja Shag-U:n levottomille välispiikeille. Bändin uusimmalta levyltä “Global Warning” kuultiin monia kappaleita kuten “Syntisten laulu”, “Viha ja Rakkaus”  ja “Jumalauta”.

Torstaina Puistolavan toisena esiintyjänä toimi turkulainen Softcore Suicide, joka vietteli paikalle saapunutta yleisöä tiukalla riffittelyllään. Vuonna 2014 perustettu yhtye viimeistelee parhaillaan debyyttialbumiaan, jolta kuultiin materiaalia myös Kuopiorockin keikalla. Softcore Suiciden ulosannissa metalli, hardrock ja AOR sekoittuivat omintakeisella mutta onnistuneella tavalla. Yleisö oli orkesteria kohtaan orastavan vastaanottavainen, ja luulenpa tämän pumpun nimen painuvan pysyvästi myös omaan tajuntaani. 


Toisella puolella stadionia aloitti pian
Turmion Kätilöiden jälkeen energinen Stam1na, joka esitteli myös runsaasti uudempaa tuotantoaan “Novus Ordo Mundi” albumiltaan. Kaatosateesta huolimatta täysi stadionkenttä oli messissä ja moshasi uusien kappaleiden tahdissa. Bändillä meni lavalla niin lujaa, että bassorummun kalvo hajosi. Yhtyeen supliikit jäsenet viihdyttivät yleisöä rumpujen vaihdon aikana muun muassa Hyyrysen itsensä keksimällä vitsillä ja ehdittiin siinä laulaa myös onnittelulaulu jollekin basistin Kai-Pekka Kangasniemen läheiselle. Aika kului keikan aikana nopeasti hyvissä fiiliksissä eikä sade haitannut pisaran vertaa. Pittikin yltyi keikalla välillä niin hurjaksi, että järjestyksenvalvojat katsoivat asiakseen mennä valvomaan tilannetta lähempää. Jotain bändin mukaansatempaavuudesta kertonee sekin, että eräskin järkkäri lavan edustalla melko selvästi toisteli kappaleiden sanoituksia itsekseen kasvomaskinsa takana. 


Suuntasin seuraavaksi Puistolavalle, jolla esiintyi turkulainen powermetalyhtye
Battledragon. Ysärihitit metalliksi muuntaneista covereistaankin tunnettu bändi esitteli monia uusia kappaleitaan liveyleisön edessä ensimmäistä kertaa. Ehkä johtuen sateesta tai samaan aikaan esiintyvästä Battle Beastistä bändiä ei ollut seuraamassa suurikaan yleisö, mutta sitäkin innokkaampi. Yhtye selvästi nautti esiintymisestä ja otti lavan haltuun hienosti. Bändi oli itselleni uusi, mutta sen musiikki kolahti ja etenkin laulajan taitava esitys teki vaikutuksen. Kappaleen “I Can´t Be Yours” aikana yleisö lauloi mukana ja osalta lähtivät kaikki vaatteet pois päältä.

Päälavan toiseksi viimeinen esiintyjä festivaalin avauspäivänä oli kotimainen metalliylpeys Battle Beast. Keikkaa edeltäneen juonnon aikana osa yleisöstä huusi kovaäänisesti Beast In Blackia, mikä kirvoitti suht kuuluvia naurahduksia siellä täällä. Kyseisten yhtyeiden historian tunteville läppä oli itse kunkin vakaumuksesta riippuen joko osuvan hauska tai lapsellisen moukkamainen. Joka tapauksessa Battle Beast asteli estradille aikataulussa ja toimitti suht väkevän tunnin turpaanvedon, jonka aikana suurimman huomion varastivat bändin nykykokoonpanon debyyttilevyä edustavat “Familiar Hell”, “Bastard Son of Odin” ja keikan päättänyt aina yhtä huikea “Beyond the Burning Skies”. Ainakin itselleni korviinpistävää keikalla oli, kuinka selvästi “Bringer of Painin” kappaleet peittosivat varsinkin livetilanteessa parin vuoden takaiset, sinänsä ihan komeat veisut mallia “Eden”, “Endless Summer” ja “No More Hollywood Endings”. Basisti Eero Sipilä ehti keikalla jo markkinoida yhtyeen seuraavan albumin olevan saapuva lähitulevaisuudessa, joten jännityksellä ja mielenkiinnolla jään odottamaan, päästäisiinkö nyt takaisin “Bringer of Painin” tasolle tai jopa yli.

Kuopiorock-torstai huipentui K-Caara lavalla kotimaisen Amorphiksen merkeissä. Ennen kesän festarivetoja yhtye julkaisi Facebookissa lyhyehkön tervehdysvideon, jolla lupailtiin tiedossa olevan erikoissettiä. Kuopiorockin keikalla sellaiseksi osoittautuivat “Drowned Maid” ja vuonna 2007 ilmestyneen “Silent Waters”-levyn nimikkokappale, joita ei aivan tuhottomasti ole viime vuosina livenä kuultu. Amorphis on jo vuosia ollut yksi aktiivisimmin keikkailevista kotimaisista orkestereista, ja rutinoituminen näkyi Kuopiossa itsevarmana ja täsmällisenä esiintymisenä koronatauosta huolimatta. Tunnin setissä parhaiten potkivat ärhäkkä melodeath-poljento “The Four Wise Ones”, musiikillisesti upeasti korkeuksiin kurottava “Bad Blood” ja bändin ikiaikaiselta tuntuva ykköshitti “House of Sleep”. Lukuisten muiden bändien tavoin Amorphis on käyttänyt keikkataukonsa uuden musiikin työstämiseen. Pandemian vuoksi yhtyeen 30v juhlavuosi meni pahasti plörinäksi, joten jo senkin vuoksi toivoisi, että näiden suomalaisten metalliveteraanien seuraavasta luvusta tulisi sitäkin onnistuneempi ja antoisampi. 

Illan pääesiintyjää, maailmankuulua sinfonisen metallin jättiläistä  Within Temptationia, odotti päälavan edustalla tuhansia ihmisiä. Laulaja Sharon Den Adel astui lavalle näyttävästi valkoisen lipun kanssa. Keikka oli jatkumoa bändin virtuaalispektaakkelille “The Aftermath”, ja kyseessä oli bändin tämän vuoden kiertueen ensimmäinen keikka liveyleisön edessä. Bändi oli siitä selvästi iloinen ja kiitollinen. Kiehtovan visuaaliset videoscreenit taustallaan bändin jäsenet rokkasivat ammattitaidolla ja musiikki kuulosti uskomattoman kauniilta. Keikan alkupuolella kuultiin taustanauhalta myös Tarja Turusen ääntä kappaleella “Paradise”, mikä hiveli varmasti sinfonisen metallin ystävien korvia. Bändi soitti myös uudempaa materiaaliaan, kuten kappaleen “Supernova” sekä kaikkien tuntemia suuria hittejään, joiden sanat varmasti jokainen yleisössä osasi ja lauloi mukana. Keikan jälkeen bändi huudettiin vielä takaisin ja yleisö sai nauttia kahden kappaleen encoresta. Keikka päättyi tunnelmallisesti käsimeren aaltoihin ja raikuviin aplodeihin. 

Teksti: Satu Haiko, Ossi Kumpula (Softcore Suicide, Battle Beast, Amorphis)

Kuvat: AJ Johansson