Saksalaistutkimus: Keikkoja on turvallista järjestää puolella yleisökapasiteetilla

Kirjoittanut Joonas Arppe - 17.1.2021

Dortmundin konserttitalon tilaaman tutkimuksen mukaan konsettisalien on ”periaatteessa riskitöntä” operoida puolella normaalista kapasiteetistaan, mikäli covid-19-tartunnoilta halutaan välttyä.

Fraunhofer Heinrich Hertz -instituutin ja Saksan ympäristöviraston kanssa yhteistyössä toteutettu tutkimus osoittaa, että turvallisin tapa järjestää konsertteja on laittaa katsojat istumaan ”shakkiruudukkoon”, niin, että edessä oleva paikka on aina tyhjä.

Kolme päivää kestäneen teknisen testauksen aikana auditorioon asetettiin ihmisen hengitystä simuloiva nukke, jolle joissain tapauksissa puettiin kasvomaski. Testin tarkoituksena oli pyrkiä seuraamaan pisaroiden ja nuken ”hengityksen” tuottaman hiilidioksidin liikettä ilmassa.

Testitulokset olivat seuraavanlaiset:

  • Suuressa auditoriossa sisäilman määrä on niin suuri, että ihmisen hengitysjärjestelmän tuottamat pisarat seostuvat tehokkaasti ilmassa.
  • Nuken kummallakin sivulla sijaitsevat penkit olivat tartuntavapaita, mutta suoraan edessä oleva penkki on pidettävä tyhjänä.
  • Suuren ihmisjoukon läsnäolo kiihdyttää ilman liikkumista ylöspäin, mikä johtuu katsojien ruumiinlämmöstä.
  • Maskia on käytettävä aina käytävillä, lämpiöissä ja kahviloissa, joissa ilmanvaihto toimii eri tavalla kuin auditoriossa. Ovet konserttipaikalle kuuluu pitää aina auki, jotta sisäilma kiertää tehokkaammin.