The Safety Fire – Grind The Ocean

Lontoossa vuonna 2006 perustettu on aikaisemmin julkaissut yhden EP:n ja nyt on ensimmäisen kokopitkän albumin vuoro. Albumi on saanut nimekseen ”Grind The Ocean”, ja tämän progressiivista metallia sisällään pitävän teoksen julkaisusta vastaa .

Ensimmäinen asia mikä itselläni herätti kiinnostusta yhtyeeseen, oli vokalisti. Aloitusraita ”Huge Hammers” alkaa melkoisen jykevällä otteella, ja vokalisti Sean Robert McWeeney ääntelee siihen malliin, että hetkittäin tulee mieleen legendaarinen Savatage ja Jon Oliva’s Pain nokkamies Jon Oliva. Mutta ikävä kyllä tämä pitää paikkansa vain vihaisimmissa osuuksissa, puhtaammat osuudet taas vastapainoksi kuulostavat niin täysin munattomilta, että on vaikea uskoa kyseessä olevan saman kaveri.

Musiikillisesti yhtye onnistuu melkoisen hyvin sekoittamaan keskenään raskaampaa junttausta, progeilevaa kikkailua sekä popahtavampaakin materiaalia. Soittotaidot yhtyeellä on myös kohtalaisen kovaa luokkaa, niin kuin tämäntyylisillä orkestereilla yleensäkin. Mutta missä sitten vika, kun albumi ei oikein tunnu missään vaiheessa lähtevän todenteolla käyntiin? Todennäköisesti suurin vika löytyy allekirjoittaneen rajallisesta kapasiteetistä ymmärtää näin hienoa musiikkia, mutta jotenkin vain tuntuu että yhtye polkee hieman jo ympyrää kikkailussaan. Kappaleiden kulku kun alkaa toistaa itseään loppua kohden jo aika rajusti, ja se tietysti heikentää levyn kokonaisuutta. Raskaammat osuudet vuorottelevat kevyempien melodioiden kanssa ja aina vuorojen vaihtuessa vedetään joku kiva progepala sinne väliin sekoittamaan pakkaa.

Yhtyeellä tuntuu olevan kaikki tarvittavat palikat kyllä hallussaan, mutta niiden asettelu on vielä hieman kesken. Levyltä löytyy toki hyviä hetkiä useita, ja hyviä kappaleitakin, mutta aika vaisu loppuvaikutus yhtyeestä jäi. Levyn päättävä nimikkoraita ”Grind The Ocean” tuo kyllä ehkä parhaiten esille sen selkeimmän ongelmakohdan, joka kyllä on nuo puhtaat lauluosuudet. Tämä muuten niin hieno ja raskaimmillaan erittäin hyvin toimiva kappale kaatuu täysin noihin osuuksiin. Mielestäni yhtyeen kannattaisi keskittyä hieman enemmän tuohon raskaampaan ulosantiin. Kyllä tämä yhtye varmasti tulee saamaan jonkinmoista kannatusta progemetallin ystävien keskuudessa, mutta ei kuitenkaan pysty haastamaan genren kovimpia nimiä.

6/10

Kappalelista:

1.Huge Hammers
2.Floods Of Colour
3.DMP (FDP)
4.Anomolous Materials
5.Animal King
6.Circassian Beauties
7.Sections
8.Seagraves
9.Grind The Ocean

http://www.myspace.com/thesafetyfire

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua