Saksalainen tutkimus paljastaa ”matalan tai erittäin matalan” riskin COVID-19:n leviämisestä sisätiloissa, jos asianmukaiset varotoimet täyttyvät

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 5.11.2020

Julkaisimme sivustollamme elokuussa uutisen, jossa tutkittiin koronaviruksen leviämistä konserttitilanteessa, erityisesti sisätiloissa. Noin 1500 fania osallistui laulaja-lauluntekijä Tim Bendzkon konserttiin Leipzigissa. Yleisön annettiin käyttäytyä melko normaalisti, mutta heille tehtiin koronatestit sekä jaettiin kasvomaskeja, fluoresoivaa käsigeeliä ja liiketunnistimia. Vapaaehtoisen yleisön kanssa kokeiltiin kolmea eri skenaariota: ensimmäiseksi ”perinteistä” konserttitilannetta, toiseksi konserttia tiukempien hygieniarajoitusten kanssa ja kolmanneksi konserttia pienemmän yleisön kanssa, ideana siis turvavälien mahdollistuminen.

Nyt tutkimuksista saatujen tulosten pohjalta on julkaistu New York Timesissa artikkeli, jossa todetaan, että sisäkonserteilla on alhainen vaikutus tartuntatasoon edellyttäen, että osallistujat noudattavat hyviä hygieniakäytäntöjä, paikka rajoittaa tilan kapasiteettia ja paikassa on hyvä ilmanvaihto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkimusta toteuttamassa ollut Martin Lutherin yliopiston Halle-Wittenbergin tiimiin kuuluva tohtori Michael Gekle on todennut New York Timesille antamassaan haastattelussa, ettei ole mitään syytä olla järjestämättä tällaista konserttia, koska riski saada koronavirustartunta on hyvin pieni.

Eräässä mallissa areenan korkeimpien rivien yläpuolella olevalla katolla olevat suihkusuuttimet lähettivät raitista ilmaa areenan sisempään kerrokseen. Toisessa paikassa raikasta ilmaa imettiin areenalle katolta ja suihkusuuttimet kytkettiin pois päältä.

Tietokonemallinnuksen mukaan toisessa skenaariossa kymmenen kertaa niin monet ihmiset altistuivat tarttuvan henkilön aerosoleille verrattuna ensimmäiseen, mikä viittaa siihen, että säännöllinen ilman kierto vähensi kaikkien virusten tiheyttä aerosoleissa. Sosiaalinen etäisyys lisäksi myös vähensi edelleen altistumista aerosoleille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Tiesimme, että ilmanvaihto oli tärkeää, mutta emme odottaneet sen olevan niin tärkeää”, sanoi tohtori Gekle.

Simulaatio havaitsi myös, että pitkittynyt – ainakin useita minuutteja kestävä – kontakti oli korkeinta ohjelmointikatkoilla ja kun yleisön jäsenet saapuivat tapahtumapaikkaan.

Cambridgen yliopiston nestemekaniikan professori Paul Linden kertoo, että tietokonemallinnuksessa ei otettu huomioon yleisöstä nousevaa lämpöä tai sisäilman turbulenssia. Lindenin mukaan oli lisäksi vaikea määrittää oliko ilmavirran liikkeen muutos suihkusuuttimet suljettaessa, vai vähäisempi ilmastointi syy, joka lisäsi altistumista aerosoleille. Yleisesti artikkelissa todetaan, että keikkapaikkojen on tuotava mahdollisimman paljon puhdasta ilmaa sisään siirtonopeuden alentamiseksi.

Voit lukea tutkimuksen kokonaisuudessaan täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat